Svakodnevna nega

Top saveti za uradi sama pedikir kod kuće

Top saveti za uradi sama pedikir kod kuće
Podeli dalje

Sve što treba da znate u vezi uradi sama pedikir varijante nalazi se u ovom tekstu! Poslušajte naše savete, primenite korake i neka vam nokti na nogama zasijaju u punom sjaju!

Pandemija virusa, karantin, nemanje vremena ili štagod drugo da je u pitanju, nekad nije moguće otići u salon već se mora pristupiti uradi sama pedikir varijanti. Kako uraditi i urediti nokte na nogama skoro kao da ste imale tretman u salonu? Postupak je više nego jednostavan, ispratite naše savete i uradi sama pedikir biće deo vaše redovne rutine!

Ne dozvolite da vremenske prilike, naopaka godina, spoljni faktori i sve ono na šta same ne možete uticati poremete želju da imate lepe i negovane nokte na nogama. Poslušajte naše savete i uradite savršeni kućni pedikir – svaki put!

Kako se radi pedikir?

Pedikir, bilo da radite u salonu ili kod kuće, predstavlja vid brige o stopalima sa ciljem hidratacije, nege i hranjenja kože, kao i održavanja noktiju čistim, urednim i zdravim. Obično se radi jednom mesečno, a može i češće, u zavisnosti od afiniteta i slobodnog vremena. Neka prosečna dužina trajanja pedikira je oko sat vremena i obuhvata temeljno čišćenje, negu i masiranje stopala, čišćenje kože, sečenje, oblikovanje i negu noktiju, kao i samo lakiranje.

Pedikir u kućnoj varijanti?

Sve dok imate neophodan alat, moguće je uraditi pedikir u kućnoj varijanti potpuno bezbedno i uspešno. U tu svrhu, trebaće vam: makazice i grickalica za nokte, vata, turpija i skidač laka za nokte, ulje za zanoktice i kupka za stopala, baza, lak za nokte i gornji sloj. Manje više, u pitanju su stvari koje i inače sve mi imamo u svom domu, važno je samo znati postupak, kad šta ide i kako se koristi. Za sve vas koje to zanima, evo kako se radi pedikir u kućnoj varijanti.

uradi sama pedikir kod kuće

5 koraka do savršenog uradi sama pedikira

Prečesto zaboravimo da i naše noge iziskuju istu negu kao i ruke, ipak su to ekstremiteti koji nas čine pokretljivim i nedovoljna briga o njima se može nepovoljno odraziti po naše zdravlje. Sam pedikir je daleko više od pukog mackanja laka na nokte; u pitanju je nega i hidratacija stopala, kao i pravilno sečenje i vođenje računa o samim noktima. I, mada se to u specijalizovanim salonima radi od strane ljudi koji su se za to školovali, i vi same možete kod kuće uraditi pedikir koji je vredan svakog pogleda 😊 jer vaše noge to zaslužuju.

Osim toga, sam čin uradi sama pedikira predstavlja jedno ultimativno spa iskustvo. Dograbite čašu omiljenog vina ili kafe, uključite muziku, uzmite knjigu koju ste želeli da čitate i opustite se u trenucima samo za sebe.

1. Kupka

Kupka je pravi trenutak da, osim nege samih stopala, povedete računa i o samoj sebi – uz gore navedene predloge 😊 20-30 minuta opuštanja uz dobru muziku, dobru knjigu i mirisnu toplu kupku za stopala čini čuda za psihofizičko zdravlje. Garantujemo! Sama kupka omekšava kožu na stopalima, zanoktice, pa i nokte, što vam je pola posla u kasnijim koracima, nezi i samom pedikiru.

Pročitajte još i: Ishranom do jačih noktiju

Napunite lavor toplom vodom u koju ste usuli gel za tuširanje, mirišljavu so, kupku ili već šta vam je pri ruci i zaronite stopala dok ne omekšaju i dokle god vam prija, a voda nije postala prehladna. Kao što smo rekle, ovaj k orak će omekšati kožu, odmoriti stopala, a vama ujedno dati vremena i prostora za predah i uživanje u samoj sebi i onome što volite.

2. Piling

Nakon što ste dobro omekšali kožu na stopalima, uradite piling peta i, uopšte, čitave kože u tom predelu. Ili, ako nemate kremu za piling, turpijom za stopala uklonite višak grube kože i nečistoće. Nakon toga, dobro obrišite i osušite stopala peškirom.

3. Sečenje i oblikovanje noktiju

Nokte secite grickalicom ili makazicama za nokte, kako vam je lakše. Vodite računa o dužini i obliku; prekratki nokti će ostaviti kožu osetljivu na dodir, predugački će smetati. Preporuka je da dužina bude vrlo malo preko bele ivice i da ih sečete ravno, prateći konturu noktiju. Nepravilno sečenje može izazvati uraslost noktiju, to bolno stanje koje često mora da se uklanja kod lekara. Znači, kratko, okruglo i sečenje u obliku slova V nije ono što treba raditi. Nokti na nogama se seku ravno. Ovaj korak završite blagim turpijanjem kako biste se rešile eventualnih neravnina.

pedikir kod kuće

4. Hidratacija i masaža

Poput ruku, i noge vole negu, hidrataciju i malo ljubavi u vidu masaže. Negovana koža na stopalima nije samo lepa za gledati, već čuva i štiti od isušivanja pucanja i bola pri hodanju. Bilo da koristite ulje ili hidrantnu kremu, priuštite svojim stopalima preko potrebnu negu u vidu opuštajuće masaže.

5. Lakiranje

Nakon što su stopala odmorena i hidririrana, vatom sa malo alkohola uklonite višak kreme ili ulja sa noktiju i pripremite ih za lakiranje. Prvo ćete naneti bazu za lak, koja služi kao barijera između nokta i laka, čineći ga otpornijim i dugotrajnijim. Kad se osuši, nanesit edva sloja laka za nokte u željenoj boji, vodeći računa da se svaki sloj dobro osuši. Na kraju, završite sa gornjim slojem čija je uloga da štiti lak od prevremenog krzanja i same nokte čini sjajnijim.

Saveti za uspešan kućni pedikir

Od vas, vaših sklonosti, mogućnosti i želja zavisi šta ćete koristiti za uradi sama pedikir. Podjednako su nam dostupne i luksuzne varijante, kao i one drogerijske ili popularna kataloška kozmetika. Mi same uvek prednost dajemo upravo kataloškoj i/ili drogerijskoj varijanti i ne samo zbog pristupačne cene. Proizvodi koje možete kupiti putem Avon ili Oriflame kataloge ili u DM-ovim radnjama (Balea uvek!) su više nego kvalitetni da uradite pedikir dostojan najboljeg salona! Osim toga, raznovrsnost ponude je takva da nikad nećete ostati bez alata i proizvoda za bilo koji korak. Ono što konkretno možemo preporučiti jesu, na primer: Balea maska za stopala, Comfort separator za nožne prste, kao i All-In-One BB lak za nokte, da nega vaših stopala bude pristupačna a i dalje na visokom nivou.

lak za nokte za uradi sama pedikir

I, naravno, nakon što ste primenili svih 5 koraka, odmorite stopala u udobnim papučama širokih otvora, kako se sav trud i rad ne bi pokvarili pre vremena 😊


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment