Zanimljivosti

50 godina od smrti Marilyn Monroe

50 godina od smrti Marilyn Monroe
Podeli dalje

50 godina od smrti marilyn monroeU noći između 04. i 05. avgusta pre 50 godina misterioznom smrću završio se život jedne od najvećih filmskih ikona i (po mnogima) najseksipilnije žene svih vremena, Marilyn Monroe. Ipak, slava njenog lika i dela žive i danas, među milionima fanova koje je stekla širom sveta.

Norma Jeane MortensonU noći između 04. i 05. avgusta pre 50 godina misterioznom smrću završio se život jedne od najvećih filmskih ikona i (po mnogima) najseksipilnije žene svih vremena, Marilyn Monroe. Ipak, slava njenog lika i dela žive i danas, među milionima fanova koje je stekla širom sveta.
 
Norma Jeane Mortenson rođena je 01. juna 1926. godine u Los Angelesu i godinama se borila da izađe iz mračnog kruga majčinih mentalnih bolesti i boravka po sirotištima i u hraniteljskim porodicama. Utehu i spas pronašla je propalim brakovima i u filmskoj industriji, ne bez posledica. Ova poznata glumica i platinasta seks bomba imala je disleksiju i patila je od depresije i bipolarnog poremećaja, koji su joj povremeno dosta otežavali rad na filmu.
Proslavljena po ulogama praznoglavih i površnih plavuša, malo ko ju je u privatnom životu doživljavao drugačije; mnogo godina kasnije, otkriveno je da je Marilyn stalno radila na sebi, čitajući i izučavajući psihologiju, filozofiju i ostale naučne discipline. Volela je i stalno bila u potrazi za intelektualnim ljudima, pa je težila da bude okružena ljudima poput Truman Capotea, Isaka Dinesena i Arthura Millera, za kojeg se naposletku i udala. Pored toga, otkriveni su i recepti koji ukazuju na to da je bila odlična kuvarica i da je dosta vremena provodila u kuhinji. 
Pred kraj prerano prekinutog života, Marilyn se uplela u politiku, spetljavši se sa tadašnjim Predsednikom Amerike, Johnom Kennedyjem što ju je, na kraju, a prema tvrdnjama mnogih teoretičara zavere, i dovelo do smrti. U noći između 04. i 05. avgusta, te 1962. godine, Marilyn su pronašli doktori koje je pozvala zabrinuta služavka. Nađena je u spavaćoj sobi, kako naga leži uz praznu bočicu Nembutal pilula za spavanje, a lokalni pogrebnik je kasnije izjavio kako je njena smrt najverovatnije samoubistvo.
Za sobom je ostavila više desetina filmskih ostvarenja, od kojih su najpoznatija: “Some like it hot”, “How to marry a millionare”, “Gentlemen prefer blondes”, “The seven year itch”. Ipak, uloga u kojoj se nikad nije ostvarila, a želela je više od svega (što potvrđuju i brojni spontani pobačaji) jeste uloga majke.
Sahranjena je u Hodniku Uspomena koji se nalazi u okviru Westwood Memorial Parka u Los Angelesu. Što se tiče tvrdnji da klan Kennedyjevih stoji iza njene smrti, ovu zaveru već decenijama potkrepljuje i odluka FBI-ja da dokumenta o Marilyn Monroe iz perioda 1955-1962, kao i sam tok istrage i intervjue sa njenim bliskim prijateljima, drži u strogoj tajnosti i zapečaćene do danas.
 
 
 

Podeli dalje

2 komentara

Click here to post a comment

  • Bila i ostala legenda, kraljica filmskih i TV ekrana! Šteta za preprerani odlazak ovakve legende…

    “[i]I’m selfish, impatient and a little insecure. I make mistakes, I am out of control and at times hard to handle. But if you can’t handle me at my worst, then you sure as hell don’t deserve me at my best.[/i]”
    Marilyn Monroe

  • “Imperfection is beauty, madness is genius and it’s better to be absolutely ridiculous than absolutely boring.” MM
    Divna, predraga osoba koja je ostavila neizbrisiv trag u mnogim zivotima, dan danas nedostaje svima, takva zena se samo jednom radja

Facebook