Zdravlje žene

Saveti posle vađenja zuba

Saveti posle vađenja zuba
Podeli dalje

Šta raditi posle vađenja zuba i kako se ponašati? Da li i koliko se ne sme jesti ili unositi tečnost, kako održavati negu usta i slične nedoumice, rešavaju doktori iz stomatološke ordinacije Dr Ostojić iz Aleksinca.

1. Pošteda od fizičkih aktivnosti, tj. mirovanje narednih 24 sata. Iako se osećate dobro, nemojte vežbati ili fizički raditi.

2. Kada se završi vađenje zuba, stomatolog preko rane stavlja gazu preko koje pacijent zagrize. Nju je potrebno držati minimun 20 minuta da stane krvarenje i stvori se koagulum.

3. Zabrana ispiranja usta vodom ili drugim tečnostima. Kada se ispiraju usta, koagulum u rani se razlaže i izbacuje iz alveole koja ostaje prazna i suva. Kost ostaje nepokrivena i nezaštićena. Javljaju se jaki bolovi i stanje koje se naziva alveolitis. Zarastanje je usporeno.

4. Nemojte pušiti narednih 48 sati jer hemikalije iz dima mogu uticati na razlaganje koaguluma i iritirati kost. Sve to utiče na odloženo zarastanje rane.

saveti-posle-vađenja-zuba-v
5. Sa konzumiranjem hrane počnite posle prestanka dejstva anestezije. Moguće je da vam je deo usne i obraza utrnut i prilikom žvakanja se možete ugristi za taj predeo, a da ne osetite. Ugriz prilikom žvakanja je vrlo snažan i uzrokuje rane na mekom tkivu koje su vrlo neprijatne. Hranu i piće koje konzumirate mora biti prohladjeno, do nivoa sobne temperature.

6. Uzimajte lekove kako je stomatolog prepisao. Za rutinsko vađenje zuba ne dajemo antibiotike, nemojte nikad uzimati antibiotike na svoju ruku, postoje razne vrste ovih lekova i nisu svi podjednako efikasni protiv infekcija u regiji usta i zuba. Lekovi protiv bolova ili analgetici se uzimaju po potrebi, a najčešće prepisivani su Brufen, Nimulid, Analgin….

7. Ukoliko bol ne prolazi posle 48 sati, pojavio se otok ili je počelo krvarenje, nemojte čekati već se javite stomatologu radi dalje terapije.

Save


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook