Ishrana i dijete

Treba li dezinfikovati hranu tokom pandemije?

Treba li dezinfikovati hranu tokom pandemije?
Podeli dalje

Namirnice i korona virus – treba li dezinfikovati hranu i namirnice koje kupujemo ovih dana?

Ukratko – ne, bar tako tvrde britanksi lekari, među kojima i nutricionistkinja, dr Megan Rosi. Govoreći o merama zaštite i prevencije tokom pandemije korona virusa, doktorka napominje da ne postoje validni dokazi o transmisiji kroz hranu i dodaje da je daleko važnije imati fizičku distancu i ostati kod kuće koliko god je to mmoguće.

Međutim, pitanje treba li dezinfikovati hranu svakako nije bez osnova i postoje stvari koje možemo uraditi – ako ništa drugo, a ono zbog psihološkog mira.

Kako pravilno rukovati hranom i namirnicama tokom pandemije?

  • Operite ruke pre i posle jela, za i vreme kuvanja.
  • Radne površine održavajte čistim, prskajte ih i čistite između pripreme jela.
  • Kuvanje na temperaturi od 63 stepena i više najmanje 4 minuta znači da hrana dostiže dovoljno visoku temperaturu da uništi većinu korona virusa, prema tvrdnjama francuske agencije za zdravlje i sigurnost.
  • Ako ste zabrinuti, kuvajte hranu temeljno (iako nema zvaničnih saveta koji savetuju da hranu treba jesti samo na ovaj način).
  • Sirove namirnice, kao što su voće i povrće, temeljno operite (NE sapunom i deterdžentom, jer to nije odobreno i može doneti više štete nego koristi). Ili jednostavno oljuštite, poput banana, kivija, narandži, mandarina i slično.
treba li dezinfikovati hranu pranje jabuka

Ključ je ju tome da budemo razumni. Nema potrebe da budete zaista opsesivni ili da idete do krajnjih granica – ovo može stvoriti još više anksioznosti, i biti pod stresom takođe može izazvati negativni uticaj na vaše zdravlje i imuni sistem. I ono što je apsolutno neophodno naglasiti – ne koristite izbeljivače za dezifikovanje hrane! Niti je korisno – a ni zdravo. Staro dobro, temeljno pranje pod mlazom vode sasvim je odgovarajuće u svakoj prilici pa i ovoj.

Nadamo se da vam je tekst koristio i da je bar na trenutak uspeo da otkloni nedoumice oko toga treba li posebno dezinfikovati hranu ili ne. Recite nam – na koji način vi rukujete sa hranom i namirnicama ovih dana?


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook