Zanimljivosti

Šta ne raditi kada ste u Japanu i Kini

Šta ne raditi kada ste u Japanu i Kini
Podeli dalje

Azija i Kina su sve popularnije turističke destinacije, usled čega je poslednjih godina zabeležen sve veći porast turista sa Zapada. Kako su u pitanju dijametralno različite kulture, malo smo se pozabavili njihovim bontonom, kako bi Vam otkrili šta to nije preporučljivo raditi, kad ste u poseti Japanu i Kini.

Azija i Kina su sve popularnije turističke destinacije, usled čega je poslednjih godina zabeležen sve veći porast turista sa Zapada. Kako su u pitanju dijametralno različite kulture, malo smo se pozabavili njihovim bontonom, kako bi Vam otkrili šta to nije preporučljivo raditi, kad ste u poseti Japanu i Kini.
Kjoto JapanGestikulacija rukama i mahanje, ma koliko da su rasprostranjeni u nekim delovima Azije i Evrope, u Japanu su potpuno neprihvatljivi i smatraju se pretnjom! Umesto toga, ruke treba da su uz telo ili mirno sklopljene na stolu, kako ne biste davali pogrešnu poruku. Isto tako, vikanje je znak velike moći i u Japanu je to dozvoljeno samo nekome koje na vrlo visokom položaju.

Ako se nađete na nekoj večeri ili zabavi i posluže Vas pićem, sačekajte pre nego što prinesete čašu ustima – tek kada svi dobiju svoje piće i neko (uglavnom domaćin) održi govor, podignite čašu i uz povik „Kampai!“ (Uzdravlje) ispijte svoje piće.

U većini japanskih restorana, dobićete malo parče mokre krpe pre posluženja, koja služi da njome operete ruke pre jela, nakon čega je treba pažljivo složiti i odložiti u stranu stola. Nikako njome ne brišite bilo koji deo lica, niti je koristite kao salvetu. Ako ste u nekom od naših restorana primetili ovaj običaj, sad znate odakle potiče.

Srkanje i, uopšte, ispuštanje glasnih zvukova dok jedete nije sramota
– naprotiv, smatra se ljubaznošću jer na taj način pokazujete da uživate u hrani. Što se tiče napojnica koje su uobičajene širom sveta, u Japanu to nije slučaj, čak se može smatrati i uvredom jer, ako je sve što ste tražili i dobili naplaćeno, zašto plaćati ekstra?

kineski zmajNarod Kine ima vrlo striktna pravila kada je u pitanju ponašanje za stolom i korišćenje pribora tj. štapića za jelo. Nespretno rukovanje istim odraz je nepoštovanja prema domaćinu, tako da je preporučljivo ovladati njihovim rukovanjem, pre nego što se otisnete put Kine. Ne treba da Vas iznenadi nedostatak „regularnog“ pribora na stolu sa različitom hranom – Kinezi sebe i druge služe debljim krajem štapića, pre nego što otpočnu sa jelom. Isto tako, izbegavajte da štapiće zabadate direktno u posudu sa pirinčem jer je taj gest znak za pogrebni običaj i njime onome ko sedi preko puta Vas poručujete da umre! Upamtite da se štapići za jelo, kao i običan pribor, drže pored tanjira, a ne u njemu ili probodeni kroz hranu.

Kada ste u gostima i domaćin želi da Vas posluži hranom i pićem, ili hoće nešto da Vam pokloni – nemojte prihvatiti odmah, već nekoliko puta odbijte. Prihvatanje ponuđenog iz prve samo je odraz nepoštovanja domaćina i lošeg karaktera gosta, budući da time izgledaju gramzivi i nestrpljivi da nešto dobiju. Znajući to, imajte na umu da dobar gost treba ponuđeno da odbije najmanje jednom, a dobar domaćin da ponudi najmanje dva puta posluženje ili poklon.

Nemojte da se iznenadite ako Vam domaćin na kompliment „Hrana je bila odlična“ odgovori sa „Ali ne, baš je bila grozna“ i tome slično; narod Kine je vrlo skroman i pristojan i takvi odgovori na komplimente odraz su  poniznosti. Imajte na umu da u ovoj zemlji razmetljivci nisu na glasu.

Ovo su samo neki od mnogobrojnih primera; ako i Vi znate neke ili ste ih doživeli iz prvog lica – pišite nam i objavićemo.


Podeli dalje

Facebook

Zaprati nas na Instagramu