Zanimljivosti

Neobične novogodišnje tradicije

Neobične novogodišnje tradicije
Podeli dalje

U susret najluđoj noći i godini novoj što za njom stiže, evo koje se to neobične novogodišnje tradicije praktikuju širom planete.

Nova godina smatra se idealnim vremenom za oprost i nove ljubavi, davanje obećanja, pravljenje rezolucija i započinjanjem novih stvari. U susret najluđoj noći i godini novoj što za njom stiže, evo nekih interesantnih, neobičnih i otkačenih tradicija koje se praktikuju širom sveta.

Neobične novogodišnje tradicije

U Irskoj postoji običaj po kojem slobodne devojke i žene u novogodišnjoj noći ispod jastuka stavljaju grančicu imele, kako biprizvale budućeg supruga. Pored toga, u irskoj kulturi se veruje da imela rasteruje lošu sreću.
U Japanu, Nova godina se proslavlja tokom čitave nedelje pred doček. Svi dugovi moraju biti namireni, kako bi se u novu godinu ušlo bez ikakvih opterećenja i sve razmirice se moraju dobro razrešiti. Sam dan dočeka, počinje sa ritualnim Ousouji čišćenjem kuće, kako bi se kuća rešila svega lošeg nakupljenog u protekloj godini i pripremila za dolazak nove, prosperitetnije godine. Nakon toga, sledi praznični ručak i gledanje televizije, tačnije Red and White Song Battle muzički program, u okviru kojeg se takmiče najpopularniji pevači tokom godine, podeljeni u crvene i bele timove. Vrhunac novogodišnje večeri je slušanje zvona koje odzvanja 108 puta, za koje se veruje da rasteruje lošu sreću, nesreće i sebičnost.
Danci imaju otkačenu novogodišnju tradiciju koja uključuje sudove, lomljavu i komšije. Naime, na sam dan dočeka, Danci jedni drugima pred vratima razbijaju sudove, zarad velike sreće i dobrih prijateljstava. Verovanje je da će porodica sa najviše slomljenih sudova pred vratima imati najviše sreće i najodanije prijatelje u godini koja dolazi.
Pored toga što prave fantastične (i potpuno po mojoj meri) dočeke na plažama (mmm, Kopakabana), Brazilci praktikuju i da, nakon ponoćne proslave, odu do same plaže radi izvođenja jednog rituala. Kako bi prizvali sreću i imali blagostanje tokom čitave godine, Brazilci zamišljaju želju i ulaze u vodu, preskaču preko sedam talasa i bacaju cveće u okean – u pitanju su starinski rituali, koji su se održali do današnjih dana.
Kao narod koji duboko veruje u onozemaljsko, Meksikanci imaju jednu (od) neobičnu tradiciju u Novogodišnjoj noći. Kako veruju u duhove i komunikaciju sa njima, Meksikanci u noć 31. Decembra pričaju sa mrtvima, jer se smatra da je Nova godina najbolje vreme za razmenu poruka ili primanje saveta od umrlih duša. Pored toga što se to radi po privatnim kućama, postoje i organizovane seanse širom gradova, koje obično koštaju od 15$ za 15min pa naviše.
Španci imaju običaj po kojem, odbrojavajući  sekunde do dolaska nove godine, pojedu 12 zrna grožđa – po jedno u svakoj sekundi, zamišljajući po želju za svako od zrna. Verovanje je da će im se te želej u narednoj godini i ostvariti. A nakon vesele proslave, Španci ujutru imaju običaj da uživaju u slatkom doručku – uz toplu čokoladu i prženo pecivo, smatrajući da tako osiguravaju dobru godinu pred njima.
Filipinci, pak, potpuno poblesave i u novogodišnjoj noći nose garderobu isključivo na tufne, stolovi i nameštaj prekriveni su tufnastim materijalima, služi se hrana okruglog oblika i pije se iz okruglih čaša. Filipinci veruju da na taj način donose sebi prosperitet u novoj godini, jer je krug simbol za novac i bogatstvo. Mhm, i nije tako loša ideja?
Škoti takođe imaju neobičan i, pa možemo reći, opasan novogodišnji običaj iliti ritual. Svake godine 31. Decembra, u Škotskoj se održava Hogmanay Festival, tokom kojeg muškarci paradiraju ulicama držeći i mašući velikim vatrenim loptama preko svojih glava. Ovaj ritual potiče još iz Vikinških vremena, a verovanje je da ove lopte donose pročišćenje i svetlost u godini što dolazi.

Ekvador takođe ima vatrenu tradiciju dočeka Nove godine. Kod njih je uvrežen običaj da na ovaj dan, prave strašila i pale ih u samu ponoć! Kako se približava dolazak Nove godine, svi se okupljaju ispred svojih domova i svaka porodica pali svoje sopstveno strašilo, napravljeno od novina i grana drveta. Po tradiciji, ovaj običaj uništava sve loše što se desilo u staroj godini i rasteruje lošu sreću, donoseći sreću i blagostanje u novoj godini.

Kolumbijci praktikuju istu stvar, samo što strašilo kod njih predstavlja gospodina Staru Godinu i sa njim pale i sve što im više ne treba, predmete i stvari koje im bude loše uspomene ili ih rastužuju. Sam lutak, oblači se u staru garderobu svakog člana porodice, nakon čega se pali u ponoć, kako bi se nova godina dočekala bez tereta i loših stvari iz stare.
Jedan mali gradić u Čileu – Talca, praktikuje jedan neobičan i pomalo morbidan običaj za Novu godinu. Građani ovog mesta, od 1995. godine, svaku Novu godinu dočekuju na grobljima sa svojim preminulim rođacima i najbližima! Vrata groblja otvara sam gradonačelnik sat vremena pre ponoći, kako bi se svi na vreme pripremili; za tu priliku, pušta se blaga klasična muzika i celo groblje je osvetljeno hiljadama sveća. Veruje se da ove noći preminuli čekaju svoje najmilije na groblju, kako bi zajedno dočekali Novu godinu. A sve je počelo tako što je jedna porodica preskočila ogradu u noći 31. decembra, kako bi Novu godinu dočekali sa svojim preminulim ocem.
Amerikanci imaju običaj ponoćnog poljupca – dele ga sa svojom boljom polovinom ili, ako su sami, sa najbližom osobom. Veruje se da ponoćni poljubac donosi pravu ljubav i lepe trenutke, kao i da učvršćuje postojeće veze u godini koja dolazi. Ponoćni poljubac otklanja sve loše uspomene iz stare godine, kako bi nova bila puna ljubavi i lepih trenutaka.
U Koreji, za Novu godinu oblači se tradicionalna nošnja, Hanbocks i jutro započinje tako što se mlađi članovi porodice klanjaju starijim generacijama: deca se klanjaju roditeljima i rodbini, sami roditelji bakama i dekama i slično. Nakon toga, stariji članovi porodice mlađima daju novac za sreću i lepe želje. Pripremaju se posebni, svečani obroci i dan se provodi u tradicionalnim novogodišnjim igrama.

Pročitajte još i: Interesantni novogodišnji pokloni

Stanovnici Meksika, Brazila, Bolivije i ostalih južnoameričkih zemalja, praktikuju da Novu godinu dočekaju u raznobojnom donjem vešu. Najčešće su u pitanu žuta, crvena i slične jake boje, jer je verovanje da će se tako ‘uloviti sreća’ za narednu godinu, a slobodne osobe će pronaći partnera. Crvena boja simboliše veliku ljubav, dok žuta označava želju za novcem i bogatstvom.
Izvor fotografija: Life

Podeli dalje

Facebook