Zdravlje žene

Napad panike – šta uraditi i kako ga smiriti?

Napad panike – šta uraditi i kako ga smiriti?
Podeli dalje

U situacijama kada se desi napad panike, najgore što možemo uraditi je da se ponašamo ishitreno i nekontrolisano, čime samo povećavamo šanse da nešto pođe naopako. Ovo je savet koji vam može pomoći da se smirite i ponovo uspostavite kontrolu nad sobom.

Šta je napad panike?

U pitanju je poremećaj koji se manifestuje iznenadnim napadom anksioznosti i straha, trenutak u kojem nam srce nekontrolisano brzo kuca, ne možemo da dišemo i imamo vrtoglavicu, a često imamo osećaj kao da ćemo uraditi nešto ludo. Ako vam se desi da se nađete u sličnoj situaciji, ovo je savet koji treba pročitati, naučiti i primeniti, kako biste se smirili i ponovo uspostavili kontrolu:

napad-panike-šta-uraditi-i-kako-ga-smiriti-v
– Pogledaj oko sebe

– Pronađi 5 stvari koje možeš da vidiš, 4 stvari koje možeš da dodirneš, 3 stvari koje možeš da čuješ, 2 stvari koje možeš da pomirišeš i jednu stvar koju možeš da okusiš.

napad-panike-šta-uraditi-i-kako-ga-smiriti-v1
Ovo se zove uzemljenje i može pomoći kada se osećaš kao da si izgubila svu kontrolu u svom okruženju. Fokusiranjem na pronalaženje navedenih pojmova, odvlači se pažnja od onoga što je izazvalo napad panike, a srčani ritam i disanje polako ponovo dolaze u normalu.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook