Svakodnevna nega

Kako šamponi za kosu rade?

Kako šamponi za kosu rade?
Podeli dalje

Jeste li se ikad zapitali kako šamponi za kosu rade i u čemu je njihova tajna? Ovaj tekst daje vam sve potrebne odgovore, kao i predloge za odabir pravog šampona za kosu.

Prilikom odabira šampona za kosu, jako je važno obratiti pažnju na sastav, kao i kom tipu kose je namenjen. Šampon prvenstveno treba da bude čiste i lagane strukture koja se lako nanosi, razmazuje i spira sa kose, kako bi što bolje ispoljio efekat na kosi i koži glave. 

Kao što već i znamo, postoji nekoliko tipova kose i u zavisnosti od strukture, gustine i jačine dlake, biramo i najadekvatniju negu za nju. Najčešće se srećemo sa masnom ili previše suvom kosom koja izgleda okrzano i beživotno, ali koja nije, kako se čini, previše teška za održavanje. Ovakvi tipovi kose su najzahvalniji, jer su im nedostaci poznati, pa je lako ugoditi i nadomestiti ono što im nedostaje. 

Više je komplikovano kada se sretnemo sa kosom koja je masna u korenu, a krajevi su joj suvi, jer tada izbor mora da bude pametan, da je ne umastimo, ali i da je previše ne isušimo. Kada se trudimo da isušimo masnu kosu, postižemo kontraefekat i lučenje sebuma je tada pojačano, pa za posledicu imamo kosu koja se još više masti u korenu. Kada suvu kosu pokušavamo da oporavimo, obično koristimo preparate sa uljima, ali nismo ni svesni da oni zapravo dosta umaste i ostale delove kojima masnoća nije ni potrebna. Vrlo nezahvalno, zar ne?

Zato treba pametno da biramo. Znamo da su šamponi prva ruka u održavanju higijene kose i kože glave, a da su svi ostali preparati njihova dopuna. Bez šampona je nemoguće oprati kosu, dok je to moguće uraditi i bez svih ostalih pomoćnih preparata. Jasno vam je sada zašto odabir šampona mora da bude pametan? Mada, ima puno trikova koje možete primeniti da bi vam kosa bila lepa. 

Mi smo malo istraživali i informisali se kako to šamponi deluju na kosu. Kako je čiste, da li se postižu još neki efekti kada se redovno koriste, kao i koliko je važno za kožu da budu blagi, odnosno jaki, tako da vam u celosti prenosimo ono što smo saznali o njima. 

Vama sada preostaje da istražite kom tipu kose pripada vaša kosa i da se zavalite u udobnu fotelju dok ovo čitate. Ovde je rešenje koje vama treba. 

Kako šamponi deluju na masnu kosu?

Danas, svaka treća devojka ima problem sa masnom kosom i kožom glave. Iako činimo sve da bi se rešile masne ili samo naizgled masne kose, ona jednostavno nikada ne izgleda onako kako bismo mi to želele. Stalno je slepljena pri vrhu i dosta narušava spoljašnji i celokupni izgled, a samim tim je narušeno i samopouzdanje osobe koja vodi ovu borbu. Dešava se često da masna kosa pojačano i opada i to je nešto protiv čega se moramo boriti. 

Međutim, sa pravilnom negom i higijenom, nijedan problem nije nemoguće rešiti, pa čak ni problem masne kose. Pre svega, treba pravilno prati kosu. Možda baš i nema smisla, ali je ovo jedan važan preduslov da kosa bude dubinski čista i sjajna. Prilikom pranja, treba dobro trljati i bukvalno masirati kožu glave, da se ne bi zadržale masnoće i praljavštine. Kosa to prepozna kao problem i pore se zapuše, pa se količina sebuma povećava i kosa se brže umasti. 

Drugi, takođe dosta bitan faktor je izbor pravog šampona prema tipu kose. Šampon za masnu kosu mora da bude potpuno prirodan, sa što blažim i nežnijim sastojcima, koji će na adekvatan način rešiti problem i dubinski ošistiti kožu glave. Šampon bi trebalo da sadrži mentol ili ulje drveta čaja. Naravno, pored toga mora biti i prorodan bez sulfata i parabena. 

Kada perete kosu, ne uzimajte previše šampona. Može da se desi da ga ne isprerete lepo pa da presijava na kosi i da joj daje masni izgled. Optimalna količina šampona treba da bude otprilike veličine kestena kada ga sipate u šaku. Šamponi deluju tako što prodiru duboko u kožu glave, odnosno u koren, i podstiču bolju cirkulaciju na dubinskom nivou. Hranljivi i bogati sastojci se unutra zadržavaju onoliko koliko im treba da nahrane folikul, a onda ih vi, svojim masiranjem i ispiranjem, podstičete da se sa kože glave spere i da se odstrane svi mrtvi delovi koje je kosa zadržala unutra. 

Šamponi za dubinsko pranje masne kose ne sadrže silikone u sebi i ne opterećuju kosu na površinskom nivou više nego što je to potrebno. Oni su jačeg sastava od ostalih šampona i oni dopremaju kosi vlažnost i nutritijente koji su joj neophodni, tako da je masna kosa u tom slučaju ishranjena, hidrirana i očišćena na pravi način. Nema šanse, da posle upotrebe ovakvog šampona vaša kosa bude opet masna. Biće sjajna, lepa i blistava. 

Iako masna kosa obožava šampon za dubinsko pranje, možemo reći da to nije baš i slučaj kada je suva kosa u pitanju. Ona preferira ovakve šampone. 

Kako šamponi rade posao kada je suva kosa u pitanju?

Kada je u pitanju suva kosa, izbor šampona mora da bude totalno suprotan u odnosu na malopređašnji slučaj. Suva kosa voli prirodna ulja šampone bogate antioksidansima, jer joj oni ispunjavaju dlaku i ona posle toga ne izgleda onako okrzana. Suvoj kosi je neophodno obezbediti dovoljno vlažnosti i hidrantnosti koja joj nedostaje, njoj često pranje nije potrebno, ali jeste redovna nega. 

Prvobitno je važno odabrati pravi šampon, koji će vašu suvu i zapuštenu kosu vratiti u neki normalan izgled. Šampon za suvu kosu mora biti takođe prirodan bez sulfata i parabena, jer je dokazano da oni još više isušuju i slepljuju kosu. Neka istaživanja su pokazala da su i kancerogeni. On treba da sadrži prirodna ulja, bogata vitaminom E i antioksidansima, jer upravo oni popunjavaju dlaku i začepljuju je vlagom, čime se popravlja već načinjena šteta. 

Pranje kose šamponom ne treba da traje dugo. Par minuta trljanja je sasvom dovoljno da se folikul dlake ishrani i da primi sve hranljive sastojke. Šampon za suvu kosu deluje na površinskom nivou, direktno svoje dejstvo ističući na samoj dlaci. Kod suve kose nema pojačanog lučenja sebuma, pa se dublja nega korena i kože ne savetuje, da se ne bi još više isušili i ti delovi. 

Lagani šamponi ne opterećuju kosu, već je nakon pranja čine još lepšom i lepršavijom. Daju joj sve što joj treba, ne opterećući je. 

pranje kose - kako šamponi za kosu rade

Da vidimo šta nam je činiti kada je mešovita kosa u pitanju. Treba sve uskladiti da bi to ličilo na nešto. 

Kako deluju šamponi na mešovitu kosu?

Mešovit tip je kombinacija koju niko ne voli. Treba biti mađioničar i uskladiti potrebe kose jednog dela, a druge potrebe drugog dela. Deluje komplikovano. Ali nije. 

Za početak je neophodno nekoliko puta u toku dan češljati kosu. Temeljno češljanje omogućava da se prirodna masnoća sa temena razvuče na ostale delove prema krajevima, koji su suvi. Tako će ostatak kose dobiti neophodnu prirodnu hranu, koja mu ne može naškoditi. 

Takođe je bitno birati neutralne prirodne šampone, koji nisu predodređeni ni za ja jedan tip kose. Šampon treba utrljavati u korenu, a krajeve, ako je moguće, ne dodirivati šamponom, kako se ne bi još više isušili. Kada budete spirali šampon odozgo, ono što dotakne krajeve kose, biće jedina dodirna tačka sa šamponom. Šampon će pri korenu prodreti dovoljno duboko da očisti zapušene pore i očistiće koren dlake, a spoljašnjost će ostati netaktuta.

Bitno je samo izabrati šampon sa dovoljnom količinom vitamina i oksidanasa, a to ćete najbolje uraditi iščitavanjem sadržaja na samom proizvodu. Nije na odmet, pored dobrog izbora šampona, izabrati i neku hranljivu masku, koju treba naneti samo na krajeve, da oporavi oštećene delove. Suvi krajevi se moraju redovno i šišati, a kada ispunite sve ove uslove, više od pola posla je odrađeno. Ostaće vam samo da budete strpljivi da uživate u svojoj lepoj i fantastično negovanoj kosi. 

Lepo je kad je kosa negovana, to stoji. Moramo znati, da se vidljivi rezultati ne postižu uvek brzo i da je sam proces oporavka kose jako zahtevan, a ponekad i dug. Naoružajte se strpljenjem, negujte pravilno svoju kosu i rezultati sigurno neće izostati.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook

@organvlasti
  • Ovo je za zatvor.Pravda za bišona 💙
.
.
.
#twitterinspo #satwittera
  • Nešto lepo za dobro jutro ☀️ šeruj i ulepšaj nekom dan ✨
.
.
.
#dobrojutro #pozitiva #nestolepo
  • Female rage: the musical
🫅
.
.
.
#zenskapodrska #mozeiovako #motivacija #znakoviporedputa #samonezno #samosvoja
  • Are you ready for it?Pariz dočekuje Taylor Swift koja, nakon par meseci pauze, nastavlja svoju svetsku turneju 🔥
.
.
.
#erastour #taylorswoft #swifties
  • Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
  • Ide leto, naučite osnove 😂@tavernakyclades 🔥
.
.
.
#leto #grzka #caciki #tzatziki
  • Ne jedan već DVA albuma ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#TSTTPD #može #novialbum
  • Stvarno pitamo za drugarice 😅☕️
.
.
.
#ljubiteljikafe #napravipauzu #kafa
  • Uspori.Odmori.Diši.💛
.
.
.
#malestvari #predah #samomezno #zivotinje #preporukadana #diši
Ovo je za zatvor.Pravda za bišona 💙
.
.
.
#twitterinspo #satwittera
Ovo je za zatvor.Pravda za bišona 💙 . . . #twitterinspo #satwittera
2 sedmice ago
View on Instagram |
1/9
Nešto lepo za dobro jutro ☀️ šeruj i ulepšaj nekom dan ✨ . . . #dobrojutro #pozitiva #nestolepo
1 mesec ago
View on Instagram |
2/9
Female rage: the musical
🫅
.
.
.
#zenskapodrska #mozeiovako #motivacija #znakoviporedputa #samonezno #samosvoja
Female rage: the musical
🫅
.
.
.
#zenskapodrska #mozeiovako #motivacija #znakoviporedputa #samonezno #samosvoja
Female rage: the musical 🫅 . . . #zenskapodrska #mozeiovako #motivacija #znakoviporedputa #samonezno #samosvoja
2 meseca ago
View on Instagram |
3/9
Are you ready for it?Pariz dočekuje Taylor Swift koja, nakon par meseci pauze, nastavlja svoju svetsku turneju 🔥 . . . #erastour #taylorswoft #swifties
2 meseca ago
View on Instagram |
4/9
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima! . . . #crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
2 meseca ago
View on Instagram |
5/9
Ide leto, naučite osnove 😂@tavernakyclades 🔥 . . . #leto #grzka #caciki #tzatziki
3 meseca ago
View on Instagram |
6/9
Ne jedan već DVA albuma ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#TSTTPD #može #novialbum
Ne jedan već DVA albuma ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#TSTTPD #može #novialbum
Ne jedan već DVA albuma ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#TSTTPD #može #novialbum
Ne jedan već DVA albuma ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#TSTTPD #može #novialbum
Ne jedan već DVA albuma ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#TSTTPD #može #novialbum
3 meseca ago
View on Instagram |
7/9
Stvarno pitamo za drugarice 😅☕️
.
.
.
#ljubiteljikafe #napravipauzu #kafa
Stvarno pitamo za drugarice 😅☕️ . . . #ljubiteljikafe #napravipauzu #kafa
3 meseca ago
View on Instagram |
8/9
Uspori.Odmori.Diši.💛 . . . #malestvari #predah #samomezno #zivotinje #preporukadana #diši
6 meseci ago
View on Instagram |
9/9