Ishrana i dijete

Šta je gluten i čemu sva ta frka oko njega?

Šta je gluten i čemu sva ta frka oko njega?
Podeli dalje

Odgovore na pitanja šta je gluten i zašto su neki ljudi osetljivi na njega, potražite u videu koji smo otkrili za vas.

Osim ako ne živite na Marsu ili nekoj drugoj planeti, sigurno ste primetili i pitali se šta je gluten i čemu sva ta frka oko njega.

Dok pojedini tvrde da je u pitanju obična farsa i pokušaj prehrambene industrije da dodatno dođe do zarade, stručnjaci širom sveta istražuju i analiziraju na koje sve načine gluten šteti osobama koje su na njega osetljive. Tokom godina, brojne poznate ličnosti koje se bore sa ovim problemom su istupile u javnost, da podele svoje priča i iskustva, kao i da svojim primerom pruže podršku svima koji imaju iste i slične tegobe. Među prvima u svetu, o tom problemu je progovorila (i propisala) voditeljka Elisabeth Hasselbeck, dok je nama daleko poznatiji primer Novak Đoković, koji je bezglutensku ishranu uvrstio i u redovnu ponudu svojih restorana.

 šta_je_gluten_v

Šta je gluten?

Gluten je sastojak zadužen za elastičnost testa, čineći ga lakšim za žvakanje, lepljivi protein koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Osobama koje imaju stomačne tegobe i oboljenja poput celijakije, gluten ne donosi ništa dobro jer oštećuje sluzokožu tankog creva, čime dolazi do upalnih procesa.

Ako osećate bol i nadimanje u stomaku, imate hroničnu dijareju i gasove, primećujete da gubite telesnu težinu ili ste primetnije umorni, otiđite lekaru na kontrolu i proverite da niste intolerantni na gluten.

 Neke od posledica osetljivosti na gluten mogu biti alergijska reakcija, osteoporoza, nedostatak gvožđa, depresija i još mnogo toga. Pretpostavka je da, samo u Srbiji, od celijakije boluje između 35.000 i 70.000 ljudi; dok je u Americi i širom sveta ta brojka znatno viša.

A ako vam treba više informacija o ovom proteinu i onome što čini organizmu, TED-Ed video ima odgovore za vas:

O ovome je pisala i Maja sa bloga Vitki Gurman, pa potražite neke korisne detalje i kod nje na blogu, a svakako se više informišite i u Udruženju Srbije za Celijakiju.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook