Zanimljivosti

Istinita priča o Kelijevoj bandi

Istinita priča o Kelijevoj bandi
Podeli dalje

Ako volite uzbudljive filmove bazirane na pravim likovima i istorijskim dešavanjima, Istinita priča o Kelijevoj bandi je film koji se ne propušta!

O australijskom odmetniku Nedu Keliju snimljeno je nekoliko filmova, a glumili su ga, između ostalih, Hit Ledžer i Mik Džeger. U najnovijoj verziji reditelja Džastina Kurcela, koja je urađena po istoimenom romanu Pitera Kerija u pank-rok stilu, plemenitog pljačkaša  tumači Džordž Makaj. Važne uloge u filmu “Istinita priča o Kelijevoj bandi” igraju i Rasel Krou i Esi Dejvis.

istinita priča o kelijevoj bandi - scena iz filma

U pustoši kolonijalne Australije, gde Englezi vladaju krvavom pesnicom nad žilavim Ircima, zatičemo Neda Kelija kao dečaka koga odgaja ozloglašeni pustinjak Hari Pauer (Rasel Krou). On ga uči životu i čeliči za okrutni svet koji ga čeka. Godine prolaze, i Ned saznaje da potiče iz reda irskih pobunjenika zvanih Sinovi sita, beskompromisne grupe bandita koji se suprodstavljaju tiranima u rodnoj grudi. Nakon što su mu nepravedno uhapsili majku, Keli regrutuje grupu ratnika kako bi osmislili jedan od najodvažnijih napada anarhije i pobune koju je zemlja ikada videla. Uskoro će od samog pomena njegovog imena pripadnici reda i zakona drhtati od straha…

Rekli su o filmu

Američki “Holivud ripoter” okarakterisao je “Istinitu priču o Kelijevoj bandi” kao “priču koja će vas naježiti”, “Varajeti” smatra da je reč o opčinjavajućem epskom filmu, dok ga je “Gardijan” nazvao “stroboskopskim, halucinantnim košmarom”.

istinita priča o kelijevoj bandi scena iz filma sa kučetom

A Rasel Krou smatra da je Krucel prikazao Neda Kelija onako kako ga do sada niko nije video.

– Veliki je izazov igrati u filmu koji je rađen prema popularnom romanu, kao što je to delo pisca Pitera Kerija. Mnogo ljudi živelo je uz Neda Kelija. O njemu su ispričane legende. Dok su ga jedni slavili kao narodnog heroja, drugi su ga doživljavali kao običnog bandita. Saga o Kelijevoj bandi dotakla je svakog stanovnika Australije, ali činjenica je da niko ne zna potpunu istinu o Nedu. Došlo je pravo vreme da skinemo veo sa te tajne.

Rasel Krou

Istinita priča o Kelijevoj bandi donosi nam rad Džastina Kurzela, prepoznatljivog po snažnom vizuelnom pripovedanju koje je, i ovoga puta, uneo u priču o jednom od najpoznatijih australijskih odmetnika. Iako na IMBD-u nosi ocenu 5.9, kritike širom sveta Istinitu priču o Kelijevoj bandi smeštaju u listu obaveznih filmova za gledanje, što vam i mi preporučujemo u okviru ovogodišnjeg FEST-a, a nakon toga, od 12. marta i u svim bioskopima.

Detalji o filmu

Originalni naslov: True History of the Kelly Gang

Država: Australija / Velika Britanija / Franuska, 2019

Žanr: biografski, krimi, drama

Trajanje: 124’

Režija: Justin Kurzel

Uloge: George MacKay, Russell Crowe, Nicholas Hoult, Essie Davis, Sean Keenan, Jacob Collins-Levy, Thomasin McKenzie

Festivali i nagrade: Australian Writers’ Guild (nagrada Awgie Award za scenario)


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook