Fitnes

Šta je interval trening

Šta je interval trening
Podeli dalje

Šta je interval trening, ko može da ga radi i kako pomaže vašem telu i organizmu?

Ako ste i vi od onih koji se pitaju zašto ne gubite kilažu željenom brzinom, možda je vreme da preispitate svoj plan vežbanja.

 

Interval trening je kombinacija programa vežbi visokog intenziteta sa lakšim, naizmenično. Na primer, počnite sa zagrevanjem u trajanju 3-5 minuta ili blagim kardio vežbama. Nakon toga, uradite set jako intenzivnih vežbi 4 minuta i zamenite ih sa lakšim setom u istom vremenskom intervalu. Naizmenično menjajte setove od po četiri minuta u ukupnom trajanju od 20 minuta – za početak. Nakon nekoliko nedelja, vreme koje odvajate za ovakav način vežbanja, trebalo bi da bude u trajanju od 60 minuta. Brojna istraživanja su pokazala da ova vrsta vežbi pojačava efekte vežbi i potrošnju kalorija više nego uobičajen način vežbanja.
šta je interval trening, majka i ćerka vežbaju

Maksimiziranje vežbi uticaće na brže razlaganje masti u organizmu; više rada i truda uloženog u vežbanje, više ćete kalorija utrošiti. Bitno je ostati motivisan i dosledan planu koji ste napravili.

Vremenom, primetićete kako vam izvođenje vežbi postaje lakše i to je dobar znak, ali i pokazatelj da trebate početi sa malo težim vežbama – povećavajte intenzitet vežbanja, produžite interval vežbi za deset do dvadeset odsto, uvedite interval trening.

I, što je najbolje, ne treba vam nikakva specijalna oprema i možete ih raditi bilo kad i bilo gde te – šta čekate? 🙂

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook