Zdravlje žene

Dugoročna vegetarijanska ishrana povećava rizik od raka?

Dugoročna vegetarijanska ishrana povećava rizik od raka?
Podeli dalje

Prema poslednjim istraživanjima, dugoročna vegetarijanska ishrana povećava rizik od raka i srčanih bolesti, kako navode mediji ovih dana.

 

Prema pisanju britanskog Telegrafa, američki naučnici sa Cornell univerzteta utvrdili su da duguročna vegetarijanska ishrana dovodi do genetskih mutacija koje povećavaju rizik od srčanih bolesti i raka. Populacije koje su imale primarno vegetarijanski način ishrane generacijama imale su više šansi da nose mutacijski DNK koji ih je činio podložniji upalama i povećanim rizikom od navedenih bolesti.

Kako je navedeno u rezultatima istraživanja, naučnici su zaključili da je do ovih genetskih mutacija došlo kako bi se olakšala apsorbcija esencijalnih masnih kiselina iz biljaka, što ujedno ima i domino efekat jer se na taj način povećava produkcija arahidonske kiseline, poznate po tome da povećava inflamantorne bolesti i rak.

Za potrebe ovog istraživanja, naučnici su ispitivali genome iz pretežno vegetarijanske populacije u Pune, Indiji i upoređivali ih sa genomima tradicionalnih konzumenata mesa u Kanzasu, pa su tako došli do saznanja da vegetarijanci češće nose gene koji metabolišu biljna ulja pretvarajući ih u potencijalne okidače za bolesti, a koji se dalje prenose sa kolena na koleno. Ovo istraživanje je potvrdilo i jedno prethodno po kojem je otkriveno da vegetarijanci imaju skoro 40% više šansi da obole od kolorektalnog karcinoma od ljudi koji jedu meso.

 

„Ono što je savet za sve vegetarijance jeste da koriste ulja koja imaju nizak nivo omega-6 linolne kiseline, kao što je maslinovo ulje“ profesor Tom Brenna

 

Istaživanje je objavljeno u Oxfordovom žurnalu Molecular Biology and Evolution.

 


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook