Zanimljivosti

Tonči Huljić i grupa Magazin – vanvremenski lek za napaćene duše

Tonči Huljić i grupa Magazin – vanvremenski lek za napaćene duše
Podeli dalje

Za sve ljubitelje lika i dela Tončija Huljića i grupe Magazin, donosimo vam Twitter thread koji, što neko lepo reče, zaslužuje da se nađe u udžbeniku muzičkog vaspitanja za peti razred osnovne škole 😊 Priča o legendarnoj ex-Yu grupi uz čije pesme i danas stasavaju neki novi momci i devojke.

Tonči Huljić i grupa Magazin

Grupa Magazin je vrlo interesantna pojava na muzičkoj sceni. Bukvalno glazbeni sastav je hobi Tončija Huljića. Kao što ljudi skupljaju značke, uzgajaju cvijeće ili drže golubarnik, tako Tonči Huljić ima Magazin. Djeluju kao potpuno nepotrebni, a opet, nekako su skroz dražesni.

Teško je zamisliti ovdašnju muziku bez likova iz njihovih pjesama, kao što je Tamara koju radio nervira. Ili Kokolo, naprimjer. Niko nikada nije skapirao ko je tačno Kokolo, ali svi su čuli za njega. Navodno, najveću slavu je doživio kada je Mima Šiš u Audiciji pjevala tu pjesmu.

Ili, recimo, Nikola. On je čak dobio čitav refren pjesme jer je vokabular refrena toliko osebujan da samo ponavlja „Niko, Niko, Nikola“. Također, poznati su i neki likovi čija imena nisu navedena, kao što su seke koje bi ljubile mornare. Sve seke se pronalaze u toj pjesmi.

Iako je Magazin imao nekoliko vokalnih solistica, Jelena Rozga je svima omiljena članica te grupe. Priznaćete, svi smo voljeli Jelenu iz spota „Suze biserne“ kada se ljulja na ljuljašci i pjeva „Ne zovite me, ne mene ne zovite, nemam ja, nemam ime svoje“. Tužno plus pretužno.

Sve žene su pomalo Jelena Rozga iz Magazina. Od „Ako poludim“, preko „Dani su bez broja“ do „Ne tiče me se“ i „Da li znaš da te ne volim“. Pa neprevaziđeni hitovi kao što su „Ko me zove“, „Ginem“ i „Minut srca tvog“… Rozga u Magazinu je zapravo definicija prosječne žene.

Također, pjesme Magazina se bave raznim temama pored neostvarene ljubavi, mornara, vojnika i usamljenih žena. Naprimjer, matematikom i svjetskom politikom u pjesmi „Minus i plus, ko Amer i Rus“ ili književnošću u stihu „Sad smo sami ja i Dante i ova komedija što smo bili mi“

Pored Rozge, značajna pjevačica Magazina je i ova trenutna čije ime moramo guglati, ali zato stihove „Bila bi nam lijepa beba, moje oči, a na tebe cijela, pa da iz kolica vire crte tvoga lica“ ne moramo. Ima tu još nekoliko hitova koje znaju samo veliki fanovi Magazina, npr. ja.

„Mislila sam da si ti izuzetak, kako naivno“… Naravno da znam pjesmu, to je saundtrek moje mladosti. Ili „Još se ne bih udala“ također saundtrek. Ima i ova nova, „Jaka sam ti ja“, izašla neki dan, ali sigurno niste čuli jer ne cijenite Magazin.

Da ne zaboravimo ni Danijelu, također pjevačicu Magazina Ona je poznatija kao solo pjevačica, djevojka Petra Graše, bivša Thompsonova supruga i izvođačica legendarnog hita „Neka mi ne svane“. Nju također ne možete ne voljeti.

U Magazinu je pjevala i kćerka Miše Kovača, Ivana, koja je toliko popularna pjevačica Magazina da ni Tonči Huljić ne bi bio siguran koje tačno pjesme je ona otpjevala, a i ona se vjerovatno trudi zaboraviti taj neslavni pokušaj.

I naravno, šlag na kraju, Ljiljana, prva pjevačica Magazina. Ona iz „Tri sam ti zime šaptala ime“, Oko moje sanjivo“ i „Kako sam te voljela“. Gospođa jedna, prije svega. Vama potpuno nebitna, ali meni je bitna, imala sam je čak i na fejsbuku u prijateljima, tamo neke 2010.

Ovaj thread je u top 10 najnepotrebnijih threadova ikad na ovoj mreži. Azra je maloprije rekla: „Ovo ti bukvalno niko ne čita.“ Možda i Huljiću kažu: „Ovo ti bukvalno niko ne sluša“, ali sluša moja duša i sva velika djela u početku su bila nepopularna, tako i ova studija.

Hermjonovna


Podeli dalje
Tagovi

1 komentar

Click here to post a comment

  • Vidite, drage moje, da i ovaj članak nađe čitaoca 😉😊 hvala puno za ovu šetnju kroz vreme! Meni je pre neki dan pala grupa Magazin na pamet- imala sam i ja njihove ploče- ali od kad ne živim na Balkanu, nisam se baš interesovala, a ni slučajno po negde šta čula o njima. I baš zato me raduje da u ovo toplo avgustovsko jutro naiđem na pravog fana i dobijem kratak pregled – iz prve ruke🤗😍😎😘😘

Facebook