Svakodnevna nega

Saveti za zdravu i zaštićenu kožu

Saveti za zdravu i zaštićenu kožu
Podeli dalje

U kombinaciji sa pravilnom ishranom, adekvatnim vežbanjem i drugim životnim promenama i Vi možete poboljšati stanje kože i uopšteno zdravlje. Pročitajte i sledite sledeće savete.

 

 

 

 

U kombinaciji sa pravilnom ishranom, adekvatnim vežbanjem i drugim životnim promenama i Vi možete poboljšati stanje kože i uopšteno zdravlje. Pročitajte i sledite sledeće savete.
 

Redovno vežbajte

Vežbanje je važno za održavanje kondicije i tela u dobroj formi, a dobro je i za kožu. Kardiovaskularne vežbe omogućavaju da hranljivi za kožu sastojci protiču kroz krvotok i preporučljivo je konzumiranje hrane poput nemasnog mesa (živina), voća i povrća, kao i hranu bogatu „dobrim“ mastima, poput: orahastog voća,  avokada, maslina i maslinovog ulja, lososa i ribljeg ulja.

 
Jedite hranu bogatu nezasićenim masnim kiselinama
Ove masne kiseline su jako važne u održavanju kože zdravom; podupiru strukturu kože i smanjuju upale.Pod tim, najviše se preporučuje unos Omega-3 kiselina: losos, tuna, sardine, orasi, zeleno povrće. Redovan unos ovih kiselina učiniće čuda za Vašu kožu.   
 
       
Borite se protiv slobodnih radikala antioksidansima
Slobodni radikali se pojavljuju usled izlaganja suncu, pušenja ili zagađenja i izazivaju upalu kože, kao i štetu kolagenu – glavnom sastojku vezivnog tkiva, koje održava kožu čvrtom, glatkom i bez bora. Antioksidansi, poput vitamina A, C i E su odlični suzbijači slobodnih radikala. Potražite ih u obojenom voću i povrću.
 
Koristite odgovarajuće proizvode za negu kože   
Koža predstavlja osnovnu zaštitu tela od toksina i bakterija. Ako Vam je koža zdrava, imaćete bolju zaštitu, zato dobro pazite koje i kakv ećete proizvode za negu kože koristiti. Razni deterdženti, sapuni, parfemi, šamponi, kupke i slično mogu zatvoriti pore, izazvati iritaciju i upale, ili oštetiti Vašu kožu. Koristite prirodna sredstva i ona sa botaničkim sastojcima, pre nego surove hemijske.
 
Zaštitite se od sunca   
UV zraci uzrokuju prerano starenje, bore, staračke pege, pa čak i rak kože. Zaštitite kožu sa faktorom ne manjim od SPF 15; ako ćete se izlagati direktno suncu, nosite šešir sa širokim obodom i naočare, kako biste zaštitili glavu i oči.
 

Spavajte dovoljno i kvalitetno
Koži je potrebno vreme da se oporavi, zato se potrudite da imate dovoljno kvalitetnog sna. Većini odraslih treba sedam do osam sati sna; testirajte se tako što ćete spavati nekoliko noći zaredom dok se sami (bez alarma ili da Vas neko budi) ne probudite – i upražnjavajte onu satnicu koja Vam najviše odgovara. Dovoljno sna Vam, takođe, pomaže i u otklanjanju stresa.
 
Izbegavajte cigarete i ostale zagađivače  
Istraživanja su pokazala da koža kod osoba koje puše stari dvostruko brže, nego kod nepušača. Pušenje uzrokuje dehidrataciju kože i oduzima joj hranljive sastojke, a sličan uzrok pravi i zagađenje vazduha. Sebi ćete najbolje pomoći ako prestanete da pušite i boravak u zadimljenim prostorijama svedete na minimum.
 
Unosite dovoljno vode
Većina nas je upoznata sa činjenicom da voda višestruko doprnosi generalnom zdravlju. Voda je, takođe, neophodan sastojak za hidrataciju i zdravlje kože. Ako Vam je koža suva i sklona perutanju, povećajte dnevni unos vode, uz svakodnevnu upotrebu hidrantnih krema. Ako dosta vežbate ili živite na podneblju gde je suva klima, verovatno će Vam trebati više od preporučenih osam čaša vode. Smanjite unos kofeina i alkohola, koji su “krivci” za dehidrataciju.

Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment