Moda

Viktorijini Anđeli nas ostavljaju bez spektakla u 2019-oj!

Viktorijini Anđeli nas ostavljaju bez spektakla u 2019-oj!
Podeli dalje

Na žalost mnogih, Viktorijini Anđeli ove godine neće imati svoj tradicionalni modni spektakl u decembru iz razloga što su naišli na globalni bojkot i rade na rebrendiranju svog identiteta.

O čemu se tačno radi?

Kompanija koja je postala sinonim ženske slobode i nesputanosti, brend koji je postao prepoznatljiv po tome što je transformisao način na koji žene nose donji veš i kako celo društvo o tome priča, danas je gotovo na granici propasti.

Nakon što im je popularnost opala, usledivši zatim i negodovanja, pa i bojkoti zbog toga što odbijaju da u svoje redove uvrste krupne i trnsrodne modele, čelnici kompanije Viktorijini Anđeli odlučili su da obustave najpopularniji modni događaj godine.

victorias-secret-veš2

Kako je prošlogodišnja revija doživela najniži rejting popularnosti ikad, direktor i osnivač kompanije L Brands (matične kompanije Viktorijinih Anđela), Lex Wexner, između ostalog je izjavio kako je moda biznis promena i da bi (oni) nastavili da rastu, moraju se menjati i evolvirati. Jedan od načina da se to uradi je i ova odluka da preskoče događaj koji ih je, inicijalno, i lansirao među globallno popularne i prestižne događaje o kojima se priča. A ne treba zaboraviti i na zvaničnu izjavu sa početka godine, kada je kompanija najavila zatvaranje radnji na čak 53 lokacije.

viktorijini-anđeli-radnja

Zašto Viktorijini Anđeli zaista obustavljaju šou?

Znamo za „zvaničnu priču“, međutim, postavlja se pitanje: da li je baš sve tako? Naime, jedna od Anđela, manekenka Shanina Shaik je, u intervjuu magazinu The Daily Telegraph pre dva dana, izjavila kako razlog leži u činjenici da rade na drugačijem brendiranju, kako same kompanije, tako i revije. Opet, u javnosti se spekuliše da je jedan od razloga i to što je Lex Wexner blisko vezan sa Jeffreyem Epsteinom, optuženim za višestruke seksualne napade na žene i maloletne devojke. Pored toga, Viktorijini Anđeli naišli su na osudu javnosti nedostatka raznolikosti. Naime, baš u vreme prošlogodišnje revije, direktor marketinga kompanije izjavio je kako krupne i transrodne žene nisu njihova ciljna grupa pa, prema tome, takvim modelima i nije mesto među Anđelima. Ove izjave su izazvale pravu lavinu negativnog publiciteta i dalji pad – kako popularnosti, tako i prodaje proizvoda.

victorias-secret-veš

Kakva je budućnost Viktorijinih Anđela?

Činjenica je da se čitav svet menja, iziskujući da i mi, na sebi svojstven način, pratimo te promene. U cilju opstanka, brendovi moraju naći načina da promene usvoje i prilagode svom identitetu, kao i da slušaju potrebe korisnika i implementiraju ono što odgovara svima. Žene u Americi sve manje žele da budu privlačne „samo zbog muškaraca“ već, pre svega, imaju želju da budu lepe i zadovoljne same sobom. Usled toga, neminovno je da žele veš koji je dizajniran prema njihovim a ne željama muškaraca. #MeToo pokret je svakako doprineo tome, te se sve ono što Viktorijini Anđeli predstavljaju – fantaziju o savršenoj ženi za muškarca – danas smatra uvredljivim, zatucanim i prevaziđenim.

victorias-secret-veš1

Da li će i na koji način kompanija uspeti u nameri da se rebrendira i ponovo pozicionira u vrh modne industrije, ostaje da vidimo u narednim mesecima. Uzbudljiva fantazija koja je trajala od 90-tih godina prošlog veka poklekla je pred pritiscima modernih trendova i ne može se ni pretpostaviti u kojem će pravcu sve dalje teći.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment