Zdravlje žene

Simptomi raka jajnika koje previdimo

Simptomi raka jajnika koje previdimo
Podeli dalje

Koji su to simptomi raka jajnika koje najčešće previdimo, vezujući ih za nešto daleko bezazlenije? Šta je to na šta treba obratiti pažnju i obavezno se javiti lekaru?


Kako živimo u zemlji u kojoj svake godine oko 1000 žena oboli od raka jajnika, itekako je važno informisati se i edukovati na tu temu, povesti više računa o zdravlju. Simptomi raka jajnika nisu specifični i laki za uočavanje, zbog čega se ova opaka bolest otkriva kad je već u poodmakloj fazi, čak i kod žena koje se redovno pregledaju.

Šta možemo da uradimo?

Pored redovne kontrole, važno je voditi zdrav život i izbegavati štetne navike. Cigarete, alkohol, nezdrava hrana i način života svakako doprinose da zdravlje oslabi, te se ovih navika – u svakom slučaju – treba rešiti. Ono što je takođe važno, jeste da poznajete istoriju bolesti u svojoj porodici i da li ste pod rizikom od oboljevanja. U slučaju da niste sigurni, postoje određeni genetski testovi (Brca 1 i Brca 2) koji otkrivaju postoji li rizik od oboljevanja.

Simptomi raka jajnika

Kako smo već istakli da je rana dijagnostika raka dojke otežana činjenicom da simptomi nisu lako uočljivi, šta ipak možemo da uradimo? Prema tekstu objavljenom na sajtu Net Doctor, postoji nekoliko simptoma koji definitivno ukazuju na to da je neophodna poseta lekaru ne bi li se utvrdio njihov uzrok.

devojka koja sedi na obali
A to su:

– učestalo mokrenje
– konstantan /ne povremen/ osećaj nadutosti u stomaku
– brza sitost ili gubitak apetita
– bol u predelu stomaka i/ili karlice

 

Šta uraditi?

Pri pojavi jednog ili više navedenih simptoma, najbezbednije je otići na pregled kod ginekologa i uraditi sve neophodne analize i kontrole. I da nemate, zakažite pregled još danas. Kad ste poslednji put bile na kontroli?

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook