Zdravlje

Imunološka podrška i upravljanje stresom

Imunološka podrška i upravljanje stresom
Podeli dalje

Na koji način imunološka podrška utiče na upravljanje stresom i zašto je važno voditi računa o tome?

Imuni sistem je skup organa, tkiva, ćelija i enzima koji su ujedinjeni pod jednim ciljem: zaštititi telo.

Imuni sistem ima dva dela:

 • Urođeni (nespecifični) imuni odgovor
 • Stečeni (specifični) imuni odgovor

Urođeni imuni odgovor je nespecifičan, prvi odgovor na strane pretnje. Imunske ćelije prepoznaju potencijalnu pretnju, zvone na alarm i odgovor počinje odmah

Stečeni imuni odgovor je specifičan napad na strane pretnje. Ključni akteri u stečenom imunološkom odgovoru uključuju T ćelije, B ćelije i antitela:

 • T ćelije su imune ćelije sa različitim odgovornostima. Na primer, pomoćne T ćelije stupaju u interakciju sa B ćelijama kao deo procesa proizvodnje antitela i aktiviraju T ćelije da ciljaju identifikovani patogen.
 • B ćelije su imune ćelije koje mogu da cirkulišu po celom telu, da komuniciraju sa ćelijama koje predstavljaju antigen, aktiviraju pomoćne T ćelije, transformišu se u B ćelije plazme i masovno proizvode antitela.
 • Antitela su proteini koje proizvode B ćelije dizajnirane posebno da prepoznaju jedinstvenu stranu supstancu, nazvanu antigen.

Uloga imunog sistema

Šta je imunološka memorija?

T ćelije, B ćelije i antitela igraju važnu ulogu u stvaranju imunološke memorije: sposobnost imunog sistema da skladišti informacije o specifičnom patogenu u pripremi za buduće napade istog patogena.  Drugim rečima, kada se ponovo zarazimo nekim virusom, u organizmu već postoji sećanje i imuni sistem brže reaguje u odbrani. Imunološko pamćenje je važan koncept za stvaranje vakcina, koje u osnovi rade tako što pokreću početni imunološki odgovor koji stvara imunološku memoriju bez stvaranja bolesti. Dakle, kada se pojedinac susreće sa „pravim“ patogenom, imuni sistem je već opremljen posebnim alatima za zaštitu organizma.

Šta je inflamatorni odgovor?

Inflamatorni odgovor pokreće imuni sistem kao odgovor na patogene koje prvi prepoznaje urođeni imuni odgovor. Makrofagi i druge ćelije koje predstavljaju antigen gutaju i razgrađuju patogene u procesu koji se naziva fagocitoza. Fagocitoza pokreće proinflamatorne signale i regrutuje druge ćelije na mesto infekcije.

Cilj inflamatornog odgovora tokom infekcije je da spreči širenje patogena na druge delove tela. Inflamatorni odgovor uključuje nekoliko fizioloških mehanizama:

 • Lokalni krvni sudovi se šire
 • Imunske ćelije se regrutuju na mesto infekcije
 • Aktivirani su neophodni enzimi i proteini

Šta je inicijacija upale?

Upalu pokreću proinflamatorni lipidni medijatori, citokini i hemokini. Ovaj proces karakteriše regrutovanje imunih ćelija na mesto infekcije kako bi započeli ciljanje patogena putem fagocitoze.

Kako ishrana može da podrži zdravlje imuniteta?

Imunskom sistemu je potrebna energija i različiti hranljivi sastojci da bi proizveo funkcionalan imuni odgovor. Specifične hranljive materije utiču na fiziološke mehanizme uključene u inflamatorni odgovor, kao što je regrutovanje imunih ćelija i hemijskih medijatora koji komuniciraju između ćelija u imunom sistemu.

tanjir zdrave hrane imunološka podrška

Šta su antioksidansi?

Neki hranljivi sastojci mogu delovati kao antioksidansi, koji sprečavaju proizvodnju slobodnih radikala koja se javlja kao prirodni deo inflamatornog odgovora. Balansiranje nivoa reaktivnih vrsta kiseonika tokom inflamatornog odgovora je važan korak kako bi se osigurala neopravdana šteta u telu dok se imuni sistem bori protiv infekcije.

Mikronutrijenti i fitonutrijenti koji služe kao antioksidansi uključuju:

 • Vitamin E
 • Vitamin C
 • Vitamin D
 • Cink
 • Selen
 • karotenoidi
 • Polifenoli
 • Resveratrol

Druge komponente ishrane uključene u imunitet:

 • Magnezijum
 • Amino kiseline
 • Nukleotidi
 • Beta -Glukan
 • Omega-3 masne kiseline

Bilje i zdravlje imuniteta

Širok izbor lekovitog bilja može se primeniti u ishrani i kroz suplementaciju za podršku imunološkom sistemu. Mnoge biljke sadrže bioaktivne fitonutrijente sa različitim antibakterijskim i antivirusnim efektima. Ovi fitonutrijenti takođe mogu da podrže imunološku funkciju optimizovanjem ćelijskih procesa tokom urođenih i adaptivnih imunih odgovora.

Biljke koje podržavaju imuni sistem uključuju:

 • Kurkumin
 • Bosvellia
 • Andrographis
 • Ehinacea
 • Elderberri
 • Goldenseal
 • Beli luk
 • Thuja
 • Majčina dušica
 • Origano

Kako vežbanje može da podrži zdravlje imuniteta?

Redovno vežbanje je osnovna komponenta holističkog pristupa zdravlju, zajedno sa ishranom, upravljanjem stresom i održavanjem zdravih navika spavanja. Nedavne studije pokazuju da redovna, umerena fizička aktivnost može privremeno da podrži imunološko zdravlje, pomažući imunološkim ćelijama da identifikuju i ciljaju patogene, i dugoročno, odlažući negativne efekte na imuni sistem koji se mogu razviti sa godinama.

imunološka podrška devojka leži na stolu

Kako stres može uticati na zdravlje imuniteta?

Hronični stres može negativno uticati na imuni sistem kroz prekomerno povećanje nivoa proinflamatornih citokina, prirodnih ćelija ubica i T ćelija.

Kako možete upravljati stresom?

Upravljanje stresom, zajedno sa drugim faktorima životnog stila, je osnovna komponenta holističkog pristupa zdravlju. Smanjite nepotreban stres kroz hobije, pažnju, meditaciju, vežbanje i jačanje imuniteta. Radeći tako, imunološka podrška će se ogledati u smanjenom nivou stresa i kvalitetnijem sveukupnom životu.

Kako san može uticati na zdravlje imuniteta?

Održavanje redovnog ciklusa spavanja povezano je sa regulacijom T ćelija, , prirodnih ćelija ubica i hemijskih glasnika uključenih u imuni odgovor. Zdrave navike spavanja takođe mogu podržati razvoj imunološke memorije.

Kako starenje utiče na zdravlje imuniteta?

Starenje je prirodan deo života, a generalno je povezano sa smanjenom sposobnošću organizma da razreši upalni proces i uravnoteži imuni odgovor. Međutim, zdrav način života može maksimizirati vreme u kojem su određeni fiziološki mehanizmi u telu u stanju da pravilno funkcionišu.

Uz zdrav način života, redovno vežbanje, regulisan san i smanjenje nivoa stresa, važnu ulogu u osnaživanju imuniteta igraju I suplementi, dodatci ishrani koji nam omogućavaju da na brz način nadoknadimo vitamin, minerale i druge sastojke.

Kompanija Zdravlje Leskovac je na tržište donela multivitamnski kompleks obogaćen mikronizovanim beta glukanom – IMUNEKS

Beta-glukani aktivacijom makrofaga doprinose boljem i bržem imunom odgovoru organizma. 

Makrofage su ćelije imunog sistema koje su vitalne za razvoj nespecifičnih odbrambenih mehanizama koji pružaju prvu liniju odbrane od patogena. Ove velike imune ćelije su prisutne u skoro svim tkivima i aktivno uklanjaju mrtve i oštećene ćelije, bakterije , kancerogene ćelije i ćelijski ostatke iz tela.

Makrofagi takođe pomažu u ćelijskom posredovanom ili adaptivnom imunitetu zahvaćanjem i prezentacijom informacija o stranim antigenima imunskim ćelijama zvanim limfocitima . Ovo omogućava imunološkom sistemu bolju zaštitu od budućih napada istih napadača. Pored toga, makrofagi su uključeni u druge vredne funkcije u telu, uključujući proizvodnju hormona , homeostazu, imunološku regulaciju i zarastanje rana.

Ono što je jako bitno jeste da veličina čestica beta-glukana značajno utiče na efikasnost aktivacije makrofaga, pa samim tim i imunskog sistema. Kod “običnih” beta-glukana, čestice su prevelike, lanci koji čine česticu predugački i makrofage moraju prvo da skraćuju lance i koriste manje čestice, pri čemu se značajno smanjuje efikasnost beta-glukana.

Za razliku od “običnog”, mikronizovani beta-glukan u Imuneksu, sa veličinom čestice manjom od 10 mikrometara, dolazi u obliku koji su odmah upotrebljivi za makrofage I time doprinosi bržem i efikasnijem delovanju I aktiviranju ćelija imunog sistema.

Čak i mala količina visokoprečišćenog beta-glukana mnogostruko je efikasnija u imunskoj modulaciji od visokih doza neprečišćenih beta-glukana

Pored aktivnog oblika beta-glukana, Imuneks sadrži i savršenu kombinaciju vitamina i minerala te predstavlja multivitamin nove generacije, ne samo da obezbeđuje potrebne nutritijente organizmu, već istovremeno održava imuni sistem u punoj snazi i spreman za trenutnu reakciju kada je to potrebno.

Vitamin C Održava normalnu funkciju imunog sistema, štiti ćelije od oksidativnog stresa, smanjuje umor i iscrpljenost, učestvuje u sintezi kolagena, hrskavice, koštanog tkiva i dentina

Vitamin B6 i B12 Održavaju normalnu funkciju nervnog sistema, normalne psihološke funkcije i doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti

Folna kiselina Doprinosi normalnoj funkciji imunog Sistema

Vitamin A Održava normalnu funkciju retine, čula vida, epitela sluzokože i kože

Vitamin D Održava normalnu funkciju mišića, normalnih kostiju i zuba

Cink Doprinosi normalnoj funkciji kože, kostiju, kose, noktiju
Doprinosi normalnoj polodnosti i reprodukciji

Selen Doprinosi normalnoj funkciji štitne žlezde, zaštiti ćelija od oksidativnog stresa

Mangan Doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa

Imuneks je odobren za upotrebu u cilju jačanja I održavanja imunog sistema, kao i za brži oporavak u toku ili posle bolesti, za uzrast od 6. godine. Više informacija o proizvodu potražite na Imuneks.rs


Podeli dalje

3 komentara

Click here to post a comment

 • Sto pre ljudi shvate da je organizam jedna dobro igrana masina sa mnogo delova koji su povezani to ce pre upravljanje zdravljem biti efikasnije. Balans u svemu je cilj

  • Slažem se! Najbolji rezultat je da vam u naviku udje pravo ponasanje. Znaci da se vodi racuna i o ishrani i o vezbanju i o kolicini stresa, prirodi itd.

Facebook

@organvlasti
 • Uspori.Odmori.Diši.💛
.
.
.
#malestvari #predah #samomezno #zivotinje #preporukadana #diši
 • B u k v a l n o.
.
.
.
#oscars2024 #barbi #vecvidjeno
 • A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
 • Mood.
.
.
.
#ljubavje #mozenamse
 • Šta je smešno?
.
.
.
#mozeiovako #zenskapodrska #mozenamse #zenezenama #twittercitati #poukadana
 • Raspoloženje petkom.Pošalji osobi koju prepoznaješ u objavi 😏
.
.
.
#petak #raspolozenje #ljubiteljikafe
 • Kristina je istinska #goat Grej anatomije.
.
.
.
#mozenamse #ljubavje #mozeiovako
 • Objasnila 💓
.
.
.
#barbietim #zenskapodrska #mozeiovako #timbarbie
 • Omiljena letnja destinacija?Bilo gde gde je more 🌊
.
.
.
#letovanje #vitaminmore #vodicute #leto2023
Uspori.Odmori.Diši.💛 . . . #malestvari #predah #samomezno #zivotinje #preporukadana #diši
3 sedmice ago
View on Instagram |
1/9
B u k v a l n o.
.
.
.
#oscars2024 #barbi #vecvidjeno
B u k v a l n o. . . . #oscars2024 #barbi #vecvidjeno
4 sedmice ago
View on Instagram |
2/9
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏 . . . #zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
2 meseca ago
View on Instagram |
3/9
Mood.
.
.
.
#ljubavje #mozenamse
Mood. . . . #ljubavje #mozenamse
3 meseca ago
View on Instagram |
4/9
Šta je smešno?
.
.
.
#mozeiovako #zenskapodrska #mozenamse #zenezenama #twittercitati #poukadana
Šta je smešno? . . . #mozeiovako #zenskapodrska #mozenamse #zenezenama #twittercitati #poukadana
4 meseca ago
View on Instagram |
5/9
Raspoloženje petkom.Pošalji osobi koju prepoznaješ u objavi 😏
.
.
.
#petak #raspolozenje #ljubiteljikafe
Raspoloženje petkom.Pošalji osobi koju prepoznaješ u objavi 😏 . . . #petak #raspolozenje #ljubiteljikafe
5 meseci ago
View on Instagram |
6/9
Kristina je istinska #goat Grej anatomije.
.
.
.
#mozenamse #ljubavje #mozeiovako
Kristina je istinska #goat Grej anatomije. . . . #mozenamse #ljubavje #mozeiovako
5 meseci ago
View on Instagram |
7/9
Objasnila 💓
.
.
.
#barbietim #zenskapodrska #mozeiovako #timbarbie
Objasnila 💓 . . . #barbietim #zenskapodrska #mozeiovako #timbarbie
7 meseci ago
View on Instagram |
8/9
Omiljena letnja destinacija?Bilo gde gde je more 🌊 . . . #letovanje #vitaminmore #vodicute #leto2023
7 meseci ago
View on Instagram |
9/9
@organvlasti
 • Uspori.Odmori.Diši.💛
.
.
.
#malestvari #predah #samomezno #zivotinje #preporukadana #diši
 • B u k v a l n o.
.
.
.
#oscars2024 #barbi #vecvidjeno
 • A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
 • Mood.
.
.
.
#ljubavje #mozenamse
 • Šta je smešno?
.
.
.
#mozeiovako #zenskapodrska #mozenamse #zenezenama #twittercitati #poukadana
 • Raspoloženje petkom.Pošalji osobi koju prepoznaješ u objavi 😏
.
.
.
#petak #raspolozenje #ljubiteljikafe
 • Kristina je istinska #goat Grej anatomije.
.
.
.
#mozenamse #ljubavje #mozeiovako
 • Objasnila 💓
.
.
.
#barbietim #zenskapodrska #mozeiovako #timbarbie
 • Omiljena letnja destinacija?Bilo gde gde je more 🌊
.
.
.
#letovanje #vitaminmore #vodicute #leto2023
Uspori.Odmori.Diši.💛 . . . #malestvari #predah #samomezno #zivotinje #preporukadana #diši
3 sedmice ago
View on Instagram |
1/9
B u k v a l n o.
.
.
.
#oscars2024 #barbi #vecvidjeno
B u k v a l n o. . . . #oscars2024 #barbi #vecvidjeno
4 sedmice ago
View on Instagram |
2/9
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏 . . . #zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
2 meseca ago
View on Instagram |
3/9
Mood.
.
.
.
#ljubavje #mozenamse
Mood. . . . #ljubavje #mozenamse
3 meseca ago
View on Instagram |
4/9
Šta je smešno?
.
.
.
#mozeiovako #zenskapodrska #mozenamse #zenezenama #twittercitati #poukadana
Šta je smešno? . . . #mozeiovako #zenskapodrska #mozenamse #zenezenama #twittercitati #poukadana
4 meseca ago
View on Instagram |
5/9
Raspoloženje petkom.Pošalji osobi koju prepoznaješ u objavi 😏
.
.
.
#petak #raspolozenje #ljubiteljikafe
Raspoloženje petkom.Pošalji osobi koju prepoznaješ u objavi 😏 . . . #petak #raspolozenje #ljubiteljikafe
5 meseci ago
View on Instagram |
6/9
Kristina je istinska #goat Grej anatomije.
.
.
.
#mozenamse #ljubavje #mozeiovako
Kristina je istinska #goat Grej anatomije. . . . #mozenamse #ljubavje #mozeiovako
5 meseci ago
View on Instagram |
7/9
Objasnila 💓
.
.
.
#barbietim #zenskapodrska #mozeiovako #timbarbie
Objasnila 💓 . . . #barbietim #zenskapodrska #mozeiovako #timbarbie
7 meseci ago
View on Instagram |
8/9
Omiljena letnja destinacija?Bilo gde gde je more 🌊 . . . #letovanje #vitaminmore #vodicute #leto2023
7 meseci ago
View on Instagram |
9/9