Trespassing

Znate li šta je Movember?

Znate li šta je Movember?
Podeli dalje

Za sve one koji ne znaju šta je Movember, zašto se obeležava svakog novembra i šta, u stvari, znači, odgovore dajemo u ovom članku.


Prema podacima do kojih smo došli pukom pretragom na Guglu, saznali smo da se, u našoj zemlji, svake godine registruje oko 2.400 novoobolelih od raka prostate. Ako niste znali, rak prostate je drugi po učestalosti i treći najsmrtonosniji kancer među muškarcima u Srbiji (izvor).  Da situacija bude još tragičnija, svake godine od ove bolesti u Srbiji umre oko 800 muškaraca.

Šta je Movember i kako se obeležava?

Imajući u vidu koliko je ova bolest podmukla i opasna – jednako kao i rak dojke kod žena, 2003. godine u Melburnu, nastao je običaj puštanja brkova u znak dizanja svesti i prikupljanja novca za istraživanje o ovoj bolesti. te godine, 30-ak muškaraca je pokrenulo inicijalnu akciju kojoj se sledeće godine pridružilo preko 400 muškaraca i tada su prikupili oko 30.000 evra za istraživanje o raku prostate.

14 godina kasnije, akcija Movember jača je nego ikad i obeležava se širom sveta, uz podršku starih, mladih i žena. Procenjuje se da svake godine, u ovom globalnom godišnjem događaju, učestvuje više od 5 miliona ljudi iz preko 20 zemalja sveta. Tokom godina, Movember je postao sinonim za borbu protiv raka prostate, raka testisa, kao i za očuvanje mentalnog zdravlja i borbu protiv samoubistva kod muškaraca.


Običaj koji je nastao 2003. u Melburnu kada je 30-ak muškaraca odlučilo da pusti brkove tokom jednog meseca. Naredne godine, pridružilo im se više od 400 muškaraca i tom prilikom je prikupljeno oko 30.000 evra za istraživanje leka protiv raka prostate.

Što se tiče same akcije, Movember se obeležava tokom celog meseca novembra i to tako što muškarci u tom periodu puštaju brkove. Svi zainteresovani koji žele da podrže ovu akciju treba da se registruju na sajtu Movember.com i od danas pa sve do kraja meseca puštaju i oblikuju brkove.  U isto vreme, preporučljivo je započeti i kampanju prikupljanja novca za istraživanja i pomoć obolelima, kao i pričati na temu zdravstvenih i mentalnih problema kod muškaraca koji, u proseku, umiru 6 godina ranije od žena.


Podršku Movember pokretu možete dati i učešćem u razgovorima na društvenim mrežama, bilo koristeći engleski ili srpski hashtag – #Movember #jerbiramdavolim. Takođe, možete se poslužiti i neophodnim vizualima i press kitom koji se nalazi na zvaničnom sajtu.

Save


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook