Preporučujemo

Lepi primeri: rušenje rodnih stereotipa za više žena u nauci

Lepi primeri: rušenje rodnih stereotipa za više žena u nauci
Podeli dalje

Da li je rušenje rodnih stereotipa ključ za svetliju budućnost žena I njihovu značajniju ulogu u svetu nauke? Mercedes-Benz i Mattel svakako misle tako.

Zaista, kada ste poslednji put u bilo kojoj reklami videle da se devojčice igraju sa autićima? Ne sećate se? Iskreno, ni mi! Upravo to je bio jedan od razloga da Mercedes-Benz SAD i Mattel pokrenu zajedničku #NoLimits kampanju sa ciljem osnaživanja devojčica i pokazivanja koje su im sve mogućnosti dostupne.

Naime, povodom obeležavanja STEM dana (science, technology, engineering, maghematics), kompanije su devojčicama širom Amerike odlučile daa poklone 50.000 igračaka autića u znak rušenja rodnih stereotipa, ali i da ukažu da devojčice mogu mnogo više od rodno nametnutih uloga.

Prema američkom Nacionalnom naučnom odboru, žene u svetu predstavljaju svega 29% trenutne naučne i inženjerske radne snage, što je jasni pokazatelj čemu su devojčice u ranom uzrastu izložene i kako im se formira ličnost. I dok se društveni stereotipi polako menjaju, svet i dalje devojčicama dodeljuje roze boju i lutke, a dečacima plavu i autiće.  Od izreka i stava “to je za dečake, ne za devojčice” i “to je igračka za dečake”, devojčicama se od malena >>objašnjava<< zašto ne mogu da se igraju sa određenim igračkama, kasnije opredeljuju za određene sportive, hobije, škole… Mercedes i Mattel su, tim povodom, snimili i vrlo emotivnu i poučnu video poruku u kojoj su devojčice upoznali sa Ewy Rosqvist, švedskom šampionkom u autotrkama, dobitnicom argentinskog Gran Prixa, ukazujući da mogu da urade sve što požele i naume:

Pored poruka, autića i motivacije, obe kompanije su se obavezale i da će 50.000 devojčica širom Amerike ne samo imati nove igračke, već i pristup programima iz oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike kako bi se još konkretnije i usmerenije izborile sa rodnim stereotipima.

Sjajan primer kako nečije malo za mnoge znači životne promene na bolje.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook