Lice i telo

Previše šećera uzrokuje bore

Previše šećera uzrokuje bore

S’ vremena na vreme (ponekad i svakodnevno), svi volimo da pojedemo po neki slatkiš. Žao mi je što moram reći, ali, previše šećera uzrokuje pojavu bora. Šećer pokreće prirodan proces po imenu glikacija –jednaka hemijskoj reakciji koja meso pretvara u braon dok ga kuvate. Šećer, vezujući se sa tkivom, formira štetne molecule, koji dalje štete kolagenu i elastinu – dvema neophodnim sastojcima za održavanje kože elastičnom i mekom.

 

S’ vremena na vreme (ponekad i svakodnevno), svi volimo da pojedemo po neki slatkiš. Žao mi je što moram reći, ali, previše šećera uzrokuje pojavu bora. Šećer pokreće prirodan proces po imenu glikacija –jednaka hemijskoj reakciji koja meso pretvara u braon dok ga kuvate. Šećer, vezujući se sa tkivom, formira štetne molecule, koji dalje štete kolagenu i elastinu – dvema neophodnim sastojcima za održavanje kože elastičnom i mekom. Osim toga, ovi štetni molekuli nisu dobri ni za bubrege, mozak i ostale bitne organe.

Istraživanje britanskih dermatologa iz 2007. godine otkrilo je da se efekti štetnog uticaja šećera na koži, počnu primećivati oko 35 godine života i sve su izraženiji kako godine prolaze. i ne samo slatkiši; hrana koja ubrzano povećava količinu ugljenih hidrata u krvi, poput testenine, belog hleba ili krompira takođe uzrokuju pravljenje štetnih molekula, odgovornih za te dosadne bore. Da šteta bude veća, ti isti molekuli čine kožu podložnijom štetnom uticaju sunčevih zraka, što opet uzrokuje bržu pojavu bora.

Prva i osnovna stvar koju treba uraditi kako bi se zaštitili od pojave ovih molekula, jeste izbegavanje ili redukovanje hrane koja ih proizvodi, ma koliko nam se to teško činilo. Takođe, upotreba antioksidanasa je izuzetno preporučljiva. Te materije odlični su borci protiv slobodnih radikala i štite od pojave novih bora nastalih izlaganju suncu. Prirodni izvori se nalaze u paradajzu, crnom grožđu, šipku, šargarepi.

Osim prirodnim putem, zaštititi se možete i raznim preparatima koji u sebi sadrže antioksidanse i kolagen, poput beta-karotena, retinoida i slično.

 

Fb komentari

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook