Zdravlje žene

Koliko vode treba da pijemo

Koliko vode treba da pijemo
Podeli dalje

Koliko vode treba da pijemo i  koji je taj neki optimum koji nam treba za sveukupno zdravlje?

Ljudsko telo se sastoji od 60% vode, a opet, neophodan je dodatni unos za sveukupno zdravlje. Zdrava hrana i vežbanje svakako doprinose ali nisu dovoljni, zato je neophodno svakodnevno konzumiranje vode, kako bismo bili i ostali fit i zdravi.

Istraživanja na ovu temu pokazala su da gubitak svega 1% vode može dovesti do blage dehidracije i osećaja umora u organizmu; već kod gubitka od 2%, mišići gube i do 20% njihove mođi, uzrokujući vidljiviji zamor. Istovremeno, dolazi i do primetnog pada u nekim funkcijama organizma, što utiče na smanjenje sposobnosti u radu i funkcionisanju. Gubitak od 10% vode je ozbiljno opasno jer dovodi telo i do stanja šoka. Zato, ma koliko da je pričano o važnosti vode – nikad nije dovoljno – svakodnevni unos vode u organizam je od vitalnog značaja kako za zdravlje, tako i za pravilan fizički i mentalni rad (koncentracija, spretnost, izdržljivost, okretnost, i dr.)

koliko-vode-treba-da-pijemo-v

U situacijama kada obavljamo uobičajene dnevne aktivnosti, bez da vežbamo, potrebno je uneti 1.5l vode. Vodu gubimo na sledeće načine:

– isparavanje kroz kožu 15%
– isparavanje kroz pluća 15%
– eliminacija kroz urin 15%
– eliminacija kroz stolicu 15%
– eliminacija kroz znoj 15%

Hrana koju unosimo kao i sam metabolizam obezbeđuju nam 40% vode u telu, tako da je na nama da obezbedimo preostalih 60% redovnim unosom.

Kada je u pitanju obavljanje fizičke aktivnosti, poput težeg rada ili vežbanja, potrebno je obezbediti i veći unos vode. Pre nego što se počne sa vežbanjem, preporučuje se unos 1.5l vode, kako bi se predupredila eventualna dehidracija. Izlaganjem organizma većem opterećenju dovodi i do većeg gubitka tečnosti, tako da je važno da imamo zalihe koje će nadoknaditi tu razliku.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook