Žena danas

Godine su samo broj – šta starenje ima sa tim?

Godine su samo broj – šta starenje ima sa tim?
Podeli dalje

S vremena na vreme treba nam podsetnik na to da godine su samo broj i da od nas samih zavisi hoćemo li i možemo ono što želimo.


Koliko puta ste poželele da neki san pretvorite u stvarnost, samo da bi vam neko rekao da ste suviše stare za to, da se ne ponašate poput deteta, da je kasno i da su šanse prošle? Koliko puta ste se zbog toga osećale loše, povređeno, manje vredno? Danas stavljamo tačku na to.

Donosimo vam priču o jednoj izuzetnoj ženi, ženi koja se nije libila da odbaci sve predrasude, ostavi dušebrižnike i posluša sebe i svoje srce. Ovo je priča o ženi koja nije dozvolila svetu i godinama da je sputaju i spreče da ostvari svoje snove.

Daleke 1980. godine, medicinska sestra i majka dvoje dece odlučila je da stavi tačku na problematični brak razvede se i odluči da ostvari dugogodišnji san i postane glumica.

Imala je 40 godina.

Ono što je presudilo da krene put ostvarenja svog sna bila je majčina ispovest na samrti: žal za neispunjenjem njenih sopstvenih snova. I tako, ova se žena, bez ikakvog prethodnog iskustva ili bilo kakve obuke za glumu, upisala za nastavu u Steppenwolf Theatre Company u Čikagu.

Tokom deset godina, krčila je put do glumačke karijere. Kako bi izdržavala sebe i decu, krečila je kuće i postavljala tapete. Kako je sve više ulazila u zanatske vode, tako je dobijala i uloge pri lokalnim pozorištima. I 1990. godine, kada joj je bilo 50, dobila je posao da radi kao ulični zabavljač u Disney Worldy.

Izgradila je samopouzdanje i nakon godinu dana rada tamo, preselila se u Los Anđeles kako bi u potpunosti razvila glumačku karijeru. Možete li zamisliti količinu kritika koju mora da je dobijala? Porodica i prijatelji koji su je gledali sa neodobravanjem i komentarima poput „Ko će da zaposli 50-godišnju ženu?“.

Tokom narednih nekoliko godina, ova žena je radila naporno i dobijala gostujuće uloge u poznatim TV serijama kao što su: E.R., Seinfeld, Fraiser, Buffy the Vampire Slayer i druge. Nije odustajala, radila je na sebi i zarađivala dovoljno novca radeći ono što voli.

A onda je 1999. godine dobila veliku šansu: 60-godišnja Kathryn Joosten dobila je ulogu Dolores Landingham u seriji The West Wing, gde je glumila sekretaricu predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Nakon toga, dobija i ulogu čudnovate, osobenjačke i nadasve ljubopitive komšinice Karen McCluskey u Očajnim domaćicama.

godine-su-samo-broj-kathryn-joosten

Kathryn je dva puta pobedila rak pluća i postala aktivista i borac protiv ove bolesti. Umrla je 2012. u 72-oj godini, nakon uspešnog i ispunjenog života.

U vremenu u kojem se na starost gleda sa nepoštovanjem i nipodaštavanjem, ova priča je svakako primer kako ne treba stvari uzimati zdravo za gotovo. Ako nešto volite, ako ste spremne za dodatni rad, odricanja i ako ste uporne u tome da ostvarite ono što naumite – kakve veze godine imaju sa bilo čim?

Vera Wang je počela da dizajnira odeću sa 40 godina. Laura Ingalls Wilder je svoju prvu knjigu objavila sa 65 godina. Genevie Kocorek je diplomirala na medicini sa 53 godine, jer joj je u mladosti rečeno da biti doktor nije prikladno za ženu.

Godine su samo broj i nisu nešto zbog čega se bilo ko od nas treba stideti. Odbacite predrasude, ne osvrćite se na zlurade komentare i radite na ostvarenju svojih želja, ma šta one bile.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook