Moda

Unikatne haljine ili tuđi rad – kad veliki „pozajmljuju“ od malih

Unikatne haljine ili tuđi rad – kad veliki „pozajmljuju“ od malih
Podeli dalje

Koliko su unikatne haljine diplomiranih kostimografa i kreatora zaista unikatne ili je u pitanju „pozajmljivanje“ tuđeg rada? Na osnovu primera koji vam sada predstavljamo, reklo bi se da nisu.

Odavno postoji ona izreka koja kaže da je kopiranje jedan oblik laskanja i da ga kao takvog treba shvatiti međutim, šta se dešava kad to kopiranje direktno utiče na nečiji posao i čitavu ideju oko koje je posao i krenuo?

Kaća Gaj je jedna mlada i višestruko talentovana mama koja, pored svog dnevnog posla, od pre izvesnog vremena kreira veoma nežne, romantične i vrlo posebne haljine za buduće mlade. Ceo proces, od ideje preko realizacije i prodaje haljina, Kaća je podelila što na društvenim mrežama, što na svom blogu i, verujte, cela priča je ljupka i divna i jedinstvena poput samih haljina koje kreira. Svaka od izrađenih haljina ima svoje ime i sopstvenu priču. Da ne naglašavam kako im je cena više nego pristupačna i dostupna svima, što je jedan od razloga da su haljine i sve ono što Kaća radi vrlo brzo prihvaćene.

Međutim..

Pre svega dva dana, na društvenim mrežama – tačnije Instagramu, pojavila se haljina gotovo identičnog stila, kroja i izgleda – samo kod diplomiranog kostimografa i dizajnera, sa uredno postavljenim logoom i opisom da je u pitanju unikat. A da li je baš tako?

Naravno da je moguće imati sličan stil, ideje i smisao za romantične haljine. Moguće je i da je u pitanju puka slučajnost dve jednako talentovane i kreativne dizajnerke. A možda, samo možda, pojedini biraju lakši put u vidu „pozajmljivanja“ tuđih ideja i prikazivanja ih kao sopstveni autorski rad. Kao što je to slučaj sa, na primer, ovom haljinom poznate američke dizajnerke Leanne Marshall.

Bilo kako bilo, ako i kada se i sami nađete u situaciji da se vaš rad preuzima i prikazuje kao tuđ, ne očajavajte. Na neki iskrivljen način, to je samo još jedna potvrda vaše vrednosti, vaših ideja i vizija koje stvarate.

Isto tako, kad već kupujete haljinu koja je autorsko delo i unikat, nije na odmet proveriti da li je baš tako. Ako ništa drugo, a ono zbog sume novca koju ste spremni da izdvojite, a koja sigurno nije mala. U ovom slučaju, da kupite „unikatne haljine“ ove kreatorke, treba izdvojiti čitavih 700 eura!

O celoj ovoj situaciji,samom iskustvu i otkrićima na koje je naišla, Kaća je napisala i detaljan, vrlo emotivan i nadasve objektivan post koji možete pročitati na njenom blogu.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook