Ishrana i dijete

Prirodni zaslađivač Stevija

Prirodni zaslađivač Stevija
Podeli dalje

Koliko znate o tome šta je stevija i da li predstavlja zdraviju varijantu i zamenu za šećer?

U vreme kada sa svih strana slušamo o važnosti zdrave ishrane i unosa pažljivo odabranih namirnica u sebe, postavlja se pitanje: postoji li adekvatan prirodni zaslađivač? Ako ste, kojim slučajem, naišli na tekst Maje Petrović, mogli ste saznati da postoji i u pitanju je prirodni zaslađivač, Stevija.

Stevija je biljka koja potiče iz Južne Amerike, srodna zeljastim biljkama i cvetnicama kao što su estragon (koji služi za dobijanje senfa), zelena salata, kamilica, bela rada, suncokret i hrizantema. Ova biljka se vekovima koristi kao tradicionalni prirodni zaslađivač za čajeve i ostale napitke, ali i kao dodatak jelima. Pored svoje višestruke koristi u ishrani, stevija se (u južnoameričkim zemljama) od davnina koristi i u tradicionalnoj medicini kao lek za opekotine, grčeve i ostale stomačne probleme.

Otkud stevija u ishrani?

Iako se stevija vekovima koristila kao zaslađivač i dodatak jelima u Brazilu i Paragvaju, tek ’70-tih godina prošlog veka, zahvaljujući japanskim naučnicima, stevija postaje dostupnija i tada kreće ozbiljnija proizvodnja ovog prirodnog zaslađivača. Usled činjenice da ne sadrži nikakve kalorije i ne podstiče proizvodnju insulina, stevija je vrlo brzo postala popularna i kao nezaobilazan sastojak zdravog načina života u svakodnevnoj ishrani u tom delu sveta.

Ipak, Americi i Evropi je bilo potrebno 30-40 godina da i zvanično odobre steviju kao prirodan zaslađivač, a da li ga neka od namirnica koju kupujete sadrži, znaćete po oznaci E960 koju je dobila od Evropske agencije za sigurnost hrane.


Podeli dalje
Tagovi

1 komentar

Click here to post a comment

  • Imlek ima novi Jogood jogurt koji umesto veštačkih zaslađivača sadrži biljku Steviju. Verujem da će svima kojima je u interesu da se hrane zdravije biti zanimljivo da provere o čemu se radi, stranica sa infomacijama je zabavna, svaki dan menja izgled, a možete saznati kakav je proizvod u pitanju. Proverite sami 🙂
    http://adm.ms/HJ3OCS

Facebook