Ishrana i dijete

Kako jesti više povrća?

Kako jesti više povrća?
Podeli dalje

Danas pričamo o tome kako jesti više povrća jer – voleli ga ili ne – neophodan je i važan u svakoj ishrani.

Zašto?

Ljudi koji jedu više povrća imaju manji rizik od oboljevanja od hroničnih bolesti, pospešuju varenje zbog  količine vlakana koje unose; održavaju vitalnost i energiju organizma zahvaljujući mineralima i vitaminima koji se u njima nalaze i još mnogo toga. Jeste li znale da čak 95% povrća sadrži manje od jednog grama masti po porciji, a da je čak i tako mala količina, u stvari, nezasićena mast? U prevodu, odlično je za svaku dijetu i režim ishrane, čini nas sitim i zdravijim, ne utičući na telesnu težinu.

Povrće treba da je neizostavan deo svake ishrane, čak i kod najmlađeg uzrasta jer, ako u tom uzrastu ne naviknu da ga jedu – teško će ga jesti kad odrastu. A to se ozbiljno može odraziti na njihovo zdravlje – o čemu Jamie Oliver sa svojom Food Revolution globanom akcijom već nekoliko godina govori i što pokušava da promeni.

 kako-jesti-više-povrća-v1
Kako jesti više povrća i kako decu navići da ga jedu? Prosto i jednostavno – mi sami treba da smo im primer. Deca ne pamte i ne rade ono što im govorimo, već ono što sami vide da radimo, zbog čega je važno da im ličnim primerom ukažemo da prave pravilne i zdrave izbore kad je ishrana, a i sve drugo, u pitanju. Najbolji način da osiguramo dovoljno povrća u svakodnevnoj ishrani jeste da igramo na kartu raznovrsnosti i kreativnosti.

Kad god možete, pravite šejkove od povrća – uz dodatak po kojeg šumskog voća, za slađi ukus. Ili, kad pravite omlet za doručak, dodajte mu malo zeleniša ili naseckajte/narendajte šargarepu, začinite sitno seckanim lukom i dobićete pravu vitaminsku gozbu.

Supe i čorbe su takođe odličan način da unosite dovoljno povrća u svoj organizam. Osim toga, predstavljaju i kompletan obrok koji će vas činiti sitim, podstaći će bolje varenje. A iste možete praviti i u formi potaža te će deca biti sklonija da povrće koje inače možda ne vole, ovako pojedu (lično iskustvo) 🙂

kako-jesti-više-povrća-v
A kada se zaradite ili vam organizam traži grickalice – opredelite se za sirovo povrće umesto junk fooda. Kako? Naseckajte šargarepu, celer, papriku i spakujte u vakumiranu kesu, te jedite kad poželite neke gricke. A uz dodatak humusa, dobićete užinu koja obiluje hranljivim sastojcima.

Sa druge strane, jeste li znale da i povrće možete spremiti i jesti poput čipsa? O, da. Sve što vam treba za ovu zdravu krckavu grickalicu jesu povrće po izboru, malo ulja i morska so (možda i po koji još začin po izboru) i dobićete čips u kojem će čak i deca uživati. Željeno povrće što sitnije iseckajte, ako koristite lisnato odvojite svaku lisku, začinite i poprskajte uljem, te raširite po plehu i zapecite u zagrejanoj rerni 10-20 minuta.

Save

Save


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook