Zdravlje

Da li maske smanjuju dotok kiseonika? Naravno da ne, a evo i dokaza

Da li maske smanjuju dotok kiseonika? Naravno da ne, a evo i dokaza
Podeli dalje

Za sve vas koji ste brinuli da li maske smanjuju dotok kiseonika, evo šta o tome ima da kaže neko ko je itekako stručan, relevantan i kredibilan da o tome priča.

Ako nas redovno pratite, onda znate da često citiramo i prenosimo pisanja i stavove doktora Joshue Wolricha, hirurga iz Londona koji vrlo vešto koristi društvene mreže da govori o svemu onome što je relevantno njegovom poslu, a nama bitno da znamo.

Ovoga puta, u pitanju je pandemija korona virusa i pitanje da li maske smanjuju dotok kiseonika – što je tvrdnja mnogih ljudi po mrežama. Evo šta o tome – i to vrlo konkretno – ima da kaže dr Joshua.

Da li maske smanjuju dotok kiseonika?

„Postoje, i računajte ih, nula medicinskih stanja koja znače da ne možete fizički da nosite masku. Ona ne postoje. Neka teška respiratorna stanja mogu otežati nošenje uskih maski N95, ali to nisu one koje preporučujemo zajednici. Maske kategorički ne smanjuju zasićenost kiseonikom. Ovo je laž koju su izgovorili oni koji veruju da je pandemija prevara i da nošenje maske na neki način dovodi u pitanje njihova prava.

hirurške maske za lice

Ovo nije pitanje slobode. Ako nosite šal oko lica kada je hladno, možete nositi masku preko lica tokom pandemije. Briga o sigurnosti i dobrobiti drugih znači da nelagodu ostavljate po strani i odlučujete da sledite najbolje savete koje trenutno imamo.

P.S. Potpuno razumem uticaj koji mentalno zdravlje i anksioznost mogu imati na nošenje maski; ovaj post nije usmeren ka vama.“

U prilog tome, doktor je snimio i video koji možete pogledati i – ako vam u tekstu možda nešto nije bilo najjasnije – otkloniti sve nedoumice koje ste imali:

Podsetimo, pravilno nošenje maske za lice podrazumeva da su vam i nos i usta pod maskom, ali i da je maska raširena i dopire do ispod brade.

Budite odgovorni prema sebi i drugima. Nosite masku.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook