Zanimljivosti

100 godina od potapanja Titanika

100 godina od potapanja Titanika
Podeli dalje

100 godina od potapanja titanikaMalo ko ne zna za tragičnu sudbinu tada najvećeg prekookeanskog broda Titanik, koji je udario u ledeni breg, potonuo za manje od tri sata i sa sobom poveo 1522 osobe u dubine Atlantskog okeana. Danas se navršava tačno 100 godina od ove velike tragedije.

Malo ko ne zna za tragičnu sudbinu tada najvećeg prekookeanskog broda Titanik, koji je udario u ledeni breg, potonuo za manje od tri sata i sa sobom poveo 1522 osobe u dubine Atlantskog okeana. Danas se navršava tačno 100 godina od ove velike tragedije.

U vreme izgradnje, 1909. godine u Severnoj Irskoj, Titanik je smatran za vrhunac proizvodnje, tehnologije i umešnosti u izradi brodova. Dug 269m i širok 28m, nosivosti od oko 56.000 tona, maksimalne brzine od 25 čvorova i 46.000 konjskih snaga, predstavljao je najveći, najskuplji i najsavremeniji brod tog doba. Titanik je smatran i najbezbednijim brodom ikad, zahvaljujući specijalno podešenim bocama vode koje su imala čelična vrata dizajnirana da se zatvore u roku od svega 25 sekundi od pojave vode unutar broda. Vlasnici iz firme White Star Liners i firma koja je izradila brod Harland & Wolff su bili toliko sigurni u svoje tvrdnje, da je brod raspolagao sa svega 20 sigurnosnih čamaca – što je bilo dovoljno za svega polovinu od 2227 putnika i članova posade, koliko ih je na brodu te zlokobne noći bilo.

Titanik se u svoju prvu i poslednju plovidbu otisnuo 10. aprila 1912. godine iz Sautemptona, Engleska za Njujork. Putnici su bili mešavina najbogatijih ljudi na svetu smeštenih u najluksuznije sobe i imigranata, za koje je bilo rezervisano potpalublje. Svi su želeli komadić američkog raja, do kojeg bi ih doveo ovaj najveći i najluksuzniji brod tog vremena. Na brodu, čiji je kapetan bio izvesni John Smith, a koji je nakon tog putovanja trebalo da ode u penziju, nalazilo se 1320 putnika i 907 članova posade, od čega je spaseno manje od trećine – njih 705.
 

Četvrtog dana plovidbe, 14. aprila 1912. godine u 23.40h, Titanik je usred Atlantskog okeana udario u ledeni breg koji je načinio nepopravljivu štetu, usled koje je brod potonuo za nešto manje od 3h, odnoseći sa sobom mnoge žrtve.  

U nedelju, 08. aprila 2012. godine, iz Sautemptona je isplovio brod Titanik memorial cruise, koji će pratiti morski put originalnog Titanika, kako bi u večeras u ponoć trebalo stići do istog mesta gde je njegov prethodnik pre 100 godina potonuo. Putnici na replici Titanika, potrudiće se da dočaraju ondašnje prilike, toalete i način života i ponašanja iz tog perioda. Predviđeno je da se na tom brodu služi pušta muzika i služi hrana, kakva je bila i na originalnom brodu. U organizaciji britanske turističke agencije, biće održano i istorijsko predavanje, dok će na kraju brod uploviti u luku u Halifaksu, Nova Škotska, gde su mnoge od žrtava i sahranjene. Takođe, povodom obeležavanja godišnjice brodoloma, u Vašingtonu, SAD, otvorena je izložba u National Geographic muzeju, na kojoj je predstavljeno sećanje na putovanje tog broda.

U isto vreme, nedavno se pojavila i 3D verzija kultnog filma Džejmsa Kamerona iz 1997. godine „Titanik“, kojom se takođe odaje počast potonuću ovog luksuznog broda.  

poslednja fotografija titanika

Jedan njujorški restoran u Bruklinu, obeležiće godišnjicu potonuća Titanika tako što će 15. aprila služiti jela koja su služena putnicima iz prve klase. Tako će se na meniju naći guščije paštete, pečena pačetina, jagnjetina, ostrige, Valdorf puding i još pet drugih jela. Zainteresovanima se preporučuje da dođu obučeni u duhu tog vremena i da tako, na jedinstven način, obeleže stogodišnjicu potapanja nepotopljivog broda. Istog dana, takođe u Njujorku, održaće se aukcija na kojoj će se, između ostalog, naći  i izveštaj na dve strane kapetana spasilačkog broda Karpatija Artura Henrija Rostona koji bi mogao da bude prodat za 120.000 dolara; pisma i razglednice preživelih, rekviziti iz filmova, ali i retka originalna karta za isplovljavanje Titanika, čija je procenjena vrednost oko 70.000 dolara.

 
 

Podeli dalje

Facebook