Žena danas

Žena, majka, kraljica : glumila muškarca da prehrani ćerku!

Žena, majka, kraljica : glumila muškarca da prehrani ćerku!
Podeli dalje

Upoznajte ženu iz Egipta koja je glumila muškarca pune 43 godine kako bi prehranila svoju ćerku i ostatak porodice!

Sisa Abu Daooh je 64-godišnja Egipćanka koju je – gle paradoksa – egipatska vlada nedavno odlikovala i proglasila idealnom majkom zbog, u najmanju ruku, bizarne životne priče. Sisa je, naime, pune 43 godine oponašala muškarca kako bi bila u prilici da prehrani svoju ćerku i ostatak porodice. A zašto?

Polna diskriminacija je i dalje jedan od gorućih problema u Egiptu a tek sedamdesetih, kada je Sisa ostala mlada udovica, pojam žene koja radi je bila više nego sramna. Naime, ova žena je ostala udovica dok je bila u šestom mesecu trudnoće I nakon porođaja je boravila kod svekrve 40 dana, nakon čega joj je rečeno da bi trebalo da se preuda.

Ne želeći da svoje tek rođeno dete prepusti na milost i nemilost državi, ova odvažna žena je pribegla jedinoj drgoj alternativi – glumila je muškarca i na taj način prehranjivala sebe i porodicu. Umesto da prosi ili pristane na drugi brak, ova sjajna majka je radila kao čistač cipela pa sve do rada na građevini.

Priča o njoj je toliko odjeknula da je ruska novinska agencija RT snimila dokumentarac o njoj, opisujući je kao ženu koja vredi više od tuceta muškaraca.

Sama činjenica da vlada Egipta odlikukuje ženu zbog očajničkog poteza na koju ju je sama primorala je, u najmanju ruku, licemerna. Prema istraživanju iz 2013. godine, Egipat je najgora arapska zemlja za žene. Od porodičnog nasilja, nemogućnosti zaposlenja pa sve genitalnih mutilacija, žene u Egiptu se svakodnevno susreću sa najrazličitijim oblicima pretnje i diskriminacije.

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook