Zanimljivosti

PETA traži promenu jezika jer vređa životinje?

PETA traži promenu jezika jer vređa životinje?
Podeli dalje

Udruženje PETA traži promenu jezika koji bi uključivao više društveno prihvatljive izraze za životinje koji im neće vređati dostojanstvo!


#onokad PETA i vegani dignu uzbunu zbog diskriminatorskih i uvredljivih izraza prema životinjama, tražeći da budu zamenjene onim koji će pokazivati više poštovanja prema četvoronošcima.

Gde je granica tolerancije i da li baš sve treba da ima potporu (izgovor, opravdanje) za to? Zapad ovih dana potresa novi talas osuda, ovoga puta zbog decenijama starih fraza koje – prema tvrdnjama vegana i PETA, vređaju dostojanstvo životinja. O čemu se radi?

Naime, izrazi poput:

– uhvati bika za rogove
– donesi kući slaninu
– sva jaja u jednu korpu
– zamorče i slični,

su neetični, predstavljaju uvredu i vređaju dostojanstvo životinja i trebalo bi ih zameniti izrazima koji su prihvatljiviji i za njih i za vegane.

Da, dobro ste pročitali, ozbiljno se traže adekvatne zamene za izraze koji „pogane“ engleski jezik i vređaju kako životinje tako i ljude koji ih zastupaju. PETA je tim povodom na Twitteru iznela sledeće obrazloženje:

Baš kao što je postalo neprihvatljivo da se koristi rasistički i homofobični jezik, izrazi koji trivijalizuju okrutnost prema životinjama će nestati kada ih ljudi budu više cenili prema tome ko su i kad počnu kući da donose peciva a ne slaninu (aluzija na izraz bring home the bacon).

Šta reći? U svetu u kojem prava žena ( u znatnoj meri) i dalje nisu ispoštovana i izjednačena sa muškim, postoje ipak i neke bitnije i urgentnije stvari za rešavanje. Biće da su društveno prihvatljive fraze za životinje jedna od njih.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook