Zanimljivosti

Primitivizam modernog doba

Primitivizam modernog doba

Mislimo da smo društveno uznapredovali, kulturno uzdignuti, duhovno prosvećeni, a zapravo smo i dalje pećinski ljudi, samo baratamo sa malo drugačijim činjenicama. Sve je isto. Primitivizam modernog doba je uzeo maha.

Doterani smo, sređeni, načitani, obrazovani, duhovno nadgrađeni, ali nam je osnova ista i od nje ne možemo da pobegnemo. Maskirali smo najdublje porive, upakovali ih u šareni papir i nazvali umetnošću. Svaki izraz primitvnih potreba ima svoj –izam i kao pravac lepo egzistira u svim sfera naših života. Bahatost je drugi naziv za lični izraz, umetničku slobodu, originalnost. Pećinski čovek je čovek modernog doba. Dok se onaj igrao kamenjem, ovaj danas se igra sa modernom tehnologijom. I jedan i drugi imaju isti nagon za preživljavanjem, iste potrebe, iste strahove.

Nagon za opstankom i produženjem vrste je ono što nas je održalo do danas, a što je nesumnjivo najprimitivniji poriv. Čovek sakupljač, nekada bobica kojima se hranio, danas novca. Ista potreba, isti nagoni, drugačija manifestacija. Živeo je u plemenu, danas je građanin države. Sve je mnogo duhovnije, civilizovanije, a zapravo sve je identično, samo se strukturni naziv promenio, a samim tim i slika koju smo sebi patentirali u glavu. Želimo da verujemo u pravolinijski napredak, gde smo svakim danom sve pametniji, obrazovaniji, inteligentniji, a samim tim i vredniji, ma dostigli smo najviši ljudski stupanj, pa provlačimo negde i da smo na najvišem stupnju ljudskosti. Nismo. Prvi čovek je pustošio Zemlju da bi preživeo, danas radi to isto. Samo što je otišao korak dalje, pa je počeo da uništava i atmosferu i gomila svemirski otpad. Vrhunac civilizacije manifestuje se kroz tehnologiju, što nam je ogromno opravdanje za primitivizam zbog koga je nastala. Potreba za upravljanjem, moć i lične potrebe su je stvorile, gospodare njome, dok mi živimo naše šarene živote laži, ispunjene bezbrojnim aplikacijama, aparaturom koja nam ulepšava svakodnevnicu, vaspitava i uzdiže na viši nivo. „Šta li se to dešava kod komšije?“ konačno više nije tajna, a i samo pitanje se podrazumeva. Virenje u tuđe živote je „must have“ aksesoar, kao vrhunski modni dodatak savremenog načina življenja.

primitivizam_modernog_doba_v

Primitivni smo na sto načina, primitivni smo u sto oblika, ali smo dovoljno neiskreni da to nikada i nikome ne priznamo. Kulturan, obrazovan, doteran, to je moderan čovek koji se grozi svojih predaka, stidi se pećinskog porekla, veruje u svoju emancipovanost, nezavisnost i napredak. Uverio se da je ta grandiozna slika koju je stvorio o sebi zapravo njegovo iskonsko „ja“, čime je prividno prekinuo sve veze sa onim primitivnim, ali koje i dalje bivstvuju u najdubljim odajama njegova bića, koje su zapravo suština, koje se nikad neće moći osloboditi, jer čovek šta god pokušavao da bude, ostaje čovek.

Autor: Tanja Savović

Fb komentari
Tagovi

2 komentara

Click here to post a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  • Koja je poenta teksta? Jesi ti u sebi nedavno otkrila iskonske porive ili tzv. ‘primitivizam’ kojih nisi bila svesna ili sta? U kom smislu je primitivizam uzeo maha? Izgleda da smatras da je nagon za opstankom i razmnozavanjem nesto jako lose. Zasto? Malo konkretnije…

  • Bog te mazo… jesi ti uopste procitao clanak ili si stavio komentar cisto radi komentara? Tacno je sve lepo napisano i objasnjeno.

Facebook

Zaprati nas na Instagramu