Zanimljivosti

Novogodišnji poljubac

Novogodišnji poljubac
Podeli dalje

novogodisnji poljubacPoljubac je od davnina znak naklonosti, dubljih osećanja, lepih želja i pozdrava. Novogodišnji poljubac je sve to i mnogo više. Kako je nastao, šta znači i koga poljubiti za Novu godinu – teme su kojim sam se bavila u ovom tekstu.

Poljubac je od davnina znak naklonosti, dubljih osećanja, lepih želja i pozdrava. Novogodišnji poljubac je sve to i mnogo više. Kako je nastao, šta znači i koga poljubiti za Novu godinu – teme su kojim sam se bavila u ovom tekstu.

Istorijski gledano, postoje podaci koji govore da je ponoćni poljubac bio praktikovan još u vreme starog Rima kada su, za vreme proslavljanja dočeka Nove iliti Festivala Saturnalije (kako se onomad zvao) zavodili jedni druge poljupcima. U Evropi je začet običaj da koga i na koji način prvo poljubite u ponoć, označava i kakva će vam cela naredna godina biti. Takođe, tokom srednjeg veka, praktikovali su se novogodišnji balovi pod maskama, gde je maska bila simbol zlih duhova iz stare godine, a poljubac (nakon skidanja maske) znak pročišćenja i ulazak u Novu godinu čist i neokaljan.
Novogodišnji poljubac ima i sujeverno značenje – pored određivanja toka za čitavu narednu godinu, parovi tim ponoćnim poljupcem jačaju i produbljuju svoju vezu jer, ako se ne poljube, teško da će srećno dočekati narednu Novu. Poljubac u ponoć simbolično osigurava 12 meseci ljubavne sreće, dok izostanak ovog ‘svetog’ čina predviđa godinu punu ljubavnih trzavica i razmirica.
Naravno, ni sedma umetnost nije mogla da zaobiđe značaj ponoćnog poljupca, pa tako imamo neke vrlo romantične, vanvremenske, ali i smrtonosne novogodišnje poljupce.
#1. When Harry Met Sally
Na samom kraju filma, novogodišnji poljubac koji označava početak jedne I-živeli-su-do-kraja-života-srećno priče uz jedan od često korišćenih citata: “I came here today because when you realize that you want to spend with someone the rest of your life, you want all the remaining life began as soon as possible.”
 

#2. Bridget Jones’s Diary
U ovoj romantičnoj komediji, upravo je novogodišnji poljubac taj koji ponovo spaja Bridget Jones sa obožavanim Mark Darcyjem.
 

#3. The Godfather Part II
Jedan od najprepričavanijih poljubaca je onaj koji Majkl Korleone (Al Paćino) (za)daje svom bratu Fredu, nakon saznanja da je izdao njega i celu porodicu.
 

#4. The X Filles Millennium
Dugo očekivani poljubac Moldera I Skali desio se u filmskom ostvarenju ove kultne SF serije, nakon ‘svega‘ sedam sezona ljubavne hemije kojom su nas držali u neizvesnosti. Možda je upravo taj novogodišnji poljubac zaslužan za izbegavanje milenijumske apokalipse, ko zna?
 

A vi, koga ćete i kako poljubiti u najluđoj noći?

 


Podeli dalje

Facebook