Zdravlje žene

Menopauza

Menopauza
Podeli dalje

Menopauza je prirodni ciklus u životu svake žene – ne bolest, u kojem dolazi do prelaza iz reproduktivnog do nereproduktivnog dela života.

 

 

To je ženino poslednje fiziološko krvarenje iz materice tj. trajni prestanak menstruacije– razdoblje u kojoj jajnici prestaju da proizvode reproduktivne hormone i koje se javlja između 45-te i 55-te godine, mada se može desiti i pre i posle navedenog perioda.

Ova tranzicija je individualna kod svake žene – kod nekih manje, kod nekih više neprijatna i traje između pet i deset godina. Ono što je svima zajedničko jeste da dolazi do zbunjujućih i ponekad uznemirujućih fizičkih i psihičkih promena, kao i periodičnih naleta vrućine, promene raspoloženja.

 

Ovaj proces je prirodan i neizbežan i ne treba od njega strepiti ili dozvoliti da nas na bilo koji način poremeti. U stvari, ovo je vreme kada bi svaka žena trebala povesti više računa o sebi i svom telu, uz redovno vežbanje, pravilnu ishranu i svakodnevnu dozu vitamina i hormona radi balansa u organizmu i redukovanja propratnih pojava menopauze. Takođe, ovo je vreme kada je moguća i pojava depresije, koja se može suzbiti bogaćenjem društvenog života, pronalaženjem novog hobija, uključivajnem u neki vid društveno korisnog rada, i td. Sve ovo, uticaće na samopouzdanje i samopoštovanje, da ne pominjemo koliko će uticati na zaokupiranje i nerazmišljanje o ovoj neizbežnoj tranziciji.

Upamtite – menopauza nikako nije prestanak života žene, već samo sledeća faza. Danas pogotovo, kada je razvoj medicine na zavidnom nivou, postoje hormoni i vitamini koji redukuju i smanjuju simptome i eventualne negativne posledice klimaksa. Iako dolazi do pada seksualne volje i želje, redovan seks utiče povoljno i vrlo  je blagotvoran u ovom prelazu, u kombinaciji sa uzimanjem estrogena, taj pad će biti skoro neosetan.

 

Save

Save

Save


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook