Zanimljivosti

Ljubljana

Ljubljana
Podeli dalje

Ljubljana je mali, ali veoma lep i prijatan grad koji uprkos svojoj veličini nudi dosta različitih sadržaja. Zbog svoje relativne blizine ali i veličine, Ljubljana je idealno rešenje za vikend putovanja. Naravno, zbog geografskog položaja veoma je pogodna i kao mesto za odmor i predah na putu iz Srbije ka nekoj od zemalja Evrope (ili obrnuto).

 

 

 

Jedna od prvih stvari koji primetite kada dođete u Ljubljanu jeste specifična atmosfera koja se može opisati kao istovremeno i mirna (jer je to mali grad od samo 276.000 stanovnika) i urbana (jer je ipak u pitanju prestonica jedne od najprosperitetnijih evropskih zemalja). Zahvaljujući takvom spoju, ovaj grad očuvao je opuštenu i prijateljsku atmosferu moderne evropske prestonice.
Upoznavanje Ljubljane najbolje je početi od centralne gradske tačke – Prešernovog trga, odakle vas okolne fasade u art nuvo stilu jednostavno mame da što pre krenete u detaljnije istraživanje grada. Pažnju privlači crkva sa ornamentima koja je izgrađena sredinom 17. veka. Inače, treba reći da panoramom Ljubljane dominiraju građevine u stilu italijanskog baroka, ali i art nuvo stila koji je do izražaja došao nakon razornog zemljotresa koji je pogodio ovaj grad 1895. godine. Takođe treba reći da je za arhitektonski sklad Ljubljane u velikoj meri zaslužan i čuveni slovenački arhitekta Jože Plečnik koji je svojim delima ostavio neizbrisiv trag na ovaj grad.
Kada ste fotografisali Trg, nekoliko stotina metara dalje očekuje vas Tromostovlje i reka Ljubljanica sa brojnim mostovima koji joj daju upečatljivi šarm, a duž koje su načičkani restorani i kafići koji su od ranih jutarnjih sati puni prvo poslovnim ljudima koji su pre početka radnog dana svratili na kafu i kroasan, a kasnije i mladih ljudi, roditelja sa decom, turista… Ljubljana se kao malo koji drugi grad u Evropi može pohvaliti činjenicom da je mlad jer je prosečnom stanovniku Ljubljane 30 godina (prosek u Beogradu je 40,5 godina), a ta demografska karakteristika vrlo je očigledna na svakom koraku.
Reka LjubljanicaOdmah tu nalazi se i Stari grad koji vas svojim izgledom, kaldrmisanim ulicama i atmosferom vraća u neka davna vremena. Ipak, radnje koje se tu nalaze više su nego moderne i ljubiteljima šopinga nude veoma atraktivne stvari – garderobu, cipele, suvenire, ukrasne i umetničke predmete.

Za dvadesetak minuta šetnje od centra grada stići ćete na uzvišenje na kom se nalazi vidikovac sa kog se pruža pogled na ceo grad ali i srednjevekovni zamak za koji kažu da je izgrađen u 9. veku.
Zamak je prošao dug put tokom kog je bio rušen u zemljotresu, služio kao kasarna i zatvor, da bi danas bio jedan od ključnih tačaka kulturnog i društvenog života slovenačke prestonice. Dobra vest je da ukoliko vas mrzi da šetate, do zamka možete stići i kolima ili uspinjačom.
Zdrav život
Jedno od najpoznatijih obeležja Ljubljane je i park Tivoli koji se proteže do samog centra grada. Tivoli obuhvata površinu od pet kvadratnih kilometara, i obiluje cvetnim alejama, drvoredima, stazama za šetnju, fontanama i nepreglednim travnatim površinama.
Inače, Ljubljana ima veliki broj biciklističkih staza koje pokrivaju ceo grad, a Slovenci su veoma aktivan i sportski narod, tako da su bicikli ili roleri obavezan rekvizit u svakoj porodici i voze ih svi, bez obzira na godine i pol. Ako u Ljubljanu dolazite kolima, razmislite o tome da sa sobom ponesete i bicikl koji će vam poslužiti kao odlično prevozno sredstvo.
Takođe, Slovenci vole izlete i boravak u prirodi, što položaj na kome se Ljubljana nalazi vrlo lako omogućava. Osim što je okružena prirodnim lepotama, okolina Ljubljane nudi i velike mogućnosti za aktivnosti kao što su biciklizam, planinarenje, šetnje… Kako su razdaljine u Sloveniji male, Ljubljana predstavlja savršenu bazu za upoznavanje sa svim lepotama ove zemlje. Naime, samo u toku jednog dana možete posetiti Slovenačku obalu i planinske vrhove ili pak uživati u atmosferi nekog od slovenačkih gradova.
A kada ste se našetali i poželeli nekih drugih aktivnosti, znajte da Ljubljana nudi odlične mogućnosti za šoping ili za uživanje u gastronomskim specijalitetima. Tu su brojni tržni i zabavni centri koji nude sve najpoznatije robne marke, a ako ste gurmanski avanturista probajte ukuse meksičke, indijske, španske, kineske ili neke druge kuhinje. U svakom slučaju, kakvi god da su vam afiniteti, Ljubljana obećava zanimljiv i opuštajući vikend.

 


Podeli dalje

Facebook

Zaprati nas na Instagramu