Zanimljivosti

Evropska Noć istraživača u Srbiji – Istražuj kroz noć, u znanju je moć

Evropska Noć istraživača u Srbiji – Istražuj kroz noć, u znanju je moć
Podeli dalje

Evropska Noć istraživača u Srbiji održava se u petak 28. septembra, uz brojne naučne avanture, izložbe i predavanja sve od 15 do 24 časa, dok će se u pojedinim gradovima naučna zabava odvijati i u subotu, 29. septembra od 16 do 20 časova.

Razotkrivajući naučne teorije i eksperimente, vodeći posetioce na putovanje u daleku prošlost, ali i blisku budućnost i prikazujući izbliza kako izgledaju putevi naučnika i istraživača, Noć istraživača ove godine održaće se pod sloganom „Istražuj kroz noć, u znanju je moć“. Pridružujući se obeležavanju Evropske godine kulturnog nasleđa, naučnici širom Srbije sa posebnom pažnjom upoznaće radoznale posetioce sa bogatim nasleđem najrazličitijih krajeva naše zemlje, čuvajući od zaborava važan deo naše naučne i kulturne prošlosti.

Noć istraživača u Srbiji 1

Noć istraživača u Srbiji se ove godine održava po deveti put, a naučni sadržaji biće realizovani u sledećim gradovima: Beograd, Novi Sad, Niš, Ub, Užice, Svilajnac, Ćuprija, Jagodina, Kragujevac, Smederevo, Ranovac, Čačak, Leskovac, Novi Pazar, Knjaževac, Despotovac, Kruševac, Trstenik, Negotin, Zaječar, Subotica, Zrenjanin, Inđija, Kanjiža, Kikinda, Šabac.

„Jedan od velikih problema sa kojim se društvo sreće jeste sve veće nepoverenje u nauku, jer je suviše nejasna, ali i u naučnike, jer su suviše nepristupačni. Projekti i manifestacije kao što su Noć istraživača imaju za cilj da razbijaju ove predrasude i da vraćaju to poverenje dok u isto vreme inspirišu nove generacije da se zainteresuju i bave naukom“, navodi redovna profesorka na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu dr Tijana Prodanović, programska koordinatorka projekta ReConNeCt  koji pokriva teritoriju Vojvodine. „Tema kojoj smo želeli da se posvetimo ove godine su veze, pa ćemo u Noći istraživača prikazati posetiocima razne načine na koje je nauka povezana sa našim životima, zatim kako se različite naučne oblasti povezuju da bi rešile zajedničke probleme i kako su različite stvari oko nas povezane.“

Širom Beograda, Evropska Noć istraživača će biti organizovana uz Veliku naučnu avanturu, lov na blago i upoznavanje sa bogatim secesionističkim nasleđem prestonice, a najznatiželjniji će moći da se upuste u razotkrivanje tajni antičkih mozaika ili istraživanje nevidljive strane grada pod UV svetlom! Novi Sad će se predstaviti, ali i preispitati veze na kojima počiva život, od onih najsitnijih u našim ćelijama do veza zhvaljujući kojima uređaji razgovaraju. Posetioci će moći da saznaju kako je došlo do velikog otkrića u bašti jedne bake kao i kako su novi život dobili ukusi naše prošlosti. Bogato kulturno nasleđe biće i u fokusu Noći istraživača u Nišu koja donosi šetnju kroz starinske avlije, bogate mezetluke i recepte raskošnih, ali pomalo zaboravljenih jela sa juga Srbije, uz neizostavno niško zborenje!

Noć istraživača u Srbiji 2

Čačak će osvetliti različite stranice gradske istorije, od rimskih termi do krajputaša, Kragujevčani će svoje znanje moći da provere u velikom naučnom kvizu,  dok će u Kruševcu kroz naučne radionice posetioci biti upoznati kako sa endemičnim, tako i sa reliktnim vrstama Srbije. Istorijski vremeplov dočekaće posetioce Noći istraživača u Novom Pazaru, dok će Leskovac predstaviti stare običaje i nesvakidašnje zanate, ali i čuveno poselo i bogatu gastronomiju. U Pomoravlju (Jagodina, Svilajnac, Ćuprija i Despotovac) će posetioce dočekati NOU tim i pokazati im, između ostalog, kako da naprave tečnost sa rogovima ili ekološka vozila. Kikinda će svojim posetiocima otkriti svet iz perspektive čuvenih sova ušara, u Šapcu će biti predstavljen „srpski Stounhendž“, dok će Bečej odškrinuti vrata prošlosti kroz radionicu tradicionalnih apotekarskih preparata.

Sve informacije o sadržajima, lokacijama i satnici ovogodišnje Noći istraživača moguće je proveriti na sajtu www.nocistrazivaca.rs.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook