Zdravlje žene

Neželjena trudnoća i kontrola rađanja – ko snosi odgovornost i kako rešiti pitanje abortusa?

Neželjena trudnoća i kontrola rađanja – ko snosi odgovornost i kako rešiti pitanje abortusa?
Podeli dalje

Kakve veze neželjena trudnoća i kontrola rađanja imaju sa muškarcima – osim truda da uvedu mere i zakone koji ženama otežavaju izbori i odluke?


Kad god se pomenu neželjena trudnoća i kontrola rađanja, nekako se odgovornost, krivica i bilo kakva akcija po tom pitanju uglavnom odnosi na žene. No, da li je baš tako? Povod za pisanje ovog teksta pronašle smo u jednom zaista neverovatnom i moćnom Twitter threadu /seriji objava/ koji vam u celosti prenosimo. Zašto? Jednostavno, krajnje je vreme da se pozabavimo nekim ključnim stvarima i temama koje se tiču svih nas. Jer, neželjena trudnoća i kontrola rađanja nisu samo tema za žene i nisu žene te koje su odgovorne, može biti da problem i odgovornost leže na drugom mestu.

Ako hoćete da zaustavite abortuse, treba da radite na prevenciji neželjenih trudnoća.I muškarci su 100% odgovorni za neželjene trudnoće.. Ne, zaista jesu. Možda mislite: za to je potrebno dvoje! I jeste, dvoje je potrebno – za željene trudnoće. Međutim, SVE neželjene trudnoće su uzrokovane neodgovornom ejakulacijom muškaraca. Tačka. Ne verujete mi? Dozvolite da vas sprovedem kroz sve.

Počnimo ovako: žene mogu da zatrudne svega dva dana u mesecu i to određeni broj godina. To znači da 24 dana u godini žena može da ostane trudna. Ali muškarci mogu da uzrokuju trudnoću 365 dana u mesecu. U stvari, ako ste muškarac koji ejakulira više puta tokom dana, možete uzrokovati višestruke trudnoće svakog dana. U teoriji, muškarac može uzrokovati 1000+ trudnoća tokom samo jedne godine. I iako se njihova sperma pogoršava tokom godina, muškarci mogu uzrokovati neželjene trudnoće od puberteta do smrti. Te, koristeći običnu biologiju i kalendar lako je videti da su muškarci uzrok ovde.

tužna žena na stolici gleda kroz prozor

A šta je sa kontrolom rađanja? Ako žena ne želi da rizikuje neželjenu trudnoću, zašto jednostavno ne bi koristila sredstva za kontrolu rađanja? Ako žena može da shvati kako da izvrši prekid trudnoće svakako može da dobije sredstva za kontrolu rađanja? Odlična pitanja.

Moderna sredstva za kontrolu rađanja su, moguće je, najveći izum prošlog veka i na tome sam veoma zahvalna. Istovremeno su i veoma brutalna. Propratni i neželjeni efekti su za mnoge žene besmisleno štetni. Toliko besmisleno, da kad je izmišljena oralna kontracepcija za muškarce – nije bila odobrena.. zbog neželjenih dejstava. Na listi koja je duga 1/3 liste neželjenih dejstava oralne kontracepcije za žene. Mnogo je toga za otpakovati u ovoj priči, ali ću jednostavno naglasiti (u slučaju da niste  znali) da nas kao društvo, ne zanima ako žene pate – fizički ili psihički – dokle god to olakšava stvari muškarcima.

Ali, dobre vesti muškarci: čak i sa užasnim propratnim dejstvima, žene su i dalje spremne da koriste kontracepciju. Nažalost, teže ju je dobiti nego što bi to trebalo da je slučaj. Kontraceptivne opcije za žene uključuju odlazak kod lekara i recept. Nije besplatno i često ni jeftino. U stvari, sve je više ljudi koji kontracepciju žele da poskupe tako što žele da se postaraju da osiguranje ova sredstva ne pokriva. Oralna kontracepcija za žene ne može lako da se dobije, kao ni u poslednjem trenutku. A nema ni trenutno dejstvo.

Ako govorimo o piluli, ona zahteva konzistentnu dnevnu upotrebu i ne ostavlja mnogo prostora za greške, zaborav ili neočekivana ometanja u dnevnom rasporedu. I da ponovim, propratna dejstva mogu biti brutalna. Ipak, i dalje sam zahvalna na njima, zato ih nemojte oduzimati. Ono što želim da kažem jeste da ženska kontracepcija nije ni jednostavna ni laka.

Kao kontrast, pogledajmo mušku kontracepciju, odnosno kondome. Kondomi su lako dostupni u svako doba, nisu skupi, prigodni su i ne zahtevaju recept. Efektni su i rade na zahtev, trenutno. Muškarci ih mogu držati na gomili, za svaki slučaj, tako da uvek mogu biti spremni. Neverovatno! Toliko su lakša opcija od kontracepcije za žene. Kao bonus, u globalu, žene vole kad muškarci koriste kondom. Štite nas od seksualno prenosivih bolesti, ne umanjuju nam zadovoljstvo tokom seksa… ili od vrhunca. A najbolji deo? Čišćenje je mnogo lakše – nema geganja do kupatila ili curenja niz noge. Zašto onda, za ime sveta, uopšte postoje neželjene trudnoće? Zašto jednostavno muškarci ne koriste kondom svaki put tokom seksa? Deluje tako jednostavno, zar ne?

Oh, setila sam se. Muškarci ne vole kondome. U stvari, muškarci konstantno pritiskaju žene da imaju seks bez kondoma. I nije nepoznato da muškarci skinu kondom tokom seksa, bez ženinog znanja ili dozvole. (Pro-savet: to je napad). Zašto bi muškarci želeli da imaju seks bez kondoma? Dobro pitanje. Kako izgleda, tokom tih nekoliko minuta penetracije partnera, nemanje kondoma samom iskustvu daje više zadovoljstva.

Dakle… postoje muškarci koji su spremni na rizik da žena zatrudni – što bukvalno znači da rizikuju njen život, njeno zdravlje, njen socijalni status, njene veze i karijeru, kako bi iskusili nekoliko minuta neznatno većeg zadovoljstva? Da li je to stvarno? Da, da jeste.

žena u poodmakloj neželjenoj trudnoći

O čemu pričamo ovde, kad govorimo o uživanju? Ako postoji skala zadovoljstva, sa bolom koji počinje na nuli i spušta se do negativnih, gde je grebanje leđa 5 a orgazam bez kondoma 10, gde bi seks sa kondomom završio? Kao 7 ili 8? Dakle, nije kao da je seks sa kondomom nezadovoljavajuć, već je manje zadovoljavajuć. Osmica umesto desetke. Da naglasim ponovo: muškarci redovno biraju da žene stave u ozbiljan rizik imajući seks bez kondoma kako bi doživeli nekoliko minuta neznatno više zadovoljstva.

Sad, imajte i ovo na umu, za potpuno odsustvo kondoma, muškarci imaju i bezkondomsku ugrađenu kontracepciju koja se zove izvlačenje. Nije savršena i omiljeni je vic, ali je takođe i 96% efektna.

Dakle, sigudno možemo očekivati da muškarci koji ne nose kondom bar izvuku /pre ejakulacije/ svaki put kad imaju seks, je l tako?

Ne.

A  zašto?

Pa, ponovo, izgleda da je neznatno bolji osećaj doživeti klimaks unutar vagine nego, recimo, na stomaku partnera. Pa su muškarci spremni da rizikuju život, zdravlje i dobrobit žena kako bi imali malo više zadovoljstva u trajanju od nekih 5 sekundi tokom orgazma.

Uznemirujuće je i uznemiravajuće kad shvatite da su to izbori koje muškarci prave. I iskreno, nisam ljuta koliko bi trebalo zbog ovog, zato što muškarce od rođenja učimo da je njihovo zadovoljstvo od najveće važnosti na svetu. (I da isključimo seks i trudnoću).

I kad smo već ovde, hajde da pričamo još malo o zadovoljstvu i biologiji. Jeste li znali da muškarac ne može ženu učiniti ženu trudnom bez orgazma? Što znači da možemo zaključiti kako je zatrudnjivanje žene čin zadovoljstva za muškarce. A jeste li dalje znali da muškarci mogu učiniti ženu trudnom bez da ona oseti bilo kakvo zadovoljstvo? U stvari, totalno je moguće da muškarac učini ženu trudnom dok joj uzrokuje bol, traumu ili horor.

Nasuprot tome, žena može da ima višestruke orgazme sa ili bez partnera i nikad da ne ostane trudna. Ženin orgazam bukvalno nema nikakve veze sa trudnoćom ili plodnošću – njen klitoris postoji ne za stvaranje novih beba, već za puko zadovoljstvo. Bez obzira koliko orgazama imala, od njih nikad neće ostati trudna. Trudnoće se dešavaju samo kad muškarci dožive orgazam. Neželjene trudnoće se dešavaju samo kad muškarci doživljavaju orgazam neodgovorno.

To znači da žena može biti najveća laka žena na celom svetu koja voli da doživljava orgazme tokom celog dana i noći i nikad se neće naći u situaciji neželjene trudnoće ukoliko se muškarac ne pojavi i ne ejakulira neodgovorno. Uživanje žena u seksu ne znači neželjena trudnoća i abortus. Uživanje muškarca u seksu i neodgovorne ejakulacije su ono što izaziva neželjene trudnoće i abortuse.

Hajde da razgovaramo više o odgovornosti. Muškarci često ne znaju i ne pitaju i ne pomišljaju da pitaju da li su oni uzrok trudnoća. Oni možda neće razmišljati o tome ili povezati seks sa bebama uopšte. Zašto? Zato što postoji 0 posledica za muškarce koji su uzrok neželjenih trudnoća. Ako se žena odluči na abortus, muškarac možda nikad ne sazna da je uzrokovao neželjenu trudnoću sa svojom neodgovornom ejakulacijom. Ako žena odluči da zadrži bebu ili je da na usvajanje, muškarac možda nikad ne sazna da je uzrokovao neželjenu trudnoću sa svojom neodgovornom ejakulacijom ili da ima dete koje okolo šeta sa 50% njegove DNK.

žena u haljini u poodmakloj neželjenoj trudnoći

Ako mu žena kaže da je uzrokovao neželjenu trudnoću i da će zadržati bebu, najpribližnije posledicama za njega je da će možda plaćati za izdržavanje deteta. Ali naš trenutni sistem za to je dobro poznata šala. 61% muškaraca (ili žena) koji su zakonski obavezni da ga plaćaju to ne čine. Sa malo ili nimalo posledica.

Kada se pokrene tema abortusa, muškarci mogu pomisliti: abortus je grozan, žene ne treba da imaju abortuse. I nikad ne pomisle na muškarca koji je uzrokovao neželjenu trudnoću. Ako ne držite muškarce odgovornim za neželjene trudnoće, trošite mi vreme. Prestanite sa protestima ispred klinika. Prestanite da sramite žene. Prestanite da preokrećete zakone o abortusu. Ako zaista brinete da smanjite ili eliminišete broj abortusa u našoj zemlji, jednostavno držite muškarce odgovornim za njihove odluke.

Kako bi to izgledalo? Šta ako bi postojale stvarne i trenutne posledice za muškarce koji uzrokuju neželjene trudnoće? Kakva vrsta posledica bi imala smisla? Da li treba da je štetna, bolna, mučna, strašna, skuša, rizična i životno promenljiva kao što je teranje žene da prolazi kroz 9 meseci neželjene trudnoće?

Iz mog iskustva, muškarci zaista vole svoje testise. Ako neodgovorna ejakulacija stavlja njihove testise u rizik, prestali bi da budu neodgovorni. Da li kastracija deluje kao okrutna i neobična kazna? Definitivno. Ali, da li je gore nego terati 500.000 žena godišnje da povraćaju mesecima, dobijaju 20kg više, a potom cepaju svoje telo tokom porođaja? Da li je šaka kastracije gore nego žene koje umiru tokom nametnute trudnoće i rođenja dece?

Stavite kastracione zakone u knjige, implementirajte zakon, neka mediji ispričaju priču i za tri meseca ili manje – tada! Abortusi bi bukalno nestali. Možete li to zamisliti? nema abortusa za manje od 3 mseca bez pokušaja da ih nametnete zakonom. neverovatno.

Za vas koji abortuse smatrate ubistvom, da li biste bili za to da se šaka muškaraca kastrira ako bi to sprečilo 500.000 ubistava svake godine? I ako ne, da li je to zato što više brinete o tome da žensko telo, moral i seksualnost podvedete pod politiku, nego da umanjite ili eliminišete abortuse? (retoričko pitanje).

Hej, možete čak urediti da muškarci pre kastracije ostave spermu u banku sperme – ako odluče da kasnije jednog dana odgovorno imaju decu. Ne možete da prihvatite fizičku kaznu za muškarce? Iako ste daleko komforniji sa fizičkim kažnjavanjem žena? Ok. Šta kažete na ovu preventivnu ideju: na ulasku u pubertet, svi muškarci u SAD da budu zakonom obavezni da idu na vasektomiju. Ona je bezbedna, totalno reversibilna i invazivna koliko i pregled žene za kontracepciju. Postoji malo osetljivosti tokom 24 sata, ali to je to što se neželjenih dejstava tiče. (Toliko bolje od pilule, koje koriste milioni žena u našoj zemlji, za koje propratna dejstva mogu biti brutalna).

Kada bi muškarac postao odgovorna odrasla osoba, i pronašao partnera, ako bi hteli da imaju dete, vasektomija bi mogla da se poništi i ponovo vrati kad završe sa potomstvom. I svaki muškarac bi mogao svoju spermu da otpremi u banku pre procedure, za svaki slučaj. To nije tako luda ideja. 80% muškaraca u SAD je obrezano, većinom kao bebe. A to nije reversabilno.

žena u beloj haljini plače pred ogledalom

Ne dopadaju vam se moje ideje? U redu je. Sigurna sam da ima boljih. Samo napred i predložite vaše. Moja poenta je da je besmislica fokusirati se na žene ako želite da se rešite abortusa. Abortus je „lek“ za neželjenu trudnoću. Ako želite da zaustavite abortuse, morate da preventirate „bolest“ – što znači, neželjene trudnoće. I jedini način da se to uradi jeste fokusiranjem na muškarce jer: MUŠKARCI UZROKUJU 100% NEŽELJENIH TRUDNOĆA. Ili. NEODGOVORNE EJAKULACIJA MUŠKARACA UZROKUJU 100% NEŽELJENIH TRUDNOĆA.

Ako ste muškarac, šta bi trebalo da je dovoljna posledica da nikad više ne ejakulirate neodgovorno? Da li bi imala veze sa novcem? Možda gubitak prava ili slobode? Fizička bol? Zapitajte se: šta je potrebno da život svog seksualnog partnera vrednujete više od svog privremenog zadovoljstva ili udobnosti?

Da li ste neko ko bolje uči kroz analogiju? Probajmo ovako: razmislite o nekom drugom zadovoljstvu u životu, recimo hrani. Mislite o svom omiljenom jelu, dezertu, piću. Šta kad biste otkrili da svaki put kad posegnete za omiljenom hranom rizikujete da nanesete fizičku i mentalnu bol nekome koga intimno poznajete? Možda ne biste izazvali bilo kakvu bol, ali to je rizik. Pa, sigurno biste bili tužni, ali više ne biste uživali u toj hrani, je l tako? Nije vredno rizika! A onda, šta ako biste dalje otkrili da postoji jednostavna stvar koju možete uraditi pre obroka koja bi eliminisala rizik uzrokovanja bola drugome. Što je sjajna vest! Ali ta jednostavna stvar koju bi trebalo uraditi vam iskustvo jedenja te hrane čini manje zadovoljavajućim. Da bude jasno, i dalje bi bilo zadovoljstva, ali neznatno manje. Kao na primer da jedete hranu viljuškom ili kašikom što obično ne volite. Da li biste bili spremni da uraddite tu jednostavnu stvar i eliminisali rizik da povredite nekog koga intimno poznajete, svaki put kad jedete omiljenu hranu? Naravno da bi.

Kondomi (ili čak i izvlačenje) su ta jednostavna stvar. Ne dovodite žene u rizik. Nemojte birati da sopstveno zadovoljstvo maksimizirate ako to znači uzrokovanje bola ženama. „

I, pre nego što možda krenete u oštru kritiku svega napisanog, žena koja je iznela ove stavove je majka šestoro dece i kao Mormon neko ko razume argumente oko abortusa, religije i obrnuto. I da, saglasne smo da su joj ideje i predlozi (ne)malo neočekivani, pa i ekstremni – što ne menja srž teme o odgovornosti neželjenih trudnoća i abortusa.

Kakvo je vaše mišljenje i stav o ovoj temi?


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook

@organvlasti
 • Uspori.Odmori.Diši.💛
.
.
.
#malestvari #predah #samomezno #zivotinje #preporukadana #diši
 • B u k v a l n o.
.
.
.
#oscars2024 #barbi #vecvidjeno
 • A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
 • Mood.
.
.
.
#ljubavje #mozenamse
 • Šta je smešno?
.
.
.
#mozeiovako #zenskapodrska #mozenamse #zenezenama #twittercitati #poukadana
 • Raspoloženje petkom.Pošalji osobi koju prepoznaješ u objavi 😏
.
.
.
#petak #raspolozenje #ljubiteljikafe
 • Kristina je istinska #goat Grej anatomije.
.
.
.
#mozenamse #ljubavje #mozeiovako
 • Objasnila 💓
.
.
.
#barbietim #zenskapodrska #mozeiovako #timbarbie
 • Omiljena letnja destinacija?Bilo gde gde je more 🌊
.
.
.
#letovanje #vitaminmore #vodicute #leto2023
Uspori.Odmori.Diši.💛 . . . #malestvari #predah #samomezno #zivotinje #preporukadana #diši
2 sedmice ago
View on Instagram |
1/9
B u k v a l n o.
.
.
.
#oscars2024 #barbi #vecvidjeno
B u k v a l n o. . . . #oscars2024 #barbi #vecvidjeno
4 sedmice ago
View on Instagram |
2/9
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏 . . . #zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
1 mesec ago
View on Instagram |
3/9
Mood.
.
.
.
#ljubavje #mozenamse
Mood. . . . #ljubavje #mozenamse
3 meseca ago
View on Instagram |
4/9
Šta je smešno?
.
.
.
#mozeiovako #zenskapodrska #mozenamse #zenezenama #twittercitati #poukadana
Šta je smešno? . . . #mozeiovako #zenskapodrska #mozenamse #zenezenama #twittercitati #poukadana
4 meseca ago
View on Instagram |
5/9
Raspoloženje petkom.Pošalji osobi koju prepoznaješ u objavi 😏
.
.
.
#petak #raspolozenje #ljubiteljikafe
Raspoloženje petkom.Pošalji osobi koju prepoznaješ u objavi 😏 . . . #petak #raspolozenje #ljubiteljikafe
5 meseci ago
View on Instagram |
6/9
Kristina je istinska #goat Grej anatomije.
.
.
.
#mozenamse #ljubavje #mozeiovako
Kristina je istinska #goat Grej anatomije. . . . #mozenamse #ljubavje #mozeiovako
5 meseci ago
View on Instagram |
7/9
Objasnila 💓
.
.
.
#barbietim #zenskapodrska #mozeiovako #timbarbie
Objasnila 💓 . . . #barbietim #zenskapodrska #mozeiovako #timbarbie
7 meseci ago
View on Instagram |
8/9
Omiljena letnja destinacija?Bilo gde gde je more 🌊 . . . #letovanje #vitaminmore #vodicute #leto2023
7 meseci ago
View on Instagram |
9/9
@organvlasti
 • Uspori.Odmori.Diši.💛
.
.
.
#malestvari #predah #samomezno #zivotinje #preporukadana #diši
 • B u k v a l n o.
.
.
.
#oscars2024 #barbi #vecvidjeno
 • A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
 • Mood.
.
.
.
#ljubavje #mozenamse
 • Šta je smešno?
.
.
.
#mozeiovako #zenskapodrska #mozenamse #zenezenama #twittercitati #poukadana
 • Raspoloženje petkom.Pošalji osobi koju prepoznaješ u objavi 😏
.
.
.
#petak #raspolozenje #ljubiteljikafe
 • Kristina je istinska #goat Grej anatomije.
.
.
.
#mozenamse #ljubavje #mozeiovako
 • Objasnila 💓
.
.
.
#barbietim #zenskapodrska #mozeiovako #timbarbie
 • Omiljena letnja destinacija?Bilo gde gde je more 🌊
.
.
.
#letovanje #vitaminmore #vodicute #leto2023
Uspori.Odmori.Diši.💛 . . . #malestvari #predah #samomezno #zivotinje #preporukadana #diši
2 sedmice ago
View on Instagram |
1/9
B u k v a l n o.
.
.
.
#oscars2024 #barbi #vecvidjeno
B u k v a l n o. . . . #oscars2024 #barbi #vecvidjeno
4 sedmice ago
View on Instagram |
2/9
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏
.
.
.
#zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
A ako te ni ne prati, a isprati svaki tvoj story?Veza u najavi 😎Dodaj u komentaru svoje story situacije, a mi ćemo ti dati delulu prognozu 😏 . . . #zabavljanje #instadejt #instagrampravila #drustvenemreze #ljubavje #organvlasti #instagrambonton
1 mesec ago
View on Instagram |
3/9
Mood.
.
.
.
#ljubavje #mozenamse
Mood. . . . #ljubavje #mozenamse
3 meseca ago
View on Instagram |
4/9
Šta je smešno?
.
.
.
#mozeiovako #zenskapodrska #mozenamse #zenezenama #twittercitati #poukadana
Šta je smešno? . . . #mozeiovako #zenskapodrska #mozenamse #zenezenama #twittercitati #poukadana
4 meseca ago
View on Instagram |
5/9
Raspoloženje petkom.Pošalji osobi koju prepoznaješ u objavi 😏
.
.
.
#petak #raspolozenje #ljubiteljikafe
Raspoloženje petkom.Pošalji osobi koju prepoznaješ u objavi 😏 . . . #petak #raspolozenje #ljubiteljikafe
5 meseci ago
View on Instagram |
6/9
Kristina je istinska #goat Grej anatomije.
.
.
.
#mozenamse #ljubavje #mozeiovako
Kristina je istinska #goat Grej anatomije. . . . #mozenamse #ljubavje #mozeiovako
5 meseci ago
View on Instagram |
7/9
Objasnila 💓
.
.
.
#barbietim #zenskapodrska #mozeiovako #timbarbie
Objasnila 💓 . . . #barbietim #zenskapodrska #mozeiovako #timbarbie
7 meseci ago
View on Instagram |
8/9
Omiljena letnja destinacija?Bilo gde gde je more 🌊 . . . #letovanje #vitaminmore #vodicute #leto2023
7 meseci ago
View on Instagram |
9/9