Zdravlje žene

Noviteti iz oblasti neurohirurgije za zdravlje Srbije

Noviteti iz oblasti neurohirurgije za zdravlje Srbije
Podeli dalje

Aktuelna pitanja iz oblasti zdravstva biće predmet diskusije i stručnih predavanja na Prvom Kongresu udruženja neurohirurga Jugoistočne Evrope SEENS 2013, koji se održava od 31. oktobra do 2. novembra u Hotelu Metropol Palace u Beogradu.

Nedavno dobijeni statistički podaci pokazuju da prečesto sedenje i opšta fizička neaktivnost redovno dovode do degenerativnih promena na kičmi. Oko 80 odsto ljudi u svetu ima problem sa leđima, a polovina od njih odlazi kod lekara i zahteva neku vrstu intervencije. Takođe je zabeležen i porast deformiteta kod dece, koji često moraju da se rešavaju operativnim putem.

 

Neka od čestih neurohiruških oboljenja u Srbiji su diskus hernija, stenoza, lumboišijalgija, različite vrste neuralgija, sportske povrede… Uzrok nekih bolesti je i slaba prevencija, jer nema redovnih sistematskih pregleda, na kojima bi mogle da se na vreme uoče degenerativne promene, koje se mogu sanirati primenom medikamenata i fizikalne terapije.

 

Ova i brojna druga pitanja iz oblasti zdravstva biće predmet diskusije i stručnih predavanja na Prvom Kongresu udruženja neurohirurga Jugoistočne Evrope SEENS 2013.Vodeći stručnjaci iz ove oblasti razmatraće aktuelno stanje zdravlja u regionu i našoj zemlji, sa namerom da stručnoj javnosti i vodećim državnim institucijama ukažu na brojne korisne i ekonomične inovacije u ovoj vitalnoj oblasti zdravstva.

noviteti_iz_oblasti_neurohirurgije_za_zdravlje_srbije_v

Jedna od najznačajnijih prezentacija Kongresa biće premijerno regionalno predstavljanje specijalnog operacionog stola „Juno“ (Yuno), vodećeg svetskog proizvođača opreme za operacione sale, kompanije „Make“(Maquet). Reč je o prvom i jedinom prenosnom operacionom stolu na svetu – na kome mogu da se izvode sve operacije u oblasti neurohirgije, ortopedije i traumatologije. Zahvaljujući izuzetnoj fleksibilnosti i mobilnosti stola, pacijenti mogu da se postavljaju u najrazličitije ergonomske položaje, koji omogućavaju lak pristup hiruškog tima operisanom području. „Juno“ omogućava i stalno 360-stepeno rendgensko praćenje pacijenta tokom operacije, duž cele kičmene moždine i nižih ekstremiteta.

 

Na ovaj način skraćuje se trajanje operacije, lekari se manje umaraju, post-operativni boravak u bolnici je kraći, što kao rezultat ima smanjenje ukupnih troškova lečenja pacijenta i mogućnost izvođenja većeg broja operacija. 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook