Zdravlje

Psihoteka – besplatan vodič za prevazilaženje izolacije

Psihoteka – besplatan vodič za prevazilaženje izolacije
Podeli dalje

Psihoteka je volonterski projekat žena iz oblasti psihologije, a koji ima za cilj da lakše prevaziđemo i preživimo izolaciju.

Pandemija korona virusa nije ni blizu svog kraja a već uveliko ostavlja nezamisliv trag. Mere zaštite i prevencije koje se sporadično donose, izolacije i zabrane kretanja različito deluju na svakog od nas. Jedina konstanta u svom tom moru nepredvidivosti i nepoznatog jeste da traga i posledica ima. Od toga da li vodimo dovoljno računa da smanjimo izloženost korona virusu, preko pravilnog održavanja fizičke distance, pa sve do konstantnog stresa usled promene načina života, posla, međuljudskih odnosa. Psihoteka je tu da – na svoj način – svakome od nas pomogne da te posledice ne budu (koliko je to moguće) znatne i negativne.

Šta je tačno Psihoteka?

Za ovaj projekat smo čuli od Zombijane, talentovane devojke koja se psiholozima pridružila kao dizajner i koja je celu priču iznela na sebi svojstven način. Psihoteka je grupa vežbi i preporuka, osmišljena od strane grupe psihologa, dostupna potpuno besplatno u PDF formatu koji možete preuzeti sa ovog linka. Zbirka je osmišljena kao vid pomoći da se lakše nosimo sa izazovima koje izolacija i sve ovo oko korona virusa izazivaju. Jer, svi smo u ovome zajedno, ali nam je na različite načine teško. I, kako u uvodu Psihoteke stoji:

„Strah je OK, anksioznost i tuga su OK, pa i dosada i svejednoća su takođe OK, jer to su normalni odgovori na “nenormalnu” situaciju!“

U zbirci Psihoteka, pored seta vežbi, naći ćete i korisne afirmacije, posebne dozvole, praktične savete kao i jednu nevidljivu podršku i poruku da nismo sami.

psihoteka uzmi šta ti treba

Ako vama ili nekome koga znate treba pomoć ovog tipa i mislite da vam može koristiti, preuzmite zbirku vežbi sa linka, podelite vest o tome sa prijateljima, nađimo se jednim drugima u nevolji, baš kao što su to uradile autorke:

  • Jevrosima Pejović – Savjetovalište ImaGo
  • Mina Gazivoda – PsihoplaneTA
  • Branka Nikočević – NVO Autentik
  • Milena Žujović – Motivator – Psihološki centar

Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook