Zanimljivosti

9 stvari zbog kojih vas mogu uhapsiti u inostranstvu

9 stvari zbog kojih vas mogu uhapsiti u inostranstvu
Podeli dalje

Koje su to stvari zbog kojih vas mogu uhapsiti u inostranstvu a koje inače radite (ili biste radili) bez da razmišljate o posledicama?


Bilo da putujete po Evropi ili do nekih dalekih destinacija, jedna od osnovnih stvari jeste da poštujete zakone i običaje zemlje u kojoj se nalazite. Da ne bi došlo do neke zabune i kako se ne biste našli u problemu, evo nekoliko stvari zbog kojih vas mogu uhapsiti u inostranstvu. Proučite ih i pamet u glavu!

#1 Elektronske cigarete

Prodaja i konzumacija elektronskih cigareta je na Tajlandu zabranjena. Ako vas uhvate sa popularnom e-cigaretom, možete proći sa znatnom novčanom kaznom, a u najgorem slučaju i sa zatvorom do 10 godina!

#2 Konzumiranje alkohola

Vrlo važna informacija ako putujete u zemlje pretežno muslimanskog regiona, alkohol je zakonom zabranjen i kršenje vas može dovesti u ozbiljne nevolje, pa i sam zatvor! Zemlje poput Saudijske Arabije, Libije, Kuvajta, Jemena i slične su među onima u kojima je alkohol ilegalan, dok celokupnu listu možete potražiti ovde.

stvari zbog kojih vas mogu uhapsiti u inostranstvu, konzumiranje alkohola#3 Seks

O, da. Pritom, ovde ne mislimo na iznenadni seks u prirodi/na plaži/nekom drugom skrivenom javnom mestu. Seks van braka je zakonom zabranjen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i ne zanima ih da li ste u vezi ili ne tek, ako vas neko prijavi za nelegalne radnje, možete završiti i u zatvoru ili biti deportovani iz zemlje.

#4 Tetovaže Bude

Ako imate tetovažu Bude a planirate put do Šri Lanke, imajte na umu da vas možda neće pustiti da kročite u njihovu zemlju. I ne samo tetovažu Bude, sve što je u ikakvoj vezi sa njim može vas koštati neulaska jer se takve tetovaže smatraju uvredom i skrnavljenjem.

#5 Bikini van plaže

Neverovatno ali istinito! Nošenje bikinija van plaže u Barseloni može vas skupo koštati jer je takvo ponašanje zakonom zabranjeno.

#6 Puštanje vode u toaletu

Još jedna stvar za rubriku verovali ili ne! U Švajcarskoj je puštanje vode u toaletu nakon 22 časa zabranjeno zakonom jer se smatra bukom.

#7 Zabranjeno pušenje

Pušač ste a putujete u Ukrajinu? Srećno sa nalaženjem javnog prostora na kojem možete zapaliti cigaretu. Prema zakonu iz 2006. godine, pušenje na javnim mestima u Ukrajini je zakonom zabranjeno i kažnjivo.

#8 Žvakaće gume

U Singapuru je ilegalno kupovati i konzumirati žvake, a o njihovom bacanju po ulicama i da ne govorimo. Ako vas uhvate, očekuje vas znatna novčana kazna. Konzumiranje žvakaće gume u Singapuru moguće je samo pod jednim uslovom – ako se koristi u terapeutske svrhe.

stvari zbog kojih vas mogu uhapsiti u inostranstvu žvakaće gume#9 Štikle

Ako planirate posetu Atini i čuvenom Akropolju, bolje ostavite štikle u hotelu. Prema zakonu iz 2009. godine, posećivanje ovog monumentalnog mesta nije moguće u štiklama jer mogu uništiti ovo staro arhitektonsko nalazište.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook