Zanimljivosti

Rekli su o proleću

Rekli su o proleću
Podeli dalje

U čast najcvetnijeg perioda pred nama, evo nekih od sjajnih izreka poznatih ljudi o proleću.

Danas je kalendarski stiglo proleće. U vreme kad sam išla u srednju školu, profesorka srpskog jezika uvela nam je tradiciju da, jedni drugima čestitamo dolazak proleća uz neke lepe i prigodne izjave – bilo svoje ili pozajmljene iz neke pesme, romana, nečijeg citata. Srećan vam prvi dan proleća!
Spring has returned. The Earth is like a child that knows poems.

Rainer Maria Rilke

Winter is on my head, but eternal spring is in my heart.
Victor Hugo

An optimist is the human personification of spring.
Susan J. Bissonette

The day the Lord created hope was probably the same day he created Spring.
Bern Williams

Spring is when you feel like whistling even with a shoe full of slush.
Doug Larson

It was one of those March days when the sun shines hot and the wind blows cold:  when it is summer in the light, and winter in the shade.
Charles Dickens
The day the Lord created hope was probably the same day he created Spring.
Bern Williams
A little Madness in the spring is wholesome even for the King.
Emily Dickinson
Spring is a heart full of hope and a shoe full of rain.
Unknown
It’s spring fever.  That is what the name of it is.  And when you’ve got it, you want – oh, you don’t quite know what it is you do want, but it just fairly makes your heart ache, you want it so!
Mark Twain
When spring comes the grass grows by itself.
Tao Te Ching
No winter lasts forever; no spring skips its turn.
Hal Borland
The air is like a butterfly
With frail blue wings.
The happy earth looks at the sky
And sings.
Joyce Kilmer, Spring
The first day of spring was once the time for taking the young virgins into the fields, there in dalliance to set an example in fertility for nature to follow.  Now we just set the clocks an hour ahead and change the oil in the crankcase.
E.B. White, “Hot Weather,” One Man’s Meat, 1944 

 
Today is the day when bold kites fly,
When cumulus clouds roar across the sky.
When robins return, when children cheer,
When light rain beckons spring to appear.

Today is the day when daffodils bloom,
Which children pick to fill the room,
Today is the day when grasses green,
When leaves burst forth for spring to be seen.

Robert McCracken, Spring

Ništa živ čovek ne može izgubiti što mu jedno proleće ne bi moglo povratiti, niti može čovek biti trajno nesrećan dok Bog daje da se duša leči zaboravom i zemlja obnavlja prolećem.
Ivo Andrić
Sve smo bliže proleću. I ne toliko mi njemu koliko ono nama. Da proleće ne dolazi samo, nikad mi ne bismo stigli do njega.
Duško Radović
Osećam, poludeću proleća ovoga zbog neke daleke lepote.
Desanka Maksimović
I najudaljeniji krajevi večnog leda osete proleće, ma kako kratko.
Ivo Andrić
Kada bih mogao ponovo da živim
s proleća bih poceo bosonog da hodam
i tako išao do kraja jeseni.
Borhes
Ne može se reći proleću:”Daj Bože da stigneš što ranije i traješ što duže”. Može samo da se kaže:”Dođi, blagoslovi me tvojom nadom, i ostani koliko god možeš”.
Koeljo, 11 minuta

Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

  • — Objavilo je prvu knjigu poezije kod Srba, objavilo je prvu svetovnu knjigu i prvi casopis, Slavenoserbski magazin, 1768, u Mlecima, u stampariji Dimitrija Teodosija, za koju je, valjda, i samo zasluzno, donelo je prve prosvetiteljske ideje, napisalo i objavilo najlepsu nasu knjigu 18. veka, mozda i najlepsu nasu knjigu ikada, zivotopis ruskog cara Petra Velikog, koja je Puskina podsetila na Borisa Godunova, bilo je bakrorezac, graver, crtac, kaligraf, clan Becke akademije umetnosti, korektor, u Veneciji i u Becu, leksikograf, prevodilac, istoricar, prirodnjak, popularizator nauke, poznavalac trava i vina, narocito lekovitih, travnih vina. I polemicar. Za njegovu pesmu Plac Serbiji rekli su da je bezobzirno nemilosrdna, bezmalo protiv svih i svakog ko je ikada odlucivao ili rukovodio sudbinom Srba. I mistifikator je bilo, to siroce. — Znas — kaze Vasilije — to nikada necu shvatiti. To ce ostati u slutnji. Zasto je toliko mistifikovao, zasto se krio? Jos je rano da Vaske prica o ovoj cudnoj strani Orfelinove licnosti. Ona kao da ga plasi pa odgada govor o njoj, odgada ga kao sto se pokusava odgoditi neminovno. Bezuspesno. I jos se cini da je njemu, Vasiliju, Orfelin blizak i drag i zbog te strane, cudne, neobicne, a zive, da ona od jednog pesnika, pisca, istoricara — sta sve Orfelin u tom veku nase nemastine nije bio — da ona od Zaharije cini zivog coveka. MRTAV SAM Jer, mozda su njegova postignuca razlog da ga pamti istorija, istorija kao nauka, udzbenici i citanke — bar bi tako trebalo da bude, mada sada nije, ali ce, mozda, jednom biti — ali tek sa Orfelinovim strahom, zebnjom i sumnjama, to je jedna potpuna istorija duse, intimna i stisana, bez pompe, istorija kao povest, kao prica, a samo u takvoj povest-istoriji moze opstati uspomena na ljude, prave ljude, a ne na njihove pozeljne, pojednostavljene ljusture, i samo zato Vaske prica, iznova i iznova, svoju pricu o Zahariji Orfelinu.