Ishrana i dijete

Ishranom do jačih noktiju

Ishranom do jačih noktiju
Podeli dalje

Da li je moguće ishranom doći do jačih noktiju? Istraživanja i saveti stručnjaka kažu da je moguće, evo i kako.

Ma koliko se trudile, nekada nam ni najbolji manikir ili nadogradnja ne mogu sakriti problem sa slabim i iskrzanim noktima. Evo kako ishranom doći do jačih i čvršćih noktiju.

Hrana bogata proteinima jača i poboljšava rast noktiju. Proteini pomažu izgradnju i održavanje ćelija, mišića i drugih važnih tkiva u celom telu, zato uvedite u svoj jelovnik manje masna mesa poput ribe, crvenog mesa, piletine bez kožice i slično.

Plodovi mora takođe sadrže visok nivo proteina, tako da je dobro da ove namirnice uključite bar jednom nedeljno u vašu ishranu.

Proteine možete naći i u povrću, tako da je korisno jesti pasulj, sočivo i soju – odlična su zamena za meso i možete ih češće jesti, jer su zdraviji. Takođe, mleko i mlečni proizvodi kao i jaja su odličan izvor proteina.

Pored proteina, za jake i zdrave nokte unosite namirnice bogate gvožđem: žitarice, mahunarke poput graška i boranije, spanać, kelj, brokoli; orahe i bademe; suvo voć poput grožđa, kajsija i šljiva. Pojačan unos gvožđa u ishrani doprinosi boljoj formi i strukturi nokta – ako je nokatna ploča neravna i ima u sebi brazde – znajte da je to znak nedostatka gvožđa.

Bele mrlje po noktima najčešće su znak nedostatka cinka i kalcijuma, zato jedite namirnice koje su bogate ovim mineralima. To su mleko i mlečni proizvodi, zeleno povrće, semenke susama i suncokreta, živinsko meso, suvo voće,  cveklu, šargarepu, školjke.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook