Zdravlje žene

Šta je neuropatija?

Šta je neuropatija?
Podeli dalje

Šta je neuropatija, kako nastaje i koga najčešće pogađa? Saznajte sve što možete o oštećenju koje – ako se ne leči – može dovesti do gubitka stopala.

Neuropatija je medicinski izraz koji opisuje oštećenje koje na nervima uzrokuje šećerna bolest, dovodeći do gubitka osećaja, pre svega u stopalima i razvoja čireva na stopalu. Nažalost, u velikom broju slučajeva, neuropatija može dovesti do amputacije.

Prema rečima prof. dr Beljić- Živković, neuropatija je u početku obično bez simptoma i polovina osoba sa polineuropatijom nema izražene tegobe. Ukoliko se pacijent upita da li ima neke simptome, najčešći odgovor je ’Nemam smetnje, ali ako baš insistirate, imam malo grčeve u stopalima’. Simptomatska faza počinje podmuklo, ali ponekad i naglo. Najčešći simptomi su opisani kao:

  • paljenje,
  • sevanje ili mravinjanje po nogama, naročito tabanima,
  • povremeni ili stalni utisak utrnulosti ili tuposti,
  • osećaj kao da su noge u čizmama ili čarapama.

Pored navedenog, mogu da postoje i stalni žareći nadražaji i jaki bolovi, promene na koži stopala i ranice.

šta je neuropatija infografik

Kako naglašava prof. dr Beljić Živković, glavni cilj kod neuropatije je prevencija, koja se, pre svega, sastoji u optimalnoj regulaciji nivoa šećera u krvi. Takođe, veoma je bitna redukcija telesne težine, kontrola nivoa masti, prestanak pušenja i prekomernog unosa alkohola, pravilna ishrana i umerena fizička aktivnost. Dijabetesnu neuropatiju je neophodno prepoznati i lečiti, u prvom redu da bi se smanjio bol i rizik za dijabetesno stopalo. Metabolička kontrola dijabetesa, odnosno terapija insulinom nije dovoljna za smanjenje simptoma neuropatije.

Pročitajte još i: Prevencija dijabetesa

Uz dobro regulisan šećer, potrebni su lekovi koji istovremeno smanjuju bol i neprijatne senzacije dijabetesne neuropatije, a sa druge strane koji su u stanju da isprave štetu koju su slobodni radikali naneli nervima i krvnim sudovima koji ih ishranjuju. Alfa-lipoinska kiselina je jedina supstanca koja istovremeno i smanjuje bol i deluje na patogenetske mehanizme nastanka neuropatije.


Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment