Zdravlje

Vodič za dobar san

Vodič za dobar san
Podeli dalje

Zvuči jednostavno, međutim, imati dovoljno sna je izuzetno važno i jedan je od najvažnijih faktora koji doprinose boljem sveopštem  zdravlju. Dobar kvalitet sna telu omogućava da se razvija i raste, regeneriše i zaceljuje.

Ono što vodič za dobar san ima za cilj jeste – prevashodno – da shvatite kako je kvalitet samog sna mnogo važniji od kvantiteta. I, s tim u vezi, evo nekoliko ključnih saveta da sebi omogućite taj kvalitet sna.

8 saveta za dobar san

  1. Poslednja dva sata pred spavanja nemojte koristiti da vežbate i/ili se kupate.

Obe ove aktivnosti podižu telesnu temperaturu i nećete imati dovoljno vremena da je spustite pre nego što odete na spavanje.

  1. Prostorija u kojoj spavate neka bude prohladna, mračna i tiha

Ljudi instinktivno reaguju na mrak i na svetlost, zbog čega je važno sobu pripremiti tako da vam pomogne da lakše i brže zaspite. U tome vam mogu pomoći i čepići za uši ili maska za oči – sve, samo da uklonite distrakcije.

  1. Ne plavoj svetlosti

Telefoni, tableti, računari – izbegavajte da ih koristite neposredno pred spavanje jer ova vrsta svetlosti ometa san.

  1. Umerena dremka

Dnevne dremke su korisne, međutim, ako ih već praktikujete, ograničite vreme na 20ak minuta – ne duže, kako ne biste poremetili ciklus za spavanje. Sve preko toga i organizam polako ulazi u duži ciklus spavanja te ćemo, kad ustanemo, biti bunovni i nervozni.

  1. Obezbedite sebi dovoljno tečnosti tokom čitavog dana

Organizmu je neophodna svakodnevna hidracija, međitim, smanjite unos nakon 17 časova, kako ne biste rizikovali noćna buđenja i odlazak do toaleta i tako poremetili san (videti stavku 4.).

  1. Bez hrane neposredno pred spavanje

Kao i u slučaju tuširanja i vežbanja, ni hranu nemojte jesti dva sata pre odlaska na spavanje. U suprotnom, opteretićete stomak i probavni sistem, što će vam poremetiti san.

  1. Namirnice koje pospešuju san

Ono što možete jesti popodne i predveče jesu namirnice poput kivija, oraha, malina i trešnji, kao i paradajuz ili jasnim pirinač. Ove namirnice su poznate kao pojačivači nivoa melatonina – hormona spavanja.

  1. Izbacite sat iz spavaće sobe

Sat može uneti nervozu i stvarati pritisak, zbog neminovnog stalnog gledanja i proveravanja vremena, naročito kad legnete da spavate. Ako već ne možete da ga izbacite iz sobe, budilnih i mobilni telefon držite što dalje od kreveta – da ne možete da ih dohvatite.

vodič-za-dobar-san1

Isprobajte ove savete i pomozite sebi da lakše i kvalitetnije utonete u san i svom organizmu obezbedite zdravu dozu preko potrebnog odmora. Ako vam je vodič za dobar san pomogao, recite nam na koji način u komentarima i podelite ovaj tekst sa prijateljima, kako bi i njima koristio.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook