Ishrana i dijete

Blagodeti đumbira

Blagodeti đumbira
Podeli dalje

Ako nešto svako od nas prosto mora imati u svojoj kuhinji – to je đumbir! Blagodeti đumbira su mnogobrojne i o njima govorimo upravo u ovom tekstu.

 

Đumbir je stara azijska tropska začinska biljka koja se vekovima koristi kako u kuhinji, tako i u prirodnoj medicini i u kozmetičke svrhe. U pitanju je višegodišnja biljka debelog granatog jestivog rizoma (podzemno stablo). Ukus đumbira je oštar ali prijatan, vrlo mesnat i bogat, a koristi se kao začin, u pripremi raznih jela – od predjela pa sve do poslastica, ali i u vidu napitaka i čajeva.

 

Kako se đumbir koristi u ishrani?

 

Đumbir možete koristiti svež ili u sušenom stanju (prah ili komadi), ukiseljen ili kandiran, ali je preporuka da – kad god ste u prilici – upotrebljavate svež, zbog bogatijeg ukusa i boljeg učinka. Kada kupujete svež đumbir, vodite računa da je koren čvrst, gladak i bez plesni.

blagodeti_đumbira_v

Na našem tržištu je najčešće dostupan stariji đumbir – jasno izražena kora koja se mora ljuštiti, dok u slučaju mladog đumbira to nije potrebno, jer kora gotovo i da ne postoji. Svež đumbir se može koristiti do 3 nedelje – ako ga držite u frižideru i do 6 meseci ako ga neoljuštenog zamrznete; sušeni đumbir traje do godinu dana.

 

U ishrani se đumbir koristi u pripremi popularnih azijskih jela, odlično se slaže sa piletinom, kao dodatak salatama, pirinču, da začinite pire; a odlično se slaže i sa kolačima – naročito onim od jabuka. Od đumbira možete praviti i šejkove, sokove, čajeve, ali i koristiti u vidu detoks vode.

 

Zdravstvene blagodeti đumbira

 

Đumbir se u službi zdravlja pokazao kao izuzetno delotvoran. Jedno od glavnih obeležja je anti-inflamatorno dejstvo, zbog čega je đumbir veoma dragocen za ublažavanje bolova  – u zglobovima, mišićima, glavi, kod menstrualnih grčeva i još mnogo toga. Pored toga, pokazao se odličnim u smirivanju i otklanjanju gorušice i mučnine – zbog čega se često preporučuje trudnicama (lično isprobala), a pomaže i kod jutarnje mučnine. Takođe, pomaže u problemima sa varenjem – zbog prisustva proteina, đumbir stimuliše probavu i pražnjenje stomaka bez negativnih efekata i ima blagotvorna dejstva na digestivni trakt.

blagodeti_đumbira_v1

U novije vreme, đumbir se vezuje kao prirodno pomagalo u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija, astme, dijabetesa, pa čak i raka.

Ipak, istražujući detaljno o ovoj korisnoj namirnici, saznali smo da nije poreporučljivo davati ga deci mlađoj od 2 godine, kao i da dnevni unos ne treba prelaziti 4g. Ako ste pod terapijom i pijete lekove, preporučuje se konsultacija sa lekarom, pre kuvanja ili upotrebe đumbira.

 

Da li ste ga vi koristili i kakva su vaša iskustva?


Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

  • Hijaulornska kiselina(AHA)sa dodatkom ulja Djumbira i kurkume, jedne od najmocnijih biljaka namenjeni za odrzavanje pravilnog rada kostiju i vlaznosti koze . . .

Facebook