Ishrana i dijete

Kokosova voda izvor zdravlja

Podeli dalje

Zdravstvene koristi kokosove vode

– Voda iz zelenih, nedozrelih kokosa ne sadrži masti i holesterol, a prepuna je kompleksom vitamina B, brojnim drugim vitaminima i mineralima, aminokiselinama, enzimima i antioksidantima, zbog čega blagotvorno deluje na zdravlje i regeneraciju organizma.

– Pojedina istraživanja su pokazala da citokinini iz kokosa imaju značajnu ulogu u borbi protiv kancerogenih oboljenja i usporavaju starenje.

kokosova_voda-izvor_zdravlja_v1

– U tropskim zemljama sveta, kokosova voda se koristi umesto infuzije za lečenje pacijenata od dijareje.

– Zahvaljujući prisustvu laurinske kiseline, kokosova voda ima anti-gjivična, anti-bakterijska i ani-vrusna svojstva i pomaže u podizanju imunog sistema i pomaže u odbrani od virusnih infekcija i prehlada.

– Preporučljivo je konzumirati je za vreme trudnoće jer pomaže u rešavanju konstipacije, smiruje gorušicu i usporava varenje.

– Kokosova voda blagotvorno utiče i potpomaže proces gubljenja kilograma, zahvaljujući niskom ili gotovo nikakvom procentu masti, daje osećaj sitosti čime smanjuje potrebu za hranom.

– Osobe koje pate od bubrežnih tegoba i oboljenja, takođe mogu imati blagodeti od konzumiranja kokosove vode. Zahvaljujući visokom procentu minerala, kalijuma i magnezijuma, ova voda smanjuje veličinu kamena u bubregu i deluje kao diuretik, povećava protok i proizvodnju urina.

– Kokosova voda je odličan način da kožu što duže očuvamo zdravom i mladolikom; pomaže u lečenju akni i ekcema, smanjuje bore, dobro se pokazala u uklanjanju tragova celulita, a koži daje mladalački, svež izgled.

kokosova_voda-izvor_zdravlja_v

Prema pisanju medicinskog sajta Web MD, kokosova voda je omiljeni napitak mnogih sportista, kao što je teniser John Isher koji se kune u njene blagodeti i ističe da mu je upravo kokosova voda pomogla da odnese pobedu u 11-časovnom maratonu od teniskog meča na Wimbledonu. Kako navode, John veče pre meča u teškim vremenskim uslovima popije koktel mešavinu od kokosove vode i morske soli, kako bi dovoljno hidrirao organizam, a nakon meča popije mešavinu kokosove vode i proteinskog praha za oporavak.

Bilo da je koristimo u službi lepote, zdravlja ili kao sportski napitak, kokosova voda blagotvorno deluje na naš organizam, hidrirajući ga, štiteći i čineći otpornijim i zdravim, a možete je pronaći u većim supermarketima i prodavnicama zdrave hrane.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook