Ishrana i dijete

10 saveta za zdrav život by Jamie Oliver

10 saveta za zdrav život by Jamie Oliver
Podeli dalje

Živeti i hraniti se zdravo je moguće uz pomoć ovih 10 saveta za zdrav život od Jamiea Olivera.

 

Ravnoteža je ključ svega, pa tako i same ishrane. Tu i tamo je ok „skrenuti“ i pojesti dosta slatkiša ili nešto od popularnog „junk fooda„, ali je jednako važno prepoznati kada u tome preterujemo i stati. Čuveni britanski kuvar Jamie Oliver naveo je 10 saveta za zdrav život kojih bi se svi trebalo pridržavati, a evo i koji su:

#1. Kuvati od nule

Ovo je jedna od najvažnijih životnih veština koje svako od nas može i treba da nauči jer nam omogućava da imamo kompletnu kontrolu nad namirnicama i svojim obrocima.

#2. Balansirana ishrana

Cilj je hraniti se tako da svakodnevna ishrana sadrži namirnice iz svake grupe hrane u ravnomernim i tačnim proporcijama.: voće, povrće, proizvodi od žita, mlečni proizvodi i meso.

#3. Raznovrsna ishrana

Popularni izraz „eat the rainbow“ označava da treba jesti raznovrsnu hranu, odnosno svakodnevno unositi dovoljnu količinu raznovrsnog voća i povrća, kako bi uneli neophodne vitamine i minerale.

17 words for Wes Anderson: Suddenness

#4. Razumevanje onoga što jedemo

Svako od nas treba da uči o hrani koju jede kako bismo razumeli odakle sve te namirnice dolaze i kako utiču na naš organizam.

#5. Unositi hranljive kalorije

Postarati se da većina energije koju unosimo kroz hranu dolazi od hranljivih kalorija koje telu obezbeđuju dovoljnu količinu vitamina, minerala, proteina, vlakana i dobrih masti a što manje praznih kalorija.

#6. Ne preskakati doručak

Doručak nije uzalud najvažniji obrok dana jer podstiče metabolizam i pomaže nam da ostanemo budni i na oprezu tokom čitavog dana. Zato je važno imati hranljiv i zdrav doručak kako bi telu dali što više snage i energije za dan pred nama.

#7. Čitati mala slova na pakovanjima

Veoma je važno čitati sav sadržaj na pakovanjima namirnica i razumeti šta svi ti navedeni sastojci znače i na šta se tačno odnose. Primerice, nisu svi emulgatori loši, ali previše njih na jednom mestu najčešće je loš znak. Obratite pažnju na odnos porcija i šećera, detaljno proverite uputstvo, kao i izgled namirnice.

10_saveta_za_zdrav_život_by_jamie_oliver_v

#8. Piti više vode

Voda je suštinski deo naše ishrane i svakodnevnim dovoljnim unosom vode izbegavamo prazne kalorije koje se talože ako pijemo gazirana ili energetska pića, kao i sokove sa dodatnim šećerom. Kalorije su da se jedu – ne piju.

#9. Biti aktivan i redovno vežbati

Vežbanje je veoma važan faktor za održavanje zdravog načina života i trebalo bi da smo aktivni što je češće i redovnije moguće.

#10. Kvalitetan san

Kvalitetan san je neophodan za zdravlje svakog od nas jer on direktno utiče na to da li smo i koliko u mogućnosti da dobro učimo, rastemo i radimo u životu. Spavanjem obezbeđujemo telu da se odmori i obnovi.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook