Svakodnevna nega

Nega kože u menopauzi – saveti za blistavu kožu

Nega kože u menopauzi – saveti za blistavu kožu
Podeli dalje

U menopauzi je veoma važna nega lica i kože, zbog toga što se u ovom periodu biološke promene dešavaju i brojne promene u telu, a samim tim i na koži. Pored neujednačenog tena, fleka, pega, bora i opuštanja lica, promene u menopauzi se mogu primetiti i u vidu rasta neželjenih dlačica na licu.

Spremili smo za vas vodič kako trebate negovati svoju kožu, svakodnevno, da biste se osećale prijatno, lepo i samozadovoljno.

Kada je u pitanju lice, veoma je važno da nega kože bude pravilna, jer su jedino tako vidljivi svi efekti na promene koje se dešavaju tokom menopauze. Negom, onako kako dolikuje zreloj koži, nedostaci i neželjeni efekti se mogu veoma efikasno umanjiti. Zato je važno da nega kože u ovom periodu, od 45. do 55. godine koliko traje period menopauze, zaista bude pažljiva, pošto zahteva dosta brige i održavanja.

U nastavku teksta sledite naše savete koji vam mogu pomoći da uživate u blistavom tenu, zdravoj i sjajnoj koži tokom menopauze.

Koža se opušta, a bore postaju više vidljive!

Ovo je jedna od najvažnijih promena koja se dešava kod svih žena. A znate i same, menopauza se javlja posle menstrualnog ciklusa i ovo je normalna prirodna biološka promena, koja dovodi do više različitih promena u telu. 

Pored velikih hormonskih promena i smanjenog nivoa hormona, organizam prirodno prestaje da proizvodi dovoljno kolagena. Zbog starenja smanjuje se debljina epiderma, a koža prirodno postaje tanka. Takođe, više nije čvrsta već postaje osetljiva i grublja, a sa godinama zbog nedovoljno vlažnosti ona gubi i elastičnost. 

Zbog starenja i perioda menopauze koža je sve više suva i lakše puca, opušta se i zbog svega navedenog bore se nastanjuju na licu. Najbolnije je svakako što su značajno vidljive. 

Posebno se primećuju na predelu oko vrata zbog toga što se tu koža najviše opušta. Takođe se vide oko usana (nazolabijalne bore) i na obrazima, gde se koža prirodno nabora. Vidljive su i bore oko očiju, odnosno na krajevima očnih kapaka, gde se formiraju sitne linije poznatije svima kao bore smejalice. Sa menopauzom su takođe povezane i sitne bore iznad gornje usne.

portret starije žene nega kože u menopauzi

Kako bi se usporio proces prirodnih promena, koži je potrebna pravilna i adekvatna nega. Nega kože u menopauzi uključuje brigu o sebi, kvalitetu i načinu života, a uključuje i kvalitetnu kozmetiku za zrelu kožu (koja stari), odnosno za kožu u menopauzi. Recimo, kreme koje smanjuju bore i posvetljuju ten, zatim preparati poput seruma za hidrataciju i vraćanje svežine, micelarni preparati, antirid kreme i slično su idealna kozmetika za negu kože dama u zrelim godinama. A kako biste se upoznali sa preparatima i procenili koji vam odgovara predlažemo da na internetu čitate recenzije kozmetike i iskustva

U menopauzi se pojavljuju mrlje na koži i tamne fleke!

Tokom menopauze i kada je koža zrela ona menja svoj prvobitni izgled, odnosno postaje tamnije boje. Kao posledica hiperpigmentacije i prirodnog starenja na pojedinim mestima je više tamna, zatim postepeno gubi blistavost, sve je manje sjajna i ima neujednačen ten. 

Dodatno, povezan je i pigment.

Zbog više nakupljenog pigmenta i viška melanina, koji zapavo i daje boju koži, kod starijih osoba i zrele kože brže se javlja pigmentacija. Tako se mogu pojaviti kako staračke pege, tako i pigmentne mrlje na licu i tamne fleke, što sve dovodi takođe do neujednačene boje kože. 

Na ovaj način hiperpigmentacija postaje sve izraženija, a to se primećuje svuda – na licu, na šakama ruku, zatim na vratu, svuda po rukama, a vidi se i po grudima.

Sa godinama ove promene mogui biti izraženije, a to najviše zavisi upravo od nege. Često se usled nedostatka ili nepravilne nege, a ponekad pak napetog i stresnog života promene se vide svuda, više nego što smo svesni. Tada se i na predelu oko očiju pojavljuju duboki i tamni krugovi.

Nega kože u menopauzi zahteva kreme koje posvetljuju ten i smanjuju pigmentaciju!

Videli ste koliko je važna nega kože po pitanju bora, a podjednako je važno i održavanje tena kako ne bi došlo do ubrzanog stvaranja fleka. Još jedan način da se zaštitite jeste da uvek vodite računa o svojoj koži. 

Pažljivom negom i pružanjem pažnje kakvu koža u menopauzi i zaslužuje sigurno ćete napraviti dobru odluku ako koristite prave kreme i preparate. Kozmetika za ovaj problem je provereno rešenje, jer rešava različite probleme hiperpigmentacije kože. Najvažnije što svojim delovanjem pomaže da se smanje mrlje i fleke po koži. 

Korisnice najviše koriste kreme koje posvetljuju kožu, izbeljuju potamnele pedele, ublažavaju vidljivost fleka i sprečavaju njihovu ponovnu pojavu. Postoji mnogo različitih, ali kako biste bile sigurne koje su dobre pretražite recenzije krema za fleke na licu i protiv hiperpigmentacije.

sunčanje na plaži

UV zaštita kože je neophodna!

Morate zaštititi svoju kožu, bez obzira koliko godina imate. Vaša koža je daleko osetljivija nego ranijih godina, kada ste bili mlade i otpornije na opasne spoljašnje faktore. Kako stari koža ima manju prirodnu zaštitu, nije čvrsta i samim tim nije ni otporna na promene.

Ukoliko se izlažete sunčevim zracima i visokim temperaturama bez adekvatne zaštite od sunca, izlažete se i velikoj opasnosti na uticaj spoljašnjih faktora. Bilo da su u pitanju potencijalne kožne bolesti (u najtežem slučaju rak ili prekancerogena oboljenja), opekotine od jakog sunca, hiperpigmentacija, neujednačen ten, tamne fleke ili mrlje, bore… sve podjednako utiče na izgled i zdravlje vaše kože u menopauzi. A iz više razloga je zaštita od sunca važna.

Kada je u pitanju blistav i ujednačen ten, ako želite kožu bez staračkih indikacija, pega i fleka jako je bitno da ste zaštićeni. Ove estetske promene se nabrže vide na koži, prvo na licu, zatim na rukama i po telu. Zato se najbolja protekcija postiže adekvatnim preparatima za negu kože sa SPF zaštitinim faktorom koji će vas sačuvati od štetnih uticaja UV zraka. 

Takođe, zaštitini faktor smanjuje rizik od tegoba i kožnih bolesti, pa je iz tog razloga mazanje kreme za sunčanje veoma važno. 

Kreme sa zaštitinim faktorom imaju još jednu funkciju, a to je da zaštite kožu od daljeg stanjivanja. Nisu strogo definisane samo za letnju upotrebu, već se mogu koristiti i kada su hladnija godišnja doba. Nanošenjem na lice, na ruke, na vrat ili na dekolte usporićete da vaša koža postane tanja i još manje otporna.

Hidratacija je ključna za negu kože!

Spomenuli smo da je koža postaje suvlja sa godinama, a to je kako starimo potpuno prirodan proces. U menopauzi koža gubi sposobnost da zadrži vodu, manje je elastična i postaje dosta suva. 

Zato je tako važno pružiti joj jaču i adekvatnu hidrataciju, da uvek može biti vlažna i osvežena. To se najbolje postiže kremastim, masnijim i bogatijim formulama koje su prikladne za dame preko 45 godina. 

Povećanje hidratacije takođe se može postići i laganim kremastim preparatima, koji su umereno masni, ali sa druge strane dovoljno jaki i kvalitetni. Dovoljno su hidratantni zbog bogatog sastava vitaminima, zbog eteričnih ulja, ekstrakta raznih biljaka i drugih organskih zdravih sastojaka.

prirodna ulja za negu kože u menopauzi

Pomozite vašim rukama i zaštitite ih od starenja!

Nega kože u menopauzi odnosi se i na negu ruku, zbog toga što je i njima potrebna hidratacija. 

Kada koža na rukama izgubi elastičnost i ona je postaje više osetljiva, zatim tanka, naborana, nije zategnuta, već postaje prozračna. Vide se vene na rukama, a svakako se pojavljuje i pigmentacija. Najbolja zaštita za ruke su masnije i hidratantne kreme. 

Kao što je potrebno da koristite proizvode za lice, tako je važno i da za ruke koristite hidratantnu kremu ili mast za ruke.

Menopauza može uticati na rast neželenih dlaka na pojedinim delovima lica!

U menopauzi može doći do pojave neželjenih dlaka na licu, a razlog je pojačano lučenje hormona sa androgenim efektom. Dlačice na licu (na bradi, iznad usana ili na obrazima) su jedan od simptoma koji se mogu javiti tokom menopauze, kada nivo ženskih hormona opada. Najčešće ispod brade, dužinom vilice ili iznad usana moguće je primetiti nekoliko izraslih dlačica, koje su mahom tamnije i jake.

Iz tog razloga, da vam ne bi smetale ili narušavale samopouzdanje najbolji način je da ih uklonite. Depilacija voskom ili kremom može biti jedna od opcija, kao i čupanje pincetom ukoliko su manje i nedovoljno jake. Ukoliko vam je koža jako osetljiva, netolerantna na bol, sklona iritaciji onda odlazak kod kozmetičara na estetski tretman ulepšavanja ili uklanjanja neželjenih dlačica sa vašeg lica može biti jedna od opcija.

Kao što vidite, promene na koži su prirodan proces starenja, ali postoji način da se ublaže nesavršenosti i podari koži osvežen izgled. Jako je važna pravilna nega jer menopauza to traži.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook

@organvlasti
 • Uspori.Odmori.Diši.💛
.
.
.
#malestvari #predah #samomezno #zivotinje #preporukadana #diši
 • B u k v a l n o.
.
.
.
#oscars2024 #barbi #vecvidjeno
 • A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
 • Mood.
.
.
.
#ljubavje #mozenamse
 • Šta je smešno?
.
.
.
#mozeiovako #zenskapodrska #mozenamse #zenezenama #twittercitati #poukadana
 • Raspoloženje petkom.Pošalji osobi koju prepoznaješ u objavi 😏
.
.
.
#petak #raspolozenje #ljubiteljikafe
 • Kristina je istinska #goat Grej anatomije.
.
.
.
#mozenamse #ljubavje #mozeiovako
 • Objasnila 💓
.
.
.
#barbietim #zenskapodrska #mozeiovako #timbarbie
 • Omiljena letnja destinacija?Bilo gde gde je more 🌊
.
.
.
#letovanje #vitaminmore #vodicute #leto2023
Uspori.Odmori.Diši.💛 . . . #malestvari #predah #samomezno #zivotinje #preporukadana #diši
2 meseca ago
View on Instagram |
1/9
B u k v a l n o.
.
.
.
#oscars2024 #barbi #vecvidjeno
B u k v a l n o. . . . #oscars2024 #barbi #vecvidjeno
3 meseca ago
View on Instagram |
2/9
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏 . . . #zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
3 meseca ago
View on Instagram |
3/9
Mood.
.
.
.
#ljubavje #mozenamse
Mood. . . . #ljubavje #mozenamse
5 meseci ago
View on Instagram |
4/9
Šta je smešno?
.
.
.
#mozeiovako #zenskapodrska #mozenamse #zenezenama #twittercitati #poukadana
Šta je smešno? . . . #mozeiovako #zenskapodrska #mozenamse #zenezenama #twittercitati #poukadana
6 meseci ago
View on Instagram |
5/9
Raspoloženje petkom.Pošalji osobi koju prepoznaješ u objavi 😏
.
.
.
#petak #raspolozenje #ljubiteljikafe
Raspoloženje petkom.Pošalji osobi koju prepoznaješ u objavi 😏 . . . #petak #raspolozenje #ljubiteljikafe
7 meseci ago
View on Instagram |
6/9
Kristina je istinska #goat Grej anatomije.
.
.
.
#mozenamse #ljubavje #mozeiovako
Kristina je istinska #goat Grej anatomije. . . . #mozenamse #ljubavje #mozeiovako
7 meseci ago
View on Instagram |
7/9
Objasnila 💓
.
.
.
#barbietim #zenskapodrska #mozeiovako #timbarbie
Objasnila 💓 . . . #barbietim #zenskapodrska #mozeiovako #timbarbie
9 meseci ago
View on Instagram |
8/9
Omiljena letnja destinacija?Bilo gde gde je more 🌊 . . . #letovanje #vitaminmore #vodicute #leto2023
9 meseci ago
View on Instagram |
9/9
@organvlasti
 • Uspori.Odmori.Diši.💛
.
.
.
#malestvari #predah #samomezno #zivotinje #preporukadana #diši
 • B u k v a l n o.
.
.
.
#oscars2024 #barbi #vecvidjeno
 • A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
 • Mood.
.
.
.
#ljubavje #mozenamse
 • Šta je smešno?
.
.
.
#mozeiovako #zenskapodrska #mozenamse #zenezenama #twittercitati #poukadana
 • Raspoloženje petkom.Pošalji osobi koju prepoznaješ u objavi 😏
.
.
.
#petak #raspolozenje #ljubiteljikafe
 • Kristina je istinska #goat Grej anatomije.
.
.
.
#mozenamse #ljubavje #mozeiovako
 • Objasnila 💓
.
.
.
#barbietim #zenskapodrska #mozeiovako #timbarbie
 • Omiljena letnja destinacija?Bilo gde gde je more 🌊
.
.
.
#letovanje #vitaminmore #vodicute #leto2023
Uspori.Odmori.Diši.💛 . . . #malestvari #predah #samomezno #zivotinje #preporukadana #diši
2 meseca ago
View on Instagram |
1/9
B u k v a l n o.
.
.
.
#oscars2024 #barbi #vecvidjeno
B u k v a l n o. . . . #oscars2024 #barbi #vecvidjeno
3 meseca ago
View on Instagram |
2/9
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏 . . . #zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
3 meseca ago
View on Instagram |
3/9
Mood.
.
.
.
#ljubavje #mozenamse
Mood. . . . #ljubavje #mozenamse
5 meseci ago
View on Instagram |
4/9
Šta je smešno?
.
.
.
#mozeiovako #zenskapodrska #mozenamse #zenezenama #twittercitati #poukadana
Šta je smešno? . . . #mozeiovako #zenskapodrska #mozenamse #zenezenama #twittercitati #poukadana
6 meseci ago
View on Instagram |
5/9
Raspoloženje petkom.Pošalji osobi koju prepoznaješ u objavi 😏
.
.
.
#petak #raspolozenje #ljubiteljikafe
Raspoloženje petkom.Pošalji osobi koju prepoznaješ u objavi 😏 . . . #petak #raspolozenje #ljubiteljikafe
7 meseci ago
View on Instagram |
6/9
Kristina je istinska #goat Grej anatomije.
.
.
.
#mozenamse #ljubavje #mozeiovako
Kristina je istinska #goat Grej anatomije. . . . #mozenamse #ljubavje #mozeiovako
7 meseci ago
View on Instagram |
7/9
Objasnila 💓
.
.
.
#barbietim #zenskapodrska #mozeiovako #timbarbie
Objasnila 💓 . . . #barbietim #zenskapodrska #mozeiovako #timbarbie
9 meseci ago
View on Instagram |
8/9
Omiljena letnja destinacija?Bilo gde gde je more 🌊 . . . #letovanje #vitaminmore #vodicute #leto2023
9 meseci ago
View on Instagram |
9/9