Zdravlje

Kako smanjiti izloženost korona virusu?

Kako smanjiti izloženost korona virusu?
Podeli dalje

U vreme kad je proglašena globalna pandemija pitanje je kako smanjiti izloženost korona virusu i šta možemo uraditi da zaštitimo i sebe i druge?

Činjenica je da za virus znamo već nekoliko meseci i činjenica je da smo znali ili trebalo da očekujemo da će se situacija u Kini proširiti na ceo svet – kao što i jeste. Ono što nismo znali, odnosno, što smo se pribojavali i nadali se da neće biti tako – pravovremena reakcija je izostala ili, u najmanju ruku, nije na očekivanom nivou. Paušalne procene i izjave, poigravanje sa ionako tankim živcima i poverenjem koje građani imaju u državu i njene institucije dovele su do toga da i dalje imamo skoro pa haotičnu situaciju u čitavoj zemlji.

Međutim, to nije i ne sme biti opravdanje niti izgovor da ne učinimo sve što je do nas da smanjimo izloženost korona virusu, ponašamo se odgovorno i zbog nas samih, ali i zbog svih drugih. Pored smernica, preporuka i saveta koje svakodnevno ističu Svetska zdravstvena organizacija, Unicef i slične kredibilne institucije, postoji još dosta toga što možemo da uradimo kako bismo dali svoj doprinos borbi protiv ovog virusa.

saveti lekara kako smanjiti izloženost korona virusu

Kako se ponašati u vreme korona virusa?

Kao što smo istakle, SZO, Unicef i drugi preporučuju sledeće:

 1. perite ruke sapunom i tekućom vodom svaki put kada su ruke vidljivo prljave, ako nisu vidljivo prljave, perite ih često koristeći sredstvo na bazi alkohola ili sapun ivodu
 2. zaštitite sebe i druge od oboljevanja, perite ruke nakon kašljanja ili kijanja; nakon brige o bolesnom; pre, tokom i nakon spremanja hrane; pre jela; nakon korišćenja toaleta; nakon rada sa životinjama ili životinjskim otpadom
 3. prekrijte usta i nos laktom ili maramicom kad kašljete ili kijate i ne dirajte lice rukama
 4. bacite maramicu u kantu sa poklopcem odmah nakon upotrebe
 5. izbegavajte bliski kontakt sa drugima kad kašljete ili kijate
 6. izbegavajte pljuvanje u javnosti
 7. ako imate temperaturu, kašalj ili teškoće pri disanju, potražite medicinsku pomoć i podelite informacije o prethodnim putovanjima sa svojim lekarom

Može li se i kako smanjiti rizik od korona virusa?

Pored toga, svoju izloženost korona virusu možete umanjiti na sledeće načine:

 1. kad god je moguće, sastanke pretvorite u video pozive ili prepisku mailom, isto uradite i sa grupnim događajima kojima ne morate lično prisustvovati
 2. sastanke koje ne možete odložiti obavite daleko od gužve, u što kraćem vremenu i ne konzumirajte hranu
 3. sve što nije hitno i neophodno, odložite za neki drugi put
 4. otkažite odlaske u bioskop, pozorišta, koncerte
 5. ne izlazite u restorane da jedete; kuvanje kod kuće je zdravije, praktičnije i ekonomičnije
 6. kad god možete, ne koristite javni prevoz već idite kolima ili peške
 7. ako se bavite sportom ili idete u teretanu, prestanite – bolje vežbajte kod kuće dok neposredna opasnost ne prođe
izloženost korona virusu utiče na pluća

Naravno, niko od nas možda ne može sve od navedenih saveta da primeni; međutim, makar i neke od njih doprinose da svoj i rizik drugih ljudi umanjimo. Razmislite šta je to sa čim možete da napravite kompromis i tako doprinesete zaustavljanju daljeg širenja virusa.

A kako čistiti i održavati higijenu u vreme korona virusa?

Internetom i putem tradicionalnih medija kruže svakakve priče i saveti o tome kako vršiti dezinfikovanje prostora u kojem boravimo. Ono što mi preporučujemo – i ono što i same praktikujemo u svojim domovima – jesu saveti koje smo usvojile od B. i J., naših sunarodnika na radu u Kini, a koje i vama prenosimo.

Dezinfekcija obuće: razblaženo sredstvo na bazi hlora i vode u flaši sa raspršivačem. Držati kod ulaznih vrata, po povratku naprskati đonove pre nego što se u kuću uđe. Potražite u obližnjoj radnji Domestos i obavezno proverite deklaraciju jer su pojedini samo za čišćenje toaleta.

Dezinfekcija odeće: jakne u kojima idete napolje držati isključivo i samo na terasi, po potrebi prskati alkoholom. Ostali veš uobičajeno prati u mašini, sa produženim pranjem.

Dezinfekcija i zaštita ljudi: u Kini je nošenje maske zakonom obavezno od početka epidemije, tako da se maska stavlja na lice pre jakne, kape, šala i jednokratnih rukavica. Napolju se boravi na pristojnoj razdaljini, maska i lice se ne pipaju. Po povratku, ispred ulaznih vrata se naprska obuća, izuvanje, ulazi se u stan, skida jakna i odlaže na terasu, skidaju se rukavice, maska bez dodirivanja prednjeg dela, opet se operu ruke, alkoholom prebrišu ključevi i telefon.

Kupljeno voće i povrće se sveže drži u rastvoru sode bikarbone i sirćeta, a pre upotrebe i konzumiranja. Ostalo se dobro skuva, rovita jaja se ne jedu od kad je epidemija krenula, jer je tako savetovano.

dezinfekcija doma kao prevencija korona virusa

Za čišćenje životnog prostora koristi se isto sredstvo na bazi hlora. Kuća se prvo očisti, pa se podovi prebrišu razblaženim sredstvom na bazi hlora i ostave da se osuše. Radne površine brisati alkoholnim maramicama ili alkoholom, kuhinjske daske redovno prati i ne koristiti iste za povrće i za meso. Preporuka je da se životni prostor vetri 3 puta dnevno na minimum 20 minuta.

Na kraju, dodale bismo da je jako važno ne gubiti prisebnost, ne padati u neke panične napade i ne dozvoliti da neproverene informacije, paušalne izjave o korona virusu i neodgovorno ponašanje utiču na zdrav razum.  

View this post on Instagram

The odds of you becoming seriously unwell from the coronavirus is quite low. That’s a really good thing, and I completely understand why news articles minimising the risk are being read and shared so widely, but I’m concerned that they’re leading us down the wrong path. There’s a fine line between complacency and pandemonium. Neither are helpful. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ The first aim of managing an epidemic is containment until a vaccine is available. One of the problems that made this virus almost impossible to contain is the fact that people can be contagious with only very mild symptoms such as a cough (and potentially when asymptomatic), and so without instilling an all-out international travel ban (which I’m not advocating for btw) that’s not going hugely realistic. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ When it can no longer be contained, the aim is to keep the number of cases reported each day as low as possible. How do we do that? Regular hand washing, social distancing, avoiding face touching, self-isolation, avoiding unnecessary travel. If we don’t, our healthcare systems are going to hit capacity pretty quickly. There are a finite number of intensive care units in the UK, and it’s almost impossible to open more beds overnight. It’s could be called an inconvenience if your elective hip operation gets delayed by a few months. It’s more than an inconvenience if you need to go to intensive care after a car accident and you can’t. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ I’m sure that some will see this post as bordering on fear-mongering, and I really don’t want to do that. What I do want to do is stress the importance of us all playing our part to slow something like this down. Stop sharing posts on Facebook about how the flu kills more people each year than coronavirus, or how cardiovascular disease is a bigger killer. It’s not actually helping people gain true perspective on the situation. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 81% of cases only cause minor illness, which is great. It’s bloody fantastic actually. Be reassured by that fact (which we should be), but please don’t let it make you complacent. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 📸: Dr Siouxsie Wiles & @xtotl

A post shared by Dr Joshua Wolrich MBBS MRCS (@drjoshuawolrich) on

Potrudite se da imate dovoljno sna, da redovno unosite tečnost i održavate hidrataciju tela, ne preskačite obroke i – kad je moguće – pomozite starijima u porodici i vašoj okolini.


Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

Facebook

@organvlasti
 • FYIHvala Hedy Lamarr na tome što imamo Wi-Fi, GPS i bluetooth danas.Upravo je ova žena, glumica i pronalazačica, zaslužna za to što danas internet i moderne tehnologije koristimo na način na koji ih koristimo, jer je ONA izumela sistem koji omogućava radio talasima da rade na različitim frekvencijama.Čisto da se zna 🌺Srećan 8. mart!
.
.
.
#danzena #hedilamar #osmimart #zenskapodrska #onostojevazno #internettehnologije #jesteliznali
 • Nedeljom, još kad nas iznenade ova bljuzga i sneg, zamišljamo samo ovako.
.
.
.
#nedelja #mojevreme #samolagano #inspiracija #samoneznopremasebi
 • Sve što nam treba ovog četvrtka jesu jaka kafa i snažna volja da preguramo ostatak nedelje mood.
.
.
.
#produktivnost #cetvrtak #samotoliko #lagano #zensketeme #ljubiteljikafe #vremezakafu
 • Subjektivni osećaj petka i nadolazećeg vikenda.
.
.
.
#mackoljupci #petak #nestolepo #raznolikost #autenticnost #budisvoja #radoznala #opusteno
 • Malo nam za sreću treba…Podeli sa onom koja ne može da dočeka i obraduj lepom vešću 🌼
.
.
.
#prolece #malonamzasrecutreba #lepevesti #josmalo #motivacija
 • Kad shvatim(o) da je sutra ponedeljak…Photo by @boipoppin
.
.
.
#raspolozenje #ponedeljak #polako #nervnislom #mentalnozdravlje #novilist #novipocetak
FYIHvala Hedy Lamarr na tome što imamo Wi-Fi, GPS i bluetooth danas.Upravo je ova žena, glumica i pronalazačica, zaslužna za to što danas internet i moderne tehnologije koristimo na način na koji ih koristimo, jer je ONA izumela sistem koji omogućava radio talasima da rade na različitim frekvencijama.Čisto da se zna 🌺Srećan 8. mart!
.
.
.
#danzena #hedilamar #osmimart #zenskapodrska #onostojevazno #internettehnologije #jesteliznali
FYIHvala Hedy Lamarr na tome što imamo Wi-Fi, GPS i bluetooth danas.Upravo je ova žena, glumica i pronalazačica, zaslužna za to što danas internet i moderne tehnologije koristimo na način na koji ih koristimo, jer je ONA izumela sistem koji omogućava radio talasima da rade na različitim frekvencijama.Čisto da se zna 🌺Srećan 8. mart!
.
.
.
#danzena #hedilamar #osmimart #zenskapodrska #onostojevazno #internettehnologije #jesteliznali
FYIHvala Hedy Lamarr na tome što imamo Wi-Fi, GPS i bluetooth danas.Upravo je ova žena, glumica i pronalazačica, zaslužna za to što danas internet i moderne tehnologije koristimo na način na koji ih koristimo, jer je ONA izumela sistem koji omogućava radio talasima da rade na različitim frekvencijama.Čisto da se zna 🌺Srećan 8. mart!
.
.
.
#danzena #hedilamar #osmimart #zenskapodrska #onostojevazno #internettehnologije #jesteliznali
FYIHvala Hedy Lamarr na tome što imamo Wi-Fi, GPS i bluetooth danas.Upravo je ova žena, glumica i pronalazačica, zaslužna za to što danas internet i moderne tehnologije koristimo na način na koji ih koristimo, jer je ONA izumela sistem koji omogućava radio talasima da rade na različitim frekvencijama.Čisto da se zna 🌺Srećan 8. mart!
.
.
.
#danzena #hedilamar #osmimart #zenskapodrska #onostojevazno #internettehnologije #jesteliznali
FYIHvala Hedy Lamarr na tome što imamo Wi-Fi, GPS i bluetooth danas.Upravo je ova žena, glumica i pronalazačica, zaslužna za to što danas internet i moderne tehnologije koristimo na način na koji ih koristimo, jer je ONA izumela sistem koji omogućava radio talasima da rade na različitim frekvencijama.Čisto da se zna 🌺Srećan 8. mart! . . . #danzena #hedilamar #osmimart #zenskapodrska #onostojevazno #internettehnologije #jesteliznali
3 meseca ago
View on Instagram |
1/6
Nedeljom, još kad nas iznenade ova bljuzga i sneg, zamišljamo samo ovako.
.
.
.
#nedelja #mojevreme #samolagano #inspiracija #samoneznopremasebi
Nedeljom, još kad nas iznenade ova bljuzga i sneg, zamišljamo samo ovako. . . . #nedelja #mojevreme #samolagano #inspiracija #samoneznopremasebi
3 meseca ago
View on Instagram |
2/6
Sve što nam treba ovog četvrtka jesu jaka kafa i snažna volja da preguramo ostatak nedelje mood.
.
.
.
#produktivnost #cetvrtak #samotoliko #lagano #zensketeme #ljubiteljikafe #vremezakafu
Sve što nam treba ovog četvrtka jesu jaka kafa i snažna volja da preguramo ostatak nedelje mood. . . . #produktivnost #cetvrtak #samotoliko #lagano #zensketeme #ljubiteljikafe #vremezakafu
3 meseca ago
View on Instagram |
3/6
Subjektivni osećaj petka i nadolazećeg vikenda.
.
.
.
#mackoljupci #petak #nestolepo #raznolikost #autenticnost #budisvoja #radoznala #opusteno
Subjektivni osećaj petka i nadolazećeg vikenda.
.
.
.
#mackoljupci #petak #nestolepo #raznolikost #autenticnost #budisvoja #radoznala #opusteno
Subjektivni osećaj petka i nadolazećeg vikenda. . . . #mackoljupci #petak #nestolepo #raznolikost #autenticnost #budisvoja #radoznala #opusteno
4 meseca ago
View on Instagram |
4/6
Malo nam za sreću treba…Podeli sa onom koja ne može da dočeka i obraduj lepom vešću 🌼
.
.
.
#prolece #malonamzasrecutreba #lepevesti #josmalo #motivacija
Malo nam za sreću treba…Podeli sa onom koja ne može da dočeka i obraduj lepom vešću 🌼 . . . #prolece #malonamzasrecutreba #lepevesti #josmalo #motivacija
4 meseca ago
View on Instagram |
5/6
Kad shvatim(o) da je sutra ponedeljak…Photo by @boipoppin
.
.
.
#raspolozenje #ponedeljak #polako #nervnislom #mentalnozdravlje #novilist #novipocetak
Kad shvatim(o) da je sutra ponedeljak…Photo by @boipoppin . . . #raspolozenje #ponedeljak #polako #nervnislom #mentalnozdravlje #novilist #novipocetak
4 meseca ago
View on Instagram |
6/6
@organvlasti
 • FYIHvala Hedy Lamarr na tome što imamo Wi-Fi, GPS i bluetooth danas.Upravo je ova žena, glumica i pronalazačica, zaslužna za to što danas internet i moderne tehnologije koristimo na način na koji ih koristimo, jer je ONA izumela sistem koji omogućava radio talasima da rade na različitim frekvencijama.Čisto da se zna 🌺Srećan 8. mart!
.
.
.
#danzena #hedilamar #osmimart #zenskapodrska #onostojevazno #internettehnologije #jesteliznali
 • Nedeljom, još kad nas iznenade ova bljuzga i sneg, zamišljamo samo ovako.
.
.
.
#nedelja #mojevreme #samolagano #inspiracija #samoneznopremasebi
 • Sve što nam treba ovog četvrtka jesu jaka kafa i snažna volja da preguramo ostatak nedelje mood.
.
.
.
#produktivnost #cetvrtak #samotoliko #lagano #zensketeme #ljubiteljikafe #vremezakafu
 • Subjektivni osećaj petka i nadolazećeg vikenda.
.
.
.
#mackoljupci #petak #nestolepo #raznolikost #autenticnost #budisvoja #radoznala #opusteno
 • Malo nam za sreću treba…Podeli sa onom koja ne može da dočeka i obraduj lepom vešću 🌼
.
.
.
#prolece #malonamzasrecutreba #lepevesti #josmalo #motivacija
 • Kad shvatim(o) da je sutra ponedeljak…Photo by @boipoppin
.
.
.
#raspolozenje #ponedeljak #polako #nervnislom #mentalnozdravlje #novilist #novipocetak
FYIHvala Hedy Lamarr na tome što imamo Wi-Fi, GPS i bluetooth danas.Upravo je ova žena, glumica i pronalazačica, zaslužna za to što danas internet i moderne tehnologije koristimo na način na koji ih koristimo, jer je ONA izumela sistem koji omogućava radio talasima da rade na različitim frekvencijama.Čisto da se zna 🌺Srećan 8. mart!
.
.
.
#danzena #hedilamar #osmimart #zenskapodrska #onostojevazno #internettehnologije #jesteliznali
FYIHvala Hedy Lamarr na tome što imamo Wi-Fi, GPS i bluetooth danas.Upravo je ova žena, glumica i pronalazačica, zaslužna za to što danas internet i moderne tehnologije koristimo na način na koji ih koristimo, jer je ONA izumela sistem koji omogućava radio talasima da rade na različitim frekvencijama.Čisto da se zna 🌺Srećan 8. mart!
.
.
.
#danzena #hedilamar #osmimart #zenskapodrska #onostojevazno #internettehnologije #jesteliznali
FYIHvala Hedy Lamarr na tome što imamo Wi-Fi, GPS i bluetooth danas.Upravo je ova žena, glumica i pronalazačica, zaslužna za to što danas internet i moderne tehnologije koristimo na način na koji ih koristimo, jer je ONA izumela sistem koji omogućava radio talasima da rade na različitim frekvencijama.Čisto da se zna 🌺Srećan 8. mart!
.
.
.
#danzena #hedilamar #osmimart #zenskapodrska #onostojevazno #internettehnologije #jesteliznali
FYIHvala Hedy Lamarr na tome što imamo Wi-Fi, GPS i bluetooth danas.Upravo je ova žena, glumica i pronalazačica, zaslužna za to što danas internet i moderne tehnologije koristimo na način na koji ih koristimo, jer je ONA izumela sistem koji omogućava radio talasima da rade na različitim frekvencijama.Čisto da se zna 🌺Srećan 8. mart!
.
.
.
#danzena #hedilamar #osmimart #zenskapodrska #onostojevazno #internettehnologije #jesteliznali
FYIHvala Hedy Lamarr na tome što imamo Wi-Fi, GPS i bluetooth danas.Upravo je ova žena, glumica i pronalazačica, zaslužna za to što danas internet i moderne tehnologije koristimo na način na koji ih koristimo, jer je ONA izumela sistem koji omogućava radio talasima da rade na različitim frekvencijama.Čisto da se zna 🌺Srećan 8. mart! . . . #danzena #hedilamar #osmimart #zenskapodrska #onostojevazno #internettehnologije #jesteliznali
3 meseca ago
View on Instagram |
1/6
Nedeljom, još kad nas iznenade ova bljuzga i sneg, zamišljamo samo ovako.
.
.
.
#nedelja #mojevreme #samolagano #inspiracija #samoneznopremasebi
Nedeljom, još kad nas iznenade ova bljuzga i sneg, zamišljamo samo ovako. . . . #nedelja #mojevreme #samolagano #inspiracija #samoneznopremasebi
3 meseca ago
View on Instagram |
2/6
Sve što nam treba ovog četvrtka jesu jaka kafa i snažna volja da preguramo ostatak nedelje mood.
.
.
.
#produktivnost #cetvrtak #samotoliko #lagano #zensketeme #ljubiteljikafe #vremezakafu
Sve što nam treba ovog četvrtka jesu jaka kafa i snažna volja da preguramo ostatak nedelje mood. . . . #produktivnost #cetvrtak #samotoliko #lagano #zensketeme #ljubiteljikafe #vremezakafu
3 meseca ago
View on Instagram |
3/6
Subjektivni osećaj petka i nadolazećeg vikenda.
.
.
.
#mackoljupci #petak #nestolepo #raznolikost #autenticnost #budisvoja #radoznala #opusteno
Subjektivni osećaj petka i nadolazećeg vikenda.
.
.
.
#mackoljupci #petak #nestolepo #raznolikost #autenticnost #budisvoja #radoznala #opusteno
Subjektivni osećaj petka i nadolazećeg vikenda. . . . #mackoljupci #petak #nestolepo #raznolikost #autenticnost #budisvoja #radoznala #opusteno
4 meseca ago
View on Instagram |
4/6
Malo nam za sreću treba…Podeli sa onom koja ne može da dočeka i obraduj lepom vešću 🌼
.
.
.
#prolece #malonamzasrecutreba #lepevesti #josmalo #motivacija
Malo nam za sreću treba…Podeli sa onom koja ne može da dočeka i obraduj lepom vešću 🌼 . . . #prolece #malonamzasrecutreba #lepevesti #josmalo #motivacija
4 meseca ago
View on Instagram |
5/6
Kad shvatim(o) da je sutra ponedeljak…Photo by @boipoppin
.
.
.
#raspolozenje #ponedeljak #polako #nervnislom #mentalnozdravlje #novilist #novipocetak
Kad shvatim(o) da je sutra ponedeljak…Photo by @boipoppin . . . #raspolozenje #ponedeljak #polako #nervnislom #mentalnozdravlje #novilist #novipocetak
4 meseca ago
View on Instagram |
6/6