Ishrana i dijete

Mnoge koristi banane

Mnoge koristi banane
Podeli dalje

Svi volimo da ih jedemo, ali znamo li za mnoge koristi banane? Pročitajte nešto višeo ovom korisnom voću.

 

Banane su dobre jer utoljuju glad i smiruju potrebu za slatkišima, bez štetnosti po liniju jer prosečna banana ima svega stotinjak kalorija. A da li ste znali da banane nemaju holesterola i da spadaju u prirodne masti, zbog čega su pogodne kao zamena za maslaca ili ulja u pripremi kolača? Probajte i iznenadićete se 🙂 Zahvaljujući ovim faktorima, banane se preporučuju u ishrani kod srčanih bolesnika jer smanjuju rizik od ovih bolesti.

Banane su poznate po svom visokom sadržaju kalijuma – preko 400mg u jednoj srednje veličine! Kalijum je element neophodan za očuvanje mozga, srca i bubrega, pospešuje izgradnju mišića i nerava, a naročito je dobar u sprečavanju grčeva u mišićima nakon vežbanja – zbog čega je preporučljivo jesti bananu nakon treninga.

mnoge_koristi_banane_v

Pored kalijuma, banane su dobar izvor i Vitamina C – prosečna banana sadrži oko 10mg ovog vitamina, što predstavlja oko 15% dnevnog preporučenog unosa. Vitamin C poboljšava imuni sistem i zdravlje ćelija, a podstiče i apsorpciju drugih hranljivih materija – kao što je gvožđe, na primer. Uz Vitamin C, banane obiluju i Vitaminom B6 i jedna banana vas snabdeva sa oko 35% dnevnog preporučenog unosa. Podsetimo, Vitamin B6 nam je neophodan za izgradnju novih ćelija nerava, krvi i kože, a pomaže i u čišćenju jetre.

Gomila razloga da uvrstite banane u svoju svakodnevnu ishranu!

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook