Zdravlje žene

Slomljeno srce

Slomljeno srce
Podeli dalje

Da li slomljeno srce kao stanje  zaista postoji i šta ga odlikuje? Kako da znamo patimo li od ovog sindroma (da, postoji kao sindrom) i kako ga izlečiti?

 

Deluje kao otrcana fraza, ali zaista postoji – sindrom slomljenog srca. Bol u grudima, stezanje srčanog mišića, jako lupanje, nakon što čujete loše vesti ili doživite bilo koji oblik stresa, nije samo puka priča. Ovaj sindrom, prvi put je opisan daleke 1991., od strane japanskih doktora i nazvan je „takocubo kardiomiopatija“, po vrsti lonca koji u svojoj kuhinji upotrebljavaju, a na koji im srce onog koji napad ima, liči. Danas, taj se sindrom naziva kardiomiopatija indikovana stresom i jednako je misteriozna kao i pre dvadesetak godina.

 

Ono što je i danas nepoznanica naučnicima jeste činjenica da ovaj sindrom napada više žene nego muškarce, u čak devet od deset slučajeva. Izazvati ga može stres, velika količina adrenalina, loša vest, jači fizički ili emocionalni događaj kao okidač, itd. Neka konkretna metoda lečenja za ovo stanje ne postoji, uglavnom dolazi do spontanog oporavka, eventualno se daju diuretici ili beta blokatori jedan kratak period. Osim toga, ne treba smetnuti s uma i razgovor sa prijateljima koji uvek pomaže i često puta je lekovit.
 

Ipak, muškarci bi trebali imati na umu da ženska srca nisu za igranje. Ako ni zbog čeg drugog, sada postoji i medicinski dokaz u prilog upozorenju.

Save

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook