Zdravlje žene

Bolesti bubrega

Bolesti bubrega
Podeli dalje

Najčešće bolesti bubrega imaju osobinu koja ih čini jako opasnim, dolaze nenajavljeno. Dok početak nekih drugih bolesti prepoznajemo po simptomima, kod bubrežnih oboljenja se simptomi pojavljuju (najčešće kao bol) tek kada je bolest u poodmaklom stadijumu.

Bubrezi su parni organi i ukoliko jedan otkaže ili nedovoljno vrši svoju funkciju, drugi bubreg će pojačanom funkcijom nadoknaditi ove nedostatke. Problem nastaje kada oba bubrega izgube funkciju što je najteži oblik poremećaja. Iz ovoga može lako da se zaključi da je najbitnija prevencija, dakle redovni pregledi, naročito ako u porodičnoj anamnezi već postoji istorija bubrežnih oboljenja.

Najčešća oboljenja bubrega:

Ciste – Postojanje cisti na bubregu ne mora da znači nikakve neprijatnosti. Neki ljudi nikada i ne saznaju da imaju ciste na svom bubregu jer im one ne izazivaju nikakve negativne simptome, bubrezi normalno fukcionišu i osoba proživi ceo život nesvesna postojanja cisti. Nekada ciste mogu izazvati bol i „peckanje“ u delu leđa gde se nalaze bubrezi. Ciste mogu biti primarne, „nasleđene“ ili sekundarne ciste koje su posledice degenerativnog procesa na bubrezima i dolaze sa godinama. U svakom slučaju, na redovnim kontrolama ciste se uočavaju i Vaš lekar će Vam preporučiti da li je potrebna terapija iste i kakvog je porekla.

bolesti-bubrega-v

Bubrežna insuficijencija može biti akutna i hronična. Akutna bubrežna insuficijencija nastaje kada, prethodno zdravi bubrezi, naglo smanje svoje ekskretorne funkcije (tj. količinu tečnosti koju obrađuju). Hronična bubrežna insuficijencija (HBI) je stanje koje nastaje zbog progresivnog, ireverzibilnog oštećenja bubrega, odražava se poremećajem u radu niza organa, a sami bubrezi nisu u mogućnosti da održe zapreminu i sastav tečnosti u normali. Ovo oboljenje je veoma ozbiljno i do njega može dovesti niz drugih poremećaja u organizmu. Laboratorijska analiza krvi i urina (koja bi trebalo da se obavlja najmanje jednom godišnje) jasno pokazuje ukoliko je došlo do bubrežne insuficijencije, a Vaš lekar će daljim analizama utvrditi stadijum i vrstu oboljenja, kao i šta je zapravo uzrok nastanka insuficijencije.

Kamen u bubregu. Postoji nekoliko teorija koje objašnjavaju uzrok nastajanja kamena u bubregu, ali i sam sastav kamena može biti jako različit pa su i uzroci različiti. Najčešće sastav kamena čine fosfati, oksalati ili urati., a nekada i mešavina fosfata i oksilata. Kamen od fosfata je bele boje, raznih veličine i oblika. Kamen od oksilata je tamne boje, a može da naraste i do veličine kokošijeg jajeta. Kamen od urata je ciglaste boje i retko dostiže veličinu zrna kukuruza, a najčešće se javlja u vidu sitnog ili krupnijeg peska.

Problem sa kamenom u bubregu je što se prvi simptomi javljaju tek po formiranju kamena i to kao bol (koji se u narodu po intenzitetu poredi sa porođajnim bolovima).

Bol najčešće nastaje usled nagomilavanja mokraće u bubrežnoj karlici i pritiska na bubrežno tkivo. Naime kamen se pre toga zbog nečega pomerio, pokrenuo i zaglavio u mokraćovodu i time ga začepio. Ukoliko ovakav napad traje duže može doći do oštećenja bubrežne funkcije, infekcije usled zadržavanja mokraće i povišenja temperature. Po prestanku napada sledi obilno mokrenje a sa mokraćom često mogu da se izbace zrnca peska ili čak i sitniji kamičak  Postojanje kamena i položaj bubrega se najčešće utvrđuje rendgendskim pregledom, kada će Vam lekar i predložiti dalji nastavak terapije u cilju razgradnje ili izbacivanja kamena.

U zavisnosti od vrste kamena postoje i određena ograničenja u ishrani pa tako kod fosfatnih treba izbegavati mleko i mlečne proizvode, kod oksalatnog kamena izbegava se spanać, boranija i paradajz, a kod uratnih ne jedu se jetra, bubrezi i mozak a i izbegava se kafa, čaj, alcohol i čokolada, dok se preporučuju mleko i mlečni proizvodi.

U svakom slučaju, ono što je najbitnije jesu redovni pregledi i strogo pridržavanje saveta Vašeg lekara
.

 

 

 

 


Podeli dalje

8 komentara

Click here to post a comment

 • * Volim te najvise na svetu *

  Carstvo Gospodovog neba koje jeste nad nama,u svima,jeste medju nama.U Svetom Pismu,svaki stih jeste bitan,vazeci i dobar,a tako sve bitno,vazno i dobro u zivotu,nanovo se radja,zbiva i dogadja.Na planeti,na kojoj zivimo,u mnogo cemu prisutan je antihristov duh,mnogo je laznih Hristosa izaslo na svet u kojem zivimo,a veruje se da ako nisu,Bogom prokleti su.A sada malo o braku.Verujuci i znajuci da svako dete,odvojivsi se svako od svog roditelja,vencanjem pred Bogom,postavsi muz i zena,oni su postali dve duse,a jedno telo,a ono sto Bog sastavlja neka covek ne rastavlja.Za sve,u Novom Zavetu,lepo stoji zapisano da svaki muz je glava svojoj zeni,a Hristos je glava svakome muzu,a Bog je glava Hristu.Bogu sto Hristu je glava,slava.Iz jednog pravca ulazimo u drugi.Kada raznim i duhovnim putem cujete,na primer : osudi tu i tu osobu,a vi umesto da osudite,vi recite pomiluj,ili smiluj se na tu i tu osobu,pa tako ni vi necete biti osudjeni,i bice te u Bozijem miru i milosti,a ono sto treba da bude osudjeno,osudice Bog.Bog mrzi zlo,Bog vas voli,ja vas volim i pozdravljam.

 • ” Ko ima uho neka cuje sta Duh govori Crkvama ”

  Kroz sve,medju nama,nad svima,i u sred svih jeste Avraamov Bog,Bog Isaaka,Bog Mojsija,Gospod nasih otaca i Bog,brat i Bog Jakovljev Gospod Isus Hristos.Kazem onomad Dragi iz Crkve Bozije:”nisam nikako”,na njegovo postavljeno pitanje:”kako si?”,a on veli:”moze i gore da bude.”Novi Savez kaze:”Gospodari,cinite robovima sto je pravo i pravicno,znajuci da i vi imate gospodara na nebu.”Kaze meni onomad Veljko:”Kolumbo je otkrio Ameriku,ali je nije pokrio”,ne znam sta je hteo Veljko da kaze meni.Posvedocivsi Jasmini kako je Gospod Isus iscelio i spasao mene od narkomanije,tad Duh Sveti meni kaze:”tresu se nebesa”,u nastavku razgovora,dodao sam:”bice filmova”,a na to kaze meni Jasmina da glumci u serijama i filmovima:”glumci nisu svi glumci.”Gospodovi putevi jesu cudni,a kada kazemo da su ljudski putevi jos cudniji,onda jesmo,neverujuci i znajuci da ako nismo,sami sebe postavili iznad Gospoda svog Boga,verujuci i znajuci da nema nista i nikoga iznad Boga.”U redu je biti ponizan,ali ne toliko da te drugi gaze”,kaze iz Crkve Bozije Miroslav.Lucifer je bio omiljen Bogu,i hteo je da bude iznad Boga,pa zbog toga,Bog je lucifera i trecinu njegovih andjela zbacio s neba.Novi Zavet kaze:”A kad sam poceo da govorim,sidje Duh Sveti na njih – kao i na nas u pocetku.Setih se tako reci Gospodnje,kako je govorio : Jovan je krstio vodom,a vi cete biti krsteni Duhom Svetim.”Govori Gospod:”Blazeni su kojima su bezakonja oprostena i gresi pokriveni.Blazen je covek kome Gospod greh ne uracunava.”Slava Gospodu Isusu!Novi Savez kaze:”A sam Gospod mira da vam svagda da mir na svaki nacin.Gospod sa svima vama.Blagodat Gospoda nasega Isusa Hrista sa svima vama.”Gospod Isus vas voli,ja vas volim i pozdravljam.

 • * Svi od jednog Oca *

  Blagodat medju nama.Planeta na kojoj zivimo jeste samo trunka Bozije ljubavi sto nam je nas Nebeski Otac darovao.Izmedju roditelja i dece mora da bude obostrano postovanje.Podigavsi prema nebu par riba i par hlebova sto je imao u svojim rukama i blagoslovivsi ih,na jednom mestu Isus hrani cetiri hiljade ljudi,zena i dece,na drugom mestu Isus hrani pet hiljada ljudi,zena i dece,hraneci sve gladne i sada.Kako cujem,tako i pisem : * Uvek cu te voleti ! * Jedno vece kada sam razgovarao sa Isusom,preko celog neba,na jedan trenutak,Bog dadne da vidim jednu ogromnu ribu,manje,vise,oko deset hiljada puta vecu nego sto je velicine obicna riba u moru.U tom jednom trenutku,videvsi tu ogromnu ribu na nebu,doziveo sam potpuno rasterecenje,isceljenje u vidu umne obnove,dozivljaj nadmoci i jedno novo ispunjenje,saznavsi da su sve brige sto su me mucile u tom trenutku,otisle u nepovrat na najdublje dno mora,a da niko nije uznemiren i opterecen.Posle desetak dana,razmisljajuci o toj ribi,i ne pricajuci niti jednoj osobi o tome sta sam video,zakljucio sam da je nas Nebeski Otac iz Njegovog Carstva Nebeskog,sa takvom ogromnom ribom nahranio,iscelio i umno obnovio sve nas koji verujemo Boga i Hrista,sve nas koji zivimo pod ovim podnebljem,hraneci i ozdravljajuci nas i sada na ovaj nacin,shvativsi da Bog isceljuje,obnavlja i hrani nasa tela i umove,nasa srca i duse nase,a da toga mnogo puta nismo svesni,ili nam nije dato da znamo i vidimo,ili jednostavno ne posvecujemo se Bogu onoliko koliko bi trebalo da se posvecujemo,znajuci da smo Bozija deca i Boziji narod.Blagodacu smo spaseni,i to nije od nas,nego Boziji je dar,da se niko ne pohvali!Onaj sto je nadvladao smrt i satanu,jeste Isus Hristos,Isusu slava!*Reče joj Isus: ja sam vaskrsenje i život; ko veruje u mene – živeće – ako i umre.*E sad,znajuci da je Isus ziv,Gospod je blizu;iskren i otvoren razgovor sa Isusom,malo po malo,daje svima istinu sto je potrebna da mnogo bezbriznije zivimo zivot na zemlji,i daje nam istinsko nadanje da nece doci smrt po onu osobu sto razgovara,veruje i uzdaje se u Isusa,nego Isus dolazi po takvu osobu,onda kada dodje vreme za odlazak sa ovog sveta,i odvodi sa sobom takvu osobu u Nebo gde nema bolesti i smrti,u Nebo gde jeste vecni zivot,igra,uzivanje,mir,ljubav,bezbriznost i radovanje.Sta drugo preostaje,nego da s verom i pouzdanjem u Boga i Hrista,iz ljubavi prema Bogu radimo dobra dela,znajuci da se samo dobra dela racunaju i nagradjuju.Ljubim vas,volim i pozdravljam.U potpisu : sluzitelj onog sto sve vidi i sve zna.

 • bila sam na ultra zvuku i dr mi je rekla da imam cistu na lijevom bubregu i manji kamen .zanima me dali se cista moze vidjeti na ultra zvuku ili trebam da oden kod nefrologa i lijecili se cista i kako se dobija cista

 • ja imam pesak u oba bubrega dosta sam izbacio ostale su nesto male cestice ali bavim se bodibildingom i uzimam razne suplemente kao sto su kreatin protein glutamin amono kiseline dali moze da mi stetu posto imam pesak pitam za kreatin…

 • Moja ćerka je bila na ultra zvuku i rekli su joj da ima anehogena cista,interpolarno,veličine 18,8mm
  na ljevom bubregu.Dali je to opasno? i dali postoji mogućnost da se izleči ta cista i dali je opasna?

 • Otkrivena mi je ultrazvukom cista na lijevom bubregu veličine 25x 26 mm. Što činiti i da li je opasno ?

Facebook